Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

Myslíte, že se svým majetkem můžete dělat, co se vám zlíbí? Ne tak docela. Nesmíte třeba se svým autem na silnici, když nemá platnou technickou, a nesmíte svou džeztrubkou rušit noční klid. A už brzy nebudete moct na své zahradě kácet vzrostlé stromy – když vám to nepovolí obecní úřad. Co si o tom myslíte?
Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

Od loňského července můžete mýtit stromy na vlastní zahradě téměř bez omezení. Tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) byl benevolentní a spoléhal na zdravý rozum vlastníků. Prosadil vyhlášku, podle které záleží čistě na majiteli zahrady, které stromy vykácí – s výjimkou těch památných.

Přísnější kurz. Už brzy

Uběhl sotva rok a ministerstvo – pod novým vedením – chce znovu přitvrdit. Když všechno půjde podle plánu, už na podzim na své zahradě vzrostlý smrk, břízu nebo dub neporazíte. Tedy – bez úředního povolení. Ministr Richard Brabec (ANO) připravil vyhlášku, podle které budete muset žádat o povolení před podetnutím neovocného stromu, který má ve výšce 130 centimetrů nad zemí obvod kmenu větší než 80 centimetrů. Pro lepší představu i u netechnických typů: obvod 80 centimetrů znamená průměr dvacet pět a půl centimetru, běžné školní pravítko mívá třicet centimetrů. Smrk, který patří k poměrně rychle rostoucím stromům, do těchto rozměrů doroste plus minus za padesát let, ovšem v lese, pokud má prostor, přibývá v pase rychleji.

Důvod? Podle ministerstva sami nedokážete dostatečně posoudit estetickou a ekologickou funkci stromu. Stávající vyhláška je navíc podle vedení rezortu v rozporu se zákonem a diskriminuje, protože špatně definuje zahradu – v minulosti na to upozorňoval i ombudsman.

Chalupa vymezil zahradu jako oplocený pozemek u bytového nebo rodinného domu v zastavěném území obce. Zapomněl ovšem třeba na lidi v chatařských a zahrádkářských koloniích, kteří tak musí o povolení ke kácení pořád žádat. A úředníkům se z posuzování toho, co vlastně je a není zahrada, trochu zamotává hlava. O tom, že je potřeba zpřesnit definice, tedy snad není sporu, je ale potřeba současně zpřísňovat pravidla?

Co je a co bude zahrada

Aktuální vyhláška definuje zahradu jako pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti. Nová vyhláška má definovat zahradu v zásadě formálně jako pozemek, který je vedený v katastru nemovitostí jako zahrada.

Zatím jsme hovořili pouze o stromech na zahradě. Můžete ale vlastnit také jiné pozemky, například plochu mezi zahradou a silnicí nebo pole. Bez úředního povolení na nich můžete strom pokácet v případě, že má jeho kmen ve výšce 130 centimetrů nad zemí obvod do osmdesáti centimetrů. Platí tu tedy stejný režim, který má nová vyhláška zavést pro zahrady. Přísnější jsou pravidla u stromů, které jsou součástí stromořadí – tam se bez povolení neobejdete bez ohledu na jejich rozměry. 

Jiný režim samozřejmě platí pro lesy nebo „plantáže dřevin“.

Ministerstvo tvrdí, že má z měst spoustu zpráv, že v uplynulém roce mnohokrát došlo ke zbytečnému kácení. Nechce ho prý zakazovat, pouze regulovat – ochrana dřevin je totiž podle ministerstva veveřejném zájmu. Obhájci práv vlastníků pozemků se chytají za hlavu.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, jak si ministryně Jourová kasá rukávy na nepoctivé prodejce realit:

„Mně osobně neuvěřitelně iritují ty ‚vaty‘ a balamucení v inzerátech.. Všechny nemovitosti jsou ve vyhledávaných lokalitách, blízko centra s vynikající dostupností a skýtají nízké náklady u všeho, (...), abyste  nakonec zjistili, že to je zase jedna z nabídek, co nabízejí i všichni ostatní kolem už několik měsíců za stejnou, přemrštěnou cenu,“ psal(a) v debatě pod článkem MaraKM. Podepisujeme a jdeme zabalit knížku.

