Dotace na opravy paneláků budou nižší

Žadatelů o dotace na opravy panelových domů je čím dál víc. Vláda pro ně ale pro příští rok chce vyčlenit méně peněz než letos. Dotace proto budou nejspíš nižší, říká Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení.

Státní fond rozvoje bydlení přestal k 5. říjnu 2007 přijímat žádosti o dotace na opravy panelových domů z programu PANEL. Proč jste k tomu přistoupili?

Protože nám došly peníze. Prostředky, které jsme měli na letošní rok, jsou prakticky vyčerpány podanými žádostmi. Nezbylo nám proto nic jiného, než přestat nové žádosti přijímat.

Jak se to mohlo stát?

Počet žádostí v programu PANEL rostl v posledních dvou letech tak rychle, jak to nikdo nepředpokládal. V prvních letech programu, který běží od roku 2001 do roku 2005, jsme rozdělili mezi žadatele ročně přibližně 200 až 300 milionů korun. V roce 2006 už to bylo 1,6 miliardy. Na letošek jsme měli k dispozici 1,5 miliardy korun. Ty jsme vyčerpali už za první pololetí.

Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení

Přijímání žádostí jste ale nezastavili.

Ano, protože jsme požádali vládu a Parlament o navýšení této rozpočtové položky. Vláda navrhla Sněmovně, aby ji zvýšila o 2,8 miliardy korun. Jenže jsme vycházeli z červnových počtů žádostí. Jejich množství v červenci, srpnu a září dál rostlo a jejich hodnota dosáhla této sumy už na konci září. Takový nápor jsme opravdu nečekali, a proto jsme museli přijímání žádostí zastavit.

Takže celkem letos rozdělíte 4,3 miliardy korun?

Ano, pokud poslanci návrh vlády schválí. Je ale třeba si uvědomit, že touto částkou podpoříme soukromé investice vlastníků do oprav ve výši zhruba 15 miliard korun. My totiž dáváme jen dotaci na úroky z úvěru. Jistinu, tedy náklady stavebních prací, si platí vlastníci domů sami.

Je tato suma investic vlastníků dostatečná, aby se stav paneláků zlepšil?

Aby se s celkovým problémem stavu panelových domů hnulo v nějakém dohledném čase, tak by bylo třeba ještě zvýšit roční objem investic na přibližně 20 miliard korun. Pak bychom mohli za takových deset let považovat základní rekonstrukci panelových domů za hotovou.

Jakou spoluúčast státu by to znamenalo, kdyby program PANEL fungoval za stávajících podmínek?

Nějakých pět miliard korun ročně.

S jakou částkou bude program PANEL příští rok hospodařit?

To ještě není s konečnou platností rozhodnuto. Návrh rozpočtu fondu, kde je i tato částka, musí nejdříve schválit Poslanecká sněmovna. Zatím vládní návrh počítá s 1,5 miliardy korun. To je srovnatelné s původním rozpočtem na letošní rok.

Jak s touto částkou chcete uspokojit rostoucí počet žadatelů?

Nejspíš se poskytované dotace sníží. Nyní činí podpora až čtyři procentní body z úroků, které vlastník platí z úvěru na rekonstrukci. Zvažuje se, že by tato státní podpora klesla zhruba o 40 procent na 2,5 procentního bodu. I s menším objemem peněz pak uspokojíme větší počet zájemců.

Kdo o nových podmínkách rozhoduje?

Vláda. Ministerstvo pro místní rozvoj už připravuje novelu vládního nařízení o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení ke krytí části úroků z úvěrů na opravy, modernizace, nebo regenerace panelových domů. V ní se zmíněné snížení podpory patrně objeví.

Co mají dělat vlastníci, kteří opravu domu připravují, ale o dotace už nestihli požádat?

