Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kateřina Boušová | rubrika: Bydlení | 28. 2. 2007 | 3 komentáře
Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?
Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů i nadále? Jaká byla loňská průměrná cena nemovitostí ve vybraných lokalitách České republiky a jak se budou ceny vyvíjet v novém roce?

V pondělí 12. února Ministerstvo financí zveřejnilo oficiální obchodní výsledky stavebních spořitelen za rok 2006 a tentýž den se na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ) objevily i statistiky loňské bytové výstavby. Pojďme se tedy podívat, jaký byl rok 2006 v oblasti bydlení a ve spolupráci s odborníky zkusit odhadnout letošní vývoj ve třech kategoriích, které se bydlení bezprostředně dotýkají – bytová výstavba, úvěry na pořízení bydlení a ceny nemovitostí.


Bytová výstavba v roce 2006

Bytová výstavba se v České republice zvýšila z 16 757 dokončených bytů (v bytových i rodinných domech či nástavbách, přístavbách a vestavbách) v roce 1997 na počet 30 187 bytů v roce 2006 (ČSÚ uvádí, že tyto výsledky jsou předběžné, ty konečné budou zveřejněny až v květnu 2007). Ve srovnání s rokem 2005 tak došlo k poklesu dokončených bytů o 2 676, ovšem vzrostl počet zahájených a rozestavěných bytů, a to celkem o 13 560 (na 43 747). Počet zahájených bytů je nejvyšší od roku 1993.

Jako příčinu meziročního snížení počtu dokončených bytů ČSÚ uvádí dva hlavní faktory. Vzhledem ke "strašákům" v podobě zvýšení DPH (viz DPH na novostavby: budou od roku 2008 dražší, nebo "sociální"? či Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?) a deregulace cen nájemného, potažmo zvýšenému zájmu o pořízení vlastnického bydlení, dali stavebníci přednost zahajování nové výstavby před jejím dokončováním. Což současně zapříčinilo i nedostatek stavebních kapacit (lidí i strojů) na dokončovací práce. Mezi nejvýznamnější faktory růstu počtu zahájených bytů podle ČSÚ i nadále patří:

  • příznivá situace na trhu hypotečních úvěrů (nízké sazby i lepší dostupnost hypoték),
  • meziroční růst hodnoty úvěrů domácnostem na bydlení,
  • podpora mladým rodinám při získání prvního bytu (půjčky ze Státního fondu rozvoje bydlení viz Co všechno nabízí státní podpora bydlení?),
  • a opět již zmíněné očekávané změny DPH na bytovou výstavbu od 1. ledna 2008.


Bytová výstavba v roce 2007 - prognóza


Zájem Čechů o nemovitosti v osobním vlastnictví roste.

Asociace hypotečních makléřů (AHM) předpokládá, že počtem zahájených bytů se rok 2007 nebude příliš lišit od roku 2006, ovšem určitě vyšší bude podle AHM počet dokončených bytů. "Vzhledem k hrozbě zvýšení DPH od ledna 2008 mnoho developerů totiž načasovalo dokončení projektů právě na letošní rok," říká Petra Horáková Krištofová, manažerka AHM. AHM také očekává, že dojde k nárůstu bytové výstavby v některých krajských městech a developeři se budou více soustředit na příležitosti mimo hlavní město. Což by mohla potvrdit i skutečnost, že v Praze se už loni stavělo o něco méně než v roce 2005, počet rozestavěných bytů poklesl o 2,8 %.

Také Jiří Pácal, člen Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a ředitel společnosti Central Europe Holding, předpokládá, že oproti roku 2006 letos stoupne počet dokončených bytů. Odhaduje, že to bude okolo 40 000 bytových jednotek. Podle něj z hlediska počtu nové byty nepotřebujeme a žádný region u nás nemá bytový deficit. Problém je v kvalitě bytového fondu, který je zastaralý. "Žalostně málo se modernizují bytové domy (pozn. red.: v roce 2006 byla dokončena modernizace 21 144 bytů) a zaniká jen velmi málo jednotek (pozn. red.: okolo 2 000 bytů ročně)," doplňuje Pácal (více o této problematice viz Jak kvalitní je naše bydlení)."


Financování bydlení 2006

Loňský rok byl v oblasti úvěrů na bydlení rekordním. Tuzemské hypoteční banky loni poprvé ve své historii překonaly 100miliardovou hranici v objemu hypoték – fyzickým osobám poskytly přes 67 000 úvěrů o celkovém objemu 100,8 mld. Kč. Největší zájem o hypotéky zaznamenávají banky v Praze a Brně. Pozadu nezůstaly ani stavební spořitelny, které v roce 2006 poskytly 155 686 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v celkovém objemu 52,9 mld. Kč. Podle statistik ČNB průměrné roční úrokové sazby hypoték v loňském roce činily 4,70 % a sazby úvěrů ze stavebního spoření (standardních i překlenovacích) pak 5,45 %.

Podle Jana Sadila, ředitele Hypoteční banky (profil, názory), poptávku po hypotečních úvěrech podpořily také demografické faktory, kdy se o řešení vlastního bydlení ve velké míře zajímají silné populační ročníky 70. let. Úvěry na bydlení loni "popoháněly" stále příznivé nízké úrokové sazby i již zmíněná "strašidýlka" v podobě nejistoty ohledně zvýšení DPH na stavby pro bydlení a deregulace nájmů. Samy banky se snažily zájem klientů podpořit inovacemi produktů s cílem zvýšit dostupnost úvěrů či zjednodušením a zrychlením procesu vyřízení a samozřejmě také zájem o úvěry na bydlení podpořit všude přítomnou reklamou.