Estét může být každý podle svého, ale ekolog?

Do toho, jak estetický nebo neestetický je strom na vaší zahradě, vám nikdo nemá co mluvit – potud se dá s ministerstvem souhlasit jen těžko. Logicky zní také argument, že by měl mít člověk právo porazit něco, co před lety rodič zasadil a co jemu jaksi přerostlo přes hlavu. (Ovšem ne vždy má věc takhle osobní rovinu – zahradu samozřejmě může vlastnit i firma, včetně těch, které k ní nebudou mít žádným, natož citový vztah.)

Na druhou stranu je ovšem třeba uznat, že ekologický význam a funkce stromu pro okolí laik sám vyhodnotit nedovede. Kromě toho, že strom vytváří kyslík, zachytává prach a stíní před sluncem, totiž podle odborníků na životní prostředí může mít význam třeba pro regulaci vodního režimu, může (spolu)vytvářet biotop pro chráněný druh živočicha nebo rostlinné společenstvo, může takovým biotopem být i sám.

Než se začneme proti chystané vyhlášce bouřit, je dobré si uvědomit, že se člověku s pilou v ruce do cesty nepostaví moc často. V případě ovocných stromů není co řešit – tam vás nikdo omezovat a regulovat nebude. Totéž platí u ostatních stromů, které nedorostou do výš vyložených parametrů. A konečně – i u vzrostlejších dřevin by snad s úředníky mohla být rozumná řeč. Pokud nevyhodnotí, že by poražení stromu mohlo životnímu prostředí skutečně uškodit, nebudou mít nejspíš důvod vám stavět do cesty překážky. Vyhláška má být podle ministerstva spíš pojistkou proti excesům. 

Podle zákona navíc platí, že když je strom nebezpečný, smíte ho porazit bez povolení – a do patnácti dnů to úřadu ohlásit.

Je tu ovšem jedna další otázka: Když nedokážete svůj strom ve všech souvislostech správně posoudit vy, bude to obecní úředník, kterého budete žádat o povolení ke skácení, umět výrazně líp. Můžeme se spolehnout, že ve městě mají specializované odbory životního prostředí a na vsích zase selský rozum? Ale vlastně – je to jen rok a kousek zpátky, kdy na nich tahle odpovědnost ležela...

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Anketa

Co je nebezpečnější? Razítko, nebo motorová pila?

Právo versus právo

Právo na svobodné nakládání s majetkem versus právo na zdravé životní prostředí – babo raď, které má dostat prim.  Není to ostatně poprvé, co se na Peníze.cz takovým dilematem zabýváme: Nedávno jsme řešili, jestli by měli mít úředníci právo chodit k vám domů kontrolovat, čím přikládáte do kotle – když ostatním otravujete vzduch.

Efekty nové vyhlášky se dají předem těžko odhadovat, může být ve svém důsledku i kontraproduktivní: třeba lidé začnou stromy na zahradách kácet „preventivně“, než příliš vyrostou, aby se s úředníky nemuseli potýkat.

Co si o tom myslíte vy? Mají mít úředníci právo rozhodovat o tom, na své zahradě pokácíte? Neměla by se naopak pravidla uvolnit i pro dřeviny na jiných pozemcích než zahradách? A proč dělat rozdíl mezi ovocnými a neovocnými stromy? Není stoletá hrušeň krásnější než vypelichaný stříbrný smrk? Nemůže být stejně důležitá pro krajinu, zadržování vody, případně prominentního brouka? Své názory, postřehy a zkušenosti pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. Tak nám určitě nechte mail – ať se můžeme domluvit, kam ji poslat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

18. 3. 2017 11:01 | doffek

No moje zahrada a prostě pozemek je pro vstup úředníků zakázan a jestli si koupim strom a zasadim,co má s tim společné stát nebo úředník,je to moje vlastnictvi a nikdo mi do toho nebude kecat a jestli má stát někde málo stromů,tak ať si vysadi
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2015 8:58 | Marcela Křiváčková