Musí počkat. Doufám, že po schválení rozpočtu budeme moci příjem žádostí ještě letos obnovit. Ovšem pozor, na ně se už budou vztahovat nové podmínky pro příští rok. S tím budou muset žadatelé počítat. Dotace sice budou o něco méně výhodné, nicméně hlavním smyslem oprav je prodloužení životnosti paneláků a zvýšení standardu bydlení. Pro vlastníky je pro rozhodování, zda do rekonstrukce jít, či nejít, důležitější úspora energie na vytápění než naše dotace. Zvláště když se dá čekat, že ceny energií nepůjdou dolů. Vlastníci si v poslední době rovněž začínají uvědomovat, že když rekonstrukci neprovedou, tak hodnota jejich vlastnictví klesne.

Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení

Jak se omezování prostředků dotkne vlastníků, kterým jste už dotace schválili?

Ti budou pobírat dotace v dosavadní výši po celou dobu splácení úvěru, nejdéle však patnáct let. Právní nárok na dotace v dané výši vzniká uzavřením smlouvy. Ti, co mají uzavřenou smlouvu, mají zaručeno, že finanční prostředky jsou k dispozici. Když podepíšeme smlouvu, tak vzniká závazek fondu na celou dobu splácení. Faktické čerpání z toho závazku je ale rozděleno do celé doby splatnosti.
U letošních zájemců, kteří podali žádost včas, uzavřeme smlouvy za stávajících podmínek, dokud nám vystačí letošní peníze. Nepovažujeme za seriozní měnit podmínky v průběhu hry.

Existuje způsob, jak fondu zajistit dostatek peněz a vyhnout se tak nynějším problémům?

Samozřejmě. Ale je třeba si uvědomit, že při přijetí zákona, kterým byl náš fond vytvořen, Poslanecká sněmovna neschválila zákonné zajištění jeho zdrojů tak, jak to mají jiné fondy. Takže jsme využívali v podstatě jen značných převodů z výnosů privatizace. Tyto transfery ustaly už v roce 2005. Nyní tyto jednou vložené peníze už jen spotřebováváme, což je škoda.

Z jakých zdrojů tedy lze peníze získat?

Jednou z možností je, aby fond získával pravidelně peníze z výnosů daní, tedy zákonem o rozpočtovém určení daní jako třeba Státní fond dopravní infrastruktury.

Když tento pravidelný příjem nebude, může se fond dostat do finančních problémů?

Pro rok 2008 prostředky máme. Problémy s doplňováním zdrojů fondu se projeví asi v plné nahotě v roce 2009. Pro tento rok bude stát muset hledat další zdroje. Naše prostředky by už výdaje roku 2009 nedokázaly krýt.


Měl by stát pomáhat vlastníkům panelových domů s jejich opravami?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2007 10:49, Petr

Co třeba podpora zemědělců? Těch je výrazně méně než paneláčníků. Jelikož v panelácích bydlí cca 30% populace, je to tak silná volební skupina, že ji politici nemohou přehlédnout a nabízejí jim takto úplatky.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2008 10:28, arbi

Tak ono asi bude trochu něco jiného, když v totalitním režimu staví státní firmy a něco jiného bude, když v demokracii se tyto domy musí opravovat. Jestli chcete něco porovnávat, tak porovnejte kolik bytů se v průměru stavilo za komančů a kolik jich soukromé firmy a investoři postaví dnes. Také porovnejte jejich obytnou plochu a také jejich kvalitu...

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jsou výtahy v panelácích časovanými bombami?

3. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Jsou výtahy v panelácích časovanými bombami?

Až 80 % výtahů v České republice nesplňuje normy Evropské unie. Závady jsou u většiny zařízení natolik závažné, že mohou zavinit zranění lidí. Takové byly před 3 lety první informace... celý článek

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

23. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

Bydlíte v paneláku starším než zhruba 30 let? Pak vězte, že svoje "nejlepší léta" má váš dům již dávno za sebou a že je nejvyšší čas do něj investovat. Kde ale vzít statisíce či dokonce... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

13. 12. 2005 | Karel Doležal

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

Bydlíte v paneláku? Pak možná řešíte špatný nebo dokonce havarijní stav domu. Panely praskají a rozestupují se, střechou zatéká, fasáda by potřebovala nový nátěr či zateplení, ale kde... celý článek

Partners Financial Services