Financování bydlení 2007 - prognóza

Lednová data dokládají, že rostoucí trend pokračuje i letos. Za leden, který bývá tradičně nejslabším měsícem v roce, banky letos hlásí další významné meziroční nárůsty. Např. Raiffeisenbank (profil, názory) poskytla hypotéky o objemu přes 1,13 mld. Kč, což je 150 % více než v lednu 2005, a Česká spořitelna (profil, názory) hlásí za leden meziroční nárůst objemu o téměř 90 % (z 1,56 mld. Kč na 2,94 mld. Kč.). A jak se bude trh vyvíjet v dalších měsících?

V roce 2007 očekáváme další výrazné zvýšení zájmu o hypoteční úvěry, i když tak dramatických nárůstů z let 2004 a 2005 už nejspíš dosaženo nebude," říká Sadil a dodává: "Předpokládáme, že letos všechny banky dohromady poskytnou zhruba o 20 % větší objem úvěrů než loni." Zásadnější růst úrokových sazeb, který by ohrozil atraktivitu a dostupnost hypotečních úvěrů, letos Sadil neočekává. Asociace českých stavebních spořitelen na poli úvěrů ze stavebního spoření usuzuje na mírný nárůst, objem úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami by měl dosáhnout 55 až 56 mld. Kč

Jiří Pácal letos předpokládá mírné zvýšení úrokových sazeb, ale i dalších nákladů spojených s úvěry. "Banky budou potřebovat více prostředků na ztráty za problémové klienty, jejichž počet jistě časem vzroste a při mírných sazbách by se ztráty nepokryly," vysvětluje Pácal. Doplňme, že hypotéky jsou sice zajištěny nemovitostí, ale vymáhání peněz od neplatičů je "běh na dlouhou trať" a výnos z prodeje nemovitosti v nucené dražbě nemusí pokaždé pokrýt veškeré náklady banky. Podle Pácala se banky také více než dříve zaměří na stávající vlastníky nemovitostí, kteří úvěry nemají, mohou ručit nemovitostí a peníze použít na opravy či spotřebu.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!


Ceny nemovitostí 2006

Podle AHM rostly ceny nemovitostí v loňském roce nejvíce na střední a severní Moravě (až o 20 %). "V Praze ceny vzrostly v průměru o 10 %, zdražily jak byty, tak pozemky," dodává Horáková Krištofová. V tisku se objevily i informace o prudkém růstu cen bytů až 20 či 30 %. Toto tvrzení Pácal považuje za absurdní. "Kdyby to byla pravda, byly by ceny bytů v Praze v průměru někde u 100 000 Kč za m2, což je nesmysl," vysvětluje Pácal. "Porovnáme-li v Praze ceny nových bytů v roce 2002 a 2006 zjistíme, že se v nominálních hodnotách příliš nezměnily, zhruba se dá říci, že se pohybují v růstu někde mezi hodnotou inflace a reálných příjmů," doplňuje Pácal.

S cenami nemovitostí je to v České republice poněkud komplikované. Na rozdíl od vyspělých zemí, kde jsou ceny nemovitostí ostře sledovanými veličinami, v ČR zatím nejsou indexy cen nemovitostí publikovány (více viz článek Rostou ceny nemovitostí? Záleží na tom, jak měříte). Jako možné zdroje informací se pak nabízejí např. statistiky Ministerstva financí vytvořené z údajů finančních úřadů, které shromažďují data o odhadních a prodejních cenách nemovitostí (z těch vycházelo Ministerstvo pro místní rozvoj v zákoně o deregulaci), inzeráty  či statistiky ČSÚ či realitních kanceláří.


Ceny nemovitostí 2007 – prognóza

Podle Pácala se reálně s cenami nemovitostí ani letos nic podstatného nestane. "Největší vliv na ceny bytových nemovitostí bude mít vývoj reálných příjmů a cena peněz na trhu, tzn. úrokové sazby úvěrů na bydlení," říká Pácal. Právě dostupnost úvěrů na bydlení je jedním z faktorů, které mohou i do budoucna zvyšovat cenu nemovitostí, obdobně zájem silných ročníků 70. let o koupi nemovitosti, naopak deregulace by růst cen měla brzdit.

Svoji prognózu zveřejnila i realitní kancelář AAABYTY.CZ. "Podle našich detailních analýz očekáváme v roce 2007 jako průměr za celou Českou republiku cenový nárůst asi 6 %," tvrdí Petr Illetško, ředitel zmíněné realitní kanceláře. Nejvyšší nárůsty cen očekávají na Plzeňsku (až o 15 %), naopak nejnižší na Brněnsku (do 3 %). V Praze se cenový nárůst bytů bude pohybovat na úrovni 9 % a v případě rodinných domů okolo 7 %."

Myslíte si, že ceny nemovitostí či úrokové sazby úvěrů na bydlení v České republice letos porostou, nebo budou klesat? Máte v úmyslu si v letošním roce vzít úvěr a pořídit si nemovitost? Kolik jste ochotni zaplatit za m2 plochy bytu či domu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

5. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

Kdo je hypoteční makléř a s čím vám může pomoci? Jak vybrat toho "pravého" makléře? Je výhodnější uzavřít hypotéku přes makléře, nebo přímo u banky? Kolik služby hypotečního makléře... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Umějí stavební spořitelny půjčovat na bydlení?

20. 9. 2006 | Kateřina Boušová

Umějí stavební spořitelny půjčovat na bydlení?

Kupujete nemovitost, a tak jste začali hledat tu nejvýhodnější hypotéku? Než smlouvu podepíšete, zajděte radši i do stavební spořitelny. Nejen hypoteční banky totiž poskytují "velké"... celý článek

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování... celý článek

Partners Financial Services