Mamánek – obětní beránek

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 18. 4. 2014 | 11 komentářů
„Nebezpečný signál společenského úpadku“ nejsou mladí lidé žijící s rodiči, ale znásilňování statistik v Echu 24 a České televizi.
Mamánek – obětní beránek

Bylo osvěžující se projednou dočíst, že drahocennou národní prosperitu ohrožuje někdo jiný než zkorumpovaní politici nebo Romové. Ale jak už to s podobnými osočeními bývá, analytička Lenka Zlámalová se s „davy mamanů“ sekla.

Čísla z tiskovky staťáku Do manželství mladí lidé nepospíchají účinkují na první signální: „Zatímco v roce 1995 bydlelo u rodičů 15,1 % žen a 32,2 % mužů ve věku 25–29 let, do roku 2013 se tento podíl u žen zdvojnásobil (na 31,1 %), u mužů dosáhl téměř 50 %.“ K takzvaným mamanům je ale nefér vypíchnout zrovna tato čísla – a nadto je interpretovat jako „nebezpečný signál společenského úpadku“. Popřípadě psychologizovat, jako socioložka Jiřina Šiklová pro ČT, že „je v tom určitá dětskost, snaha prodlužovat si dětství jako život bez závazků a povinností“.

Stejná data, jiný titulek: mamanů ubývá a muži jsou samostatnější

U rodičů žije skutečně více lidí mezi pětadvaceti a třiceti než v roce 1995. Prohlédněte si ale důkladně graf zachycující trendy:

Do titulků se nedostalo, že čtyřikrát víc mužů (12 % vs. 2,6 %) teď žije zcela samostatně. Zatímco někteří mamani při stěhování k přítelkyni jen vymění jednu služku za jinou, tihle se o sebe starají sami. (Přinejmenším část týdne, o tom vzápětí.) Na senzačnosti ubírá zjištěním i skutečnost, že počet mamanů (a mamanek – nadále už jen jedním slovem) od roku 2011 už spíš klesá a nejrychleji rostl před dávnými patnácti lety.

Zároveň čísla musíme brát s rezervou: nezohledňují šedou zónu mezi bydlením u rodičů a „postavením se na vlastní nohy“, po které se někteří mohou pomalu posouvat i deset let. Sám nedovedu říct přesné datum, kdy jsem se odstěhoval: podepsáním podnájmu to nebylo, protože jsem na něm, jako mnoho studentů, pobýval jen od pondělního rána do čtvrtečního odpoledne. O datu, kdy jsem se osamostatnil, nemluvě: bylo to určitě později než po první výplatě. Podle Zlámalové jsi ale buď maman, nebo samostatný. Nesmysl.

Nezpochybňuji, že mladí celkově vzato déle zůstávají u rodičů — odmítám ale primitivní interpretace. Pamatujme, že stoupá počet vysokoškoláků, jen mezi lety 2000 a 2010 dvakrát. Zároveň se zlepšuje dojezdnost za studiem: vysoké školy míří do regionů a díky žlutým autobusům a levným ojetinám lze i větší vzdálenosti pohodlně překonávat třeba několikrát týdně. To mimochodem platí i pro cestování za prací. Zlámalová ne moc přesvědčivě tvrdí, že je bydlení levnější než dřív — jenže ho neporovnává s padající cenou a rostoucí snesitelností dojíždění.

Zároveň si lidé déle hledají životního partnera — jehož nalezení je významným nakopnutím k opuštění hnízda. Na rozdíl od vševědoucích dam zmíněných v úvodu nevím, jak to interpretovat: může to být větší zodpovědností, může to být úbytkem společenského tlaku, může to být horší (i kdyby jen subjektivně horší) socioekonomickou situací — nevím. Odpálit to jako „dětskost“ je hloupý ageismus, zevšeobecnění, které si nedovolí ani Tomio Okamura o Romech.

Jak lhát se statistikou

„Jeden lékařský časopis poukázal s velkými obavami na zvýšený výskyt rakoviny u lidí, kteří pijí mléko. Ukázalo se, že se rakovina vyskytuje stále častěji v Nové Anglii, v Minnesotě, ve Winsconsinu a ve Švýcarsku, kde se vyrábí a konzumuje mnoho mléka, zatímco na Cejlonu, kde je mléko vzácné, zůstává výskyt rakoviny řídký.“

Recenze českého překladu klasického dílka Darella Huffa Jak lhát se statistikou

Anketa

Kdy jste se osamostatnili?

