Solární panely si může dnes pořídit již opravdu každý

PR článek | rubrika: PR Článek | 2. 4. 2012 | 1 komentář
Solární panely si může dnes pořídit již opravdu každý
V době, kdy ceny energií neustále rostou, všichni hledáme nejrůznější možnosti, jak za ně co nejvíce ušetřit. Jako jedna z úsporných variant se nabízí pořídit si solární panely a využívat energii získanou z nich. A zatímco většina lidí si myslí, že využití sluneční energie je možné jen díky panelům nainstalovaným na střeše domů, pravda může být někde jinde. Například i obyčejný panelákový balkón je totiž pro jejich instalaci za jistých okolností ideálním řešením.

Střecha totiž není pro solární panely podmínkou. Dají se umístit i na balkónové zábradlí, nad stříšku nebo třeba na garáž. Střecha se preferuje spíše z důvodu ochrany majetku. Samozřejmě vždy záleží na místních klimatických podmínkách či na tom, na jakou světovou stranu je balkón situován. Ideální je jih, při v Česku typické orientaci balkónů na západ či na východ se výtěžnost snižuje až o dvacet procent. Sklon panelů snižuje výnos i o třicet procent, avšak pokud by se instalovaly naopak jako markýzy, rozdíl se téměř vytratí.

Ideální sice je, když se systém získávání energie ze slunce zakomponuje již do samotné projektové dokumentace – při včasném zohlednění umístění solárních kolektorů lze maximalizovat jejich efektivitu, ale i do rekonstruovaného bydlení lze fotovoltaický systém pořídit a dokonce zbytkovou energii pak ještě prodávat zpátky do sítě. Počáteční náklady jsou vysoké, ale i s dotacemi od státu se počítá návratnost do šesti až sedmi let.

„Každý žijeme jiným životním stylem, žijeme jinde, ve městě, na vesnici, každý má jinak velkou rodinu, jiné možnosti. Tomu je třeba bydlení, ať už v bytě nebo rodinném domku, a možnosti úspor nebo využití alternativních zdrojů energie přizpůsobit. Ale pokud to konstrukce a orientace ke světovým stranám umožňuje, byla by velká škoda v konceptu bydlení s využitím alternativních zdrojů energie nepočítat,“ říká úspěšný realizátor celé řady úsporných opatření v otázce bydlení z Českomoravské stavební spořitelny.

Na snížení energických nároků domácností je možné využít celou řadu bankovních produktů. Jako ideální se jeví stavební spoření. Po několika letech spoření již má klient možnost využít hned několik možností. Jestliže si účastník ještě nevytvořil nárok na řádný úvěr, tak může využít překlenovací úvěr, a jestliže naspořeno má, tak řádný úvěr s neměnnou úrokovou sazbou až do poslední splátky. A čím více členů domácnosti sloučí své smlouvy do jednoho úvěrového případu, tím lepší možnosti realizace mají.

A pokud jde o financování, tak se stavební spoření se svými úvěry osvědčuje jako optimální způsob financování. Na svou investici do bydlení se účastníci stavebního spořen mohou plánovitě připravovat.
Výhodně spoří a přitom si svými vklady postupně vytvářejí nárok na řádný úvěr ze stavebního spoření. Úrokovou sazbu tohoto úvěru přitom znají již v okamžiku uzavření smlouvy o spoření. Aktuálně je klientům k dispozici s roční úrokovou sazbou již od 3,7 %.
A co je důležité, tato úroková sazba úvěru ze stavebního spoření je neměnná. Této skutečnosti již využilo velmi mnoho klientů při plánování a promýšlení svých záměrů v bydlení.
Velkou výhodou klientů Českomoravské stavební spořitelny je, že řádný úvěr ze stavebního spoření mají až do 500 tisíc korun zcela bez zajištění, tzn. nepotřebují ani ručitele ani nemovitost jako zástavu za úvěr.
Reprezentativní příklad průměrného úvěru ze stavebního spoření – tarif Atraktiv Rychlá
Při výši průměrného úvěru 220 000 Kč a úrokové sazbě 3,7 % p.a. budete splácet měsíční splátku 2850 Kč po dobu 7 let a 5 měsíců. Nárok na úvěr vzniká už po dvou letech od uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud uspoříte alespoň 38 % z cílové částky a dosáhnete hodnotícího čísla 64. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 251 185 Kč a RPSN činí 3,63 %. Za vedení úvěrového účtu budete platit 330 Kč ročně.

Nabídka Českomoravské stavební spořitelny je však podstatně širší, svými produkty komplexně pokrývá všechny základní potřeby klientů ve financování bydlení. To znamená, že v nabídce je též Hypotéka od Lišky a Spotřebitelský úvěr od Lišky.

Bližší informace získáte u finančních poradců ČMSS nebo na adrese www.cmss.cz. Tam také snadno najdete podle názvu obce či PSČ nejbližšího místně příslušného finančního poradce ČMSS.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services