Včera, tj. 27. 10. 2015 jsme byli s manželem přímými účastníky místního šetření ohledně naší žádosti o povolení k pokácení stromu na mé zahradě - jedle obrovské, kterou jsem přibližně před třiceti lety osobně zasadila. Nyní podléhá svými rozměry citované vyhlášce. Do řízení se přihlásil spolek pro ochranu přírody, přišli manželé,ona absolventka Vysoké školy knihovnické, on absolvent Vysoké školy zemědělské. Nečekala jsem nic jiného, než že se tito neodborníci proti kácení postaví. Hlavní argument byl, že by ve městě nebyly žádné stromy. (Zahrada se nachází za domem na náměstí, pozemek je sotva 1 ar, strom roste asi 5 m od domu, ohrožuje i sousední objekty v husté zástavbě.) O možném nebezpečí mě přesvědčila letošní vichřice, která se prohnala naším městem a zanechala značné škody na mnohých dřevinách v parku a v zahradách. Zajímalo by mě, na kolik je úředník vázán rozhodnutím takovýchto laiků.
Marcela Křiváčková
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2015 15:38 | rl

At jdou soudruzi úředníci se svými razítky do prdele
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2014 20:32

Da se porazet i ted nebo uz se zakon zmenil?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2014 10:54

Během zimy, co platil nový zákon, kácení bez povolení, jsme pokátceli ve dvou lidech asi 284 ks stromů, ale všechny nad 100cm v průměru. To bylo kaček.
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 7. 2014 15:09 | J.Sukup

Na své vlastní zahradě bych měl mít 100% právo rozhodnout o svých stromech, protože jsem jejich vlastníkem. Žádný "chytrý" úředník mě nemůže zasahovat do vlastnických práv, obzvláště, když jsem si ty stromy sám vysadil.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2014 13:32 | J.Bubla

Blbost se rozšiřuje geometrickou řadou. Nerespektuje stranickou příslušnost.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2014 21:54 | Novotný

Před 3O lety do pole které mě bylo vydáno až při restituci, zasadili zahrádkáři několik lesních dřevin.Ty do toho místa byly
vsazeny,aby na jistá počínání v tom místě nebylo moc vidět.Stromy
modřín, smrk a jiné jsou dnes také místem, kam někteří pečliví uklízejí odpady a ořezané větve ze svých pozemků do "pole" mezi kmeny stromů, stále se snižuje snižuje výměra pro obdělávání.Po opadu listí ze stromů naváží na klest také listí. V poli v minulosti hospodáři- rodiče lesní dřeviny neměli. Bude problém při odstranění těchto dřevin. Odpovídám za pořádek na pozemku -jaké mám možnosti. Stromy jsou nad 80 cm v obvodu kmene ve 130 cm.Občanský zákoník poškozování souseda uvádí, ale uhlídejte to.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2014 13:44 | Jarda

Dobrý den. Smrk a bříza na volném prostranství dosáhne obvodu kmenu 80 cm přibližně za 20-25 let. Takových, kolem této hranice, mám na zahradě již několik. Ostatní jsou menší. Počítal jsem s tím, že starší postupně pokácím a nahradím novými, tak aby postupně dorůstaly a zahrada byla neustále plná zeleně. Pochopitelně, že pěkný, zdravý, vzrostlý strom bych ponechal dále růst. Pokud bude nový zákon, půjdou téměř všechny pryč a nahradí je "rybíz". Není to škoda, co způsobí razítko? Pokud bych nedostal povolení k pokácení starého stromu, požadoval bych od MěÚ odpovednost za případnou způsobenou škodu pádem stromu, ....
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2014 9:27 | Gabriel Pleska

Co má tohle společného s EU?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2014 8:50 | Václav

Vlastník odpovídá z titulu svého vlastnictví za škodu. Tedy i za stromy na svém pozemku. Ve většině případů jde o stromy, které jsou přerostlé, nemocné, ohrožující zdraví, život , majetek. Ty je nutné pokácet.
Jak odpovídá úřad, stát za tyto možné škody a kolik uhradí na náhradě škody v případě, že rozhodne tak, že vznikne škoda.Neznám žádný případ, kdy zaplatil za pád stromu nebo jeho části s škodním následkem na náhradě škody za ublížení na zdraví nebo újmy na najetku ap. dle NOŽ.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 22:40 | duro