Pozor na „velmi jednoduché rovnice“

Předsudky Šiklové vůči mladým blednou před ekonomickou „analýzou“ Zlámalové, která píše: „Počet mamánků ale přímo ohrožuje prosperitu země. Platí velmi jednoduchá rovnice: čím víc mamanů, tím horší konkurenceschopnost i úroky ze státních dluhů. Davy nesamostatných rostou směrem ze severu na jih a ze západu na východ.“

Za prvé, Zlámalová objevila korelaci, ne kauzalitu. Za druhé, ani ta korelace v Česku neexistuje. Když si prohlédnete grafy v úvodu článku, zjistíte, že od počátku krize počty českých „mamanů“ mírně klesají, zatímco v boomech devadesátých a nultých let rostly.

Při pohledu na celou Evropu už lze skutečně vytušit nějakou souvislost mezi počty mamanů a stavem hospodaření země, jenomže z jedné mapky, na kterou se odkazuje Zlámalová, stěží poznáme jakou přesně. Může za samostatné mladé a zároveň dobře hospodařící vlády duch protestantství? Nejsou červené a oranžové stále spíše zemědělské země, kde častěji žijí tři pokolení na jednom gruntu? Těžko říct, ale není chyba přiznat si, že nevíme — chyba je stavět na tom šablonovité příběhy.

Nakonec si dovolím zpochybnit samotný souboj mezi národní prosperitou a údajně přežitými rodinnými modely. „Nevést ještě kolem pětadvaceti vlastní domácnost je zvrácené,“ píše Zlámalová. Není. Zkoumejme, jaké překážky mladým brání v osamostatnění — ale neodsuzujme lidi, kteří z důvodů, které neznáme, s takovým krokem váhají. Zvrácené je vést totální válku za prosperitu na všech frontách, včetně té rodinné. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2014 10:13, cml11

Za samostatnost bych spíše než společnou adresu s rodiči považoval ekonomickou nezávislost. Soužití v jedné nemovitosti naopak může být pro obě strany dlouhodobě výhodné. Udržet doma přinejmenším jednoho z potomků považuji za žádoucí. A to zejména kvůli pomoci ve stáří, kdy už člověk zkrátka neobstará to co v produktivním věku. Navíc vědomí, že pro domácnost ve které člověk žije existuje přímá kontinuita, psychice člověka rozhodně pomáhá. Pro potomka pak zase může být velkým přínosem nejen materiální základ, plynoucí z finančních výhod společného bydlení, ale zejména čas, který mohou rodiče věnovat jeho dětem. Bydlet u rodičů tak v žádném případě nemusí být nežádoucím faktorem, ale naopak společensky žádoucím návratem k tradičnějšímu pojetí rodiny, než jaký je dnes obecně vyznáván.

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2014 11:40, czhunter

Řekl bych, že tu někomu paní Šiklová šlápla na kuří oko :)

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

26. 11. 2012 | Jan Beníšek | 12 komentářů

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu... celý článek

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

10. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

Minulý týden jsme srovnali studentské bankovní účty. Ovšem student, který by se při výběru účtu omezil jen na ty, které jsou opatřeny visačkou „pro studenty“ nebo „pro mladé“, by u... celý článek

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

3. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

Jsme konzervativní. Většina mladých zůstane věrná své bance i po skončení studia. Bankovní domy proto při lovu mladých klientů klidně sázejí na nákladné reklamní kampaně. Jsou ale účty... celý článek

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

3. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

Brány vysokých škol se otevírají, studenti vycházejí vstříc novému semestru. Protřelí mazáci už vědí své. Nováčci jsou plni očekávání. Zajímá vás, jak napěchované peněženky budete potřebovat?... celý článek

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

5. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

Polovička prázdnin za námi. Pro ty, kdo letos končili školu, je nejvyšší čas zkontrolovat, zda mají v pořádku všechny úřední náležitosti. Aby pak nebyli překvapení, že dluží na nějakém... celý článek

Partners Financial Services