Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 17. 8. 2012 | 16 komentářů
Když už Unie jednou zkusí navádět lidi k úsporám energie vcelku chytrým způsobem, české ministerstvo průmyslu a obchodu z toho udělá frašku.
Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

Vážená paní předsedkyně,

využívám svých pravomocí a vracím Sněmovně novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Ta zavádí povinné označování složení a výživových hodnot na obalech potravin. Jako kdyby stát a EU lépe než hokynáři a strávníci věděli, co je dobré. Kdo nechce jíst myší ocásky pomleté se starým pečivem, má si ten salám odnést do laboratoře, zaplatit si expertizu, a ne otravovat svými požadavky ostatní. Je věcí rozvahy každého, zda utratit za toto, nebo raději za živočišné uhlí.

Svým pojetím a účelem se zákon řadí vůbec k těm nejhorším a svobodné společnosti nejškodlivějším zákonům, o jejichž podpis jsem byl jako prezident republiky kdy požádán. Je překvapivé, že takový zákon předložila tato vláda.

S pozdravem 
Váš pan prezident

Čerstvé hradní veto zákona o hospodaření energií je bídně vyargumentované. Vždyť to taky psal člověk, kterému se v pěti letech zjevil na poli za Milečí Friedrich Hayek a neviditelnou rukou mu ukázal přímou cestu. Stát a EU přece občas můžou vědět, co je dobré, víc než občané. Takhle by šlo vetovat každé nařízení. Znám pár imbecilů přesvědčených o tom, že dovedou bezpečně jezdit opilí, a proto jsem moc rád za zákon o silničním provozu a za dopravní policii.

Tolik kontroverzní energetické certifikáty budov, fungující podobně jako informace o složení na potravinách, nebyly v jádru špatný nápad. Aspoň na to, že přišly od bruselských hlav, které protežují biopaliva a zakazují žárovky. To by se toho ale návrhu „zařiďte, aby nájemce poznal, kolik tak protopí, a udělejte si to, víceméně jak chcete“ nesmělo chytnout české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Svobodná společnost pod deklem smogu

Proč že vstupovat do svobodného vztahu dvou lidí a nutit pronajímatele, aby nájemci polopatě ukázal, jak dobře dům nebo byt hospodaří s energií? Proč se šťárat lidem v kotlích?

Předně: protože dýchat to budou všichni, i kdyby nakrásně neopustili své vlastní pozemky.

A pak: protože závislost na ruském plynu sice nepocítí jednotlivé domácnosti každý měsíc na složence, jednou ale může nečekaně udeřit jak příslovečná černá labuť a svobodnou společnost poklovat víc než všichni obávaní regulátoři dohromady.

Protože – a to se na mě sesype kamení – energetické certifikáty chrání lidi před jejich vlastní iracionalitou a zkratkovým jednáním, kdy se na prohlídce špatně zatepleného bytu plácá na stůl kaucí jen proto, že má výhled na parčík.

Protože pronajímatelé rádi tahají nezkušené nájemce za nos dezinformacemi o podstřelených zálohách: tady se za plyn platí jen pětistovka! Chytře nastavený systém certifikátů by jen minimálně zdražil pronajímání a prodej bytů – zato výrazně přispěl k řešení takových problémů.

Transparentnost po česku

Žádná dobrá snaha ale nezůstane nezprzněna českým přístupem „tak komu bychom pomohli se napakovat?“ A tak z evropské směrnice vypadla v čerstvě vetovaném českém zákonu například možnost využít už existující certifikát identické nemovitosti. Namísto jednoho certifikátu pro ulici typových domků nebo pro všechny byty nad sebou v jednom paneláku tak budou auditoři chodit hezky zvonek po zvonku a účtovat plnou sazbu. K tomu jim nejde než gratulovat.

Anketa

Energetické certifikáty budov...

Evropská směrnice funguje v horizontech „životních cyklů“ staveb, a i když by se tak nové školy a úřady mohly jednorázově prodražit, za několik let by tyhle investice začaly spořit veřejné peníze. Český zákon životní cykly nezná – takže nedonutí státní zadavatele přemýšlet v horizontu delším, než jsou obvyklé čtyři roky. Chceme úsporné domy – ať to stojí, co to stojí!

Největší švejkovinou je ale možnost vyhnout se certifikaci předložením účtů za energie z posledních tří let, o které informovala Česká televize. Je to jako kdybyste při nákupu auta místo informace o kombinované spotřebě na sto kilometrů dostali štos účtenek z benzinek bez informace o projetých kilometrech – a včil mudruj. Tak vypadá transparentnost po česku. Že zákon předložila zrovna tahle vláda, to mě na rozdíl od pana prezidenta vůbec, ale vůbec nepřekvapuje.

Mise: zkomplikovat lidem život, nic tím nevyřešit a ještě hodit vinu na Brusel. Stav: znovu splněno.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2012 7:18, Pavel

S těmi důvody pro zavedení certifikátu nesouhlasím. On někdy výhled do parku opravdu stojí za tu stovku měsíčně protopenou navíc. Kdo nikdy nebydlel v bytě s jediným možným výhledem do okna souseda přes ulici, to asi nepochopí.

A do nákladů na topení v bytě je třeba započítávat i takové věci, jako chování sousedů. Jednou jsem bydle v bytě, kde ze všech stran byli lidé zimomřiví a já jsem tam nemusel vůbec topit. Na druhou stranu, pokud máte souseda, který klidně v zimě odjede a nechá otevřené okno, tak se nedoplatíte. To žádný energetický štítek nepopíše a jsou to věcí, které náklady na bydlení ovlivní podstatně více než nějaká izolace stěn.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2012 22:27, miki

Zastávám názor že nemovitosti spadají do rukou odborníkům. a i dohady politikům. Když prodáváte nebo kupujete byt na kraji nebo uprostřed můžou vzniknout dohady a nakonec problémy. Tak proč ještě koeficienty?
Když koupíte například u http://www.modranskyhaj.cz/ byt, vyberete si z nabídky bytů a nikdo neuvažuje o vyšší ceně z důvodu lepší vyhlídky z okna .)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Božský prezident

28. 10. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Božský prezident

Ve státní svátek se nesluší brát státní symboly na lehkou váhu. Natož prezidenty!

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

18. 5. 2011 | Klára Šponerová | 21 komentářů

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Partners Financial Services