Souhlasím s většinou příspěvků. Na "razítkovače" by dříve stačily vidle.V současné době jsme jen otroky EU.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 11:11 | miro

O vlastním majetku by měl rozhodovat pouze vlastník.Současná situace značně komplikuje majitelům situaci a nejen jim.Příklad:Před lety nějaký dobrák u paneláku zasadil mnoho stromků,jehličnany,habry,břízy .Vsoučasné době je prakticky nemožné se jich zbavit,protože stíní v bytech výhled místao do krajiny je jen na 5 metrů do listí,parkovat pod takovými stromy sznamená před každým výjezdem zajet do myčky.Řešením by bylo pokácet tyto giganty a zasadit stromy a keře menšího vzrůstu dále od domů a parkovišť,ale to není v současné době možné.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 10:06 | afariz

Kácet-nekácet,toť otázka. Ale pokud jsou důvody pro regulaci takové, které se zmiňují v článku, tak jsem rozhodně pro libovolné kácení, resp. pro jeho neregulování. Zaprvé estetika - i v článku se zmiňuje, že otázka estetiky je záležitost navýsost individuální, a o tomto by rozhodně nějaký úředník neměl rozhodovat. Zadruhé ochrana životního prostředí - pokud by ta ochrana měla mít nějaký širší dopad, tak pokud by to měl chránit strom na zahradě, tak by z toho jeho majitel měl mít taky nějaký užitek, protože jsou s tím spojeny taky nějaké náklady. Pokud užitek nic moc, tak by do toho, co se se stromem stane, úředníkovi/státu nic nemělo být. Zatřetí voda - jestli má ten který strom nějaký vliv na (podzemní?) vodu, tak ho má jak s obvodem kmenu přes 80 cm v dané výšce 130 cm, tak i s obvodem menším, třeba jen 75 cm, takže mi to ceké připadá jako buzerace. Dál - nedovedu si představit, že nějaký jeden strom by mohl mít enormní vliv na výskyt nějakého živočicha, a pokud ano a existence toho jednoho stromu je z tohoto hlediska nutná, tak zase by z toho majitel stromu měl něco mít, pokud stát trvá na tom, aby tam ten strom byl. Je to stejné jako kdyby stát měl na mém pozemku nějakou stavbu, tak bych taky měl mít nárok alespoň na nějakou částku za pronájem. Státu platíme za kde co, vlády - a socialistické obzvlášť - z toho rozhazují na všechny strany, tak by taky konečně měl stát platit něco těm, po kterých chce, aby se svým majetkem nakládali v jeho prospěch. Jsem pro neregulaci kácení stromů na zahradách.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 8:24 | Karel

Dobrý den.
Povolení ke kácení stromů považuji za vhodné pouze v městech a obcích s nedostatkem zeleně.Rozhodně ne třeba u mne na samotě,kde dům a okolní pozemky zarůstají náletovými dřevinami,stíní domu i zahradě a jsou líhní hejna komárů.My co v tomto prostředí žijeme nepotřebujeme hejna byrokratických úředníků.Stačí nám ti komáři.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 27 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Magneti. Jak udělat přítrž krádežím kovů

13. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Magneti. Jak udělat přítrž krádežím kovů

„Sběrači“ kovů ročně napáchají škody za stovky milionů. Sběrny kradené kovy vykupovat nesmí. Jenže vykupují. Účinná kontrola neexistuje. Několik senátorů má plán, jak problém ukradených... celý článek

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Nakládání s odpady aneb dárek občanům

18. 1. 2013 | Jan Frýdek | 7 komentářů

Nakládání s odpady aneb dárek občanům

Obyvatelé mnoha obcí České republiky dostali od svých zastupitelů k novému roku dárek v podobě až několikanásobného zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu. Jako vždy stojí za stoupajícími... celý článek

Zahradníkův rok 2012

30. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Zahradníkův rok 2012

„Březen je nejpilnější měsíc na zahradě, která se má připraviti na příchod jara,“ dí Karel Čapek v Zahradníkově roku. A to neviděl březen letošní.

Partners Financial Services