Jak se deregulace dotkne "tržních" nájemníků? Ptejte se Petra Koláře ze Sdružení platičů tržního nájemného!

Jak se deregulace dotkne  "tržních" nájemníků? Ptejte se Petra Koláře ze Sdružení platičů tržního nájemného!
Petr Kolář reprezentuje Sdružení platičů tržního nájemného, které hájí práva "tržních" nájemníků. V případě prohry státu s majiteli domů odmítají na regulaci nájmů doplatit podruhé a říkají, že pokud do konce roku 2007 nedojde k okamžité deregulaci, budou požadovat odškodné. V tržním nájmu bydlí asi 350 000 obyvatel. Patříte mezi ně? Platíte vysoké tržní nájemné a také nechcete ze svých daní platit odškodné majitelům domů? Petr Kolář se těší na vaše dotazy!

Deregulace nájemného není jen záležitostí majitelů domů či bytů s regulovanými nájmy a jejich "regulovaných" nájemníků. Deformace trhu s nájemními byty se, ať už přímo či nepřímo, dotýká všech obyvatel České republiky. Podle Sdružení platičů tržního nájemného (SPTN) jsou důsledky regulace nájemného vidět na každém kroku:

  • je poškozen trh práce – je silně omezená migrace pracovních sil,
  • dochází k prokazatelným daňovým únikům při "černém" pronájmu,
  • mladí lidé se kvůli bydlení zadlužují na desítky let a vážou se na jedno bydliště, protože neexistují dostupné nájemní byty,
  • deformace trhu s nájemními byty zvyšuje i ceny vlastnického bydlení,
  • generace tzv. Husákových dětí kvůli těžko dostupnému bydlení odkládá zakládání rodiny,
  • mzdový handicap – tržní nájemníci jsou vůči regulovaným poškozeni na trhu práce, uchazeč o práci bydlící v regulovaném bytě má jiné finanční potřeby než uchazeč o práci bydlící za tržní nájemné.


Tržní nájemníci požadují okamžitou deregulaci.

Stále reálnější hrozba prohry českého státu s majiteli domů u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku je hlavním důvodem, proč SPTN vůbec vzniklo. V případě, že majitelé domů se svou žalobou na stát u ESLP uspějí (více viz Co si o deregulaci myslí zástupci majitelů domů? Ptejte se Giormaniho a Šimečka! a O skutečně potřebné občany se musí postarat stát. Když má na Gripeny, jistě najde peníze i pro ně, říká Giormani), stát bude muset sehnat nějakých 30 až 40 miliard korun, v konečném důsledku pochopitelně zaplacených z kapes daňových poplatníků.

Skutečnost, že se s názory SPTN ztotožňují i další nájemníci, kteří bydlí v tržním nájemném, dokazuje obrovský zájem o členství v tomto sdružení. Sdružení platičů tržního nájemného je, jak uvádí na svých stránkách, zahlceno žádostmi o členství. K žádostem proto na stejném místě uvádí: "Děkujeme za tak velký zájem. Všichni členové přípravného výboru však žijí v tržním nájemném a tak si také na něj musí vydělat. Omlouváme se zájemcům o členství za delší dobu příprav."


Kdo je SPTN?

Sdružení platičů tržního nájemného vzniklo teprve nedávno, v loňském roce. Hlavním "motorem" pro jeho založení, jak již bylo naznačeno výše, byla obava z toho, že na regulaci nájemného doplatí tržní nájemníci podruhé. Skutečnost že by ze svých daní měli zaplatit odškodnění majitelům domů, když celá léta hradili tržní nájemné, zástupci SPTN považují za naprosto absurdní. SPTN je pro okamžitou deregulaci, jelikož postupné zvyšování regulovaného nájemného podle něj nepovede k poklesu tržního nájemného.

SPTN chce chránit zejména mladé lidi, kteří platí tržní nájemné, platí vysoké odvody do sociálního systému pro současné seniory (často majitele dekretů), potřebují si přitom ušetřit na vlastní bydlení a k tomu ještě začít spořit na svůj vlastní důchod. SPTN nestojí proti žádné skupině obyvatel, neztotožňuje se ani s postoji Sdružení nájemníků ČR či Občanské sdružení majitelů domů (s názory zástupců těchto dvou sdružení se můžete seznámit v seriálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory). Chce jen, aby si  politici uvědomili, že existuje ještě jiná velká skupina obyvatel (cca 350 000 lidí) a ta platí vysoké tržní nájemné v důsledku přetrvávající regulace nájemného.

Kdo odpoví na vaše otázky?

Na vaše otázky odpoví Petr Kolář, který stál u zrodu myšlenky založit Sdružení platičů tržního nájemného. Víc nám na sebe ovšem neprozradil. Podle jeho slov v této věci nejde o něj jako jednotlivce, ale "o věc". Pochopitelně bydlí v tržním nájmu:o)


Není možné požadovat výhody jen pro někoho!

"Chceme zdůraznit, že jsme pro cílenou sociální podporu v oblasti bydlení, není však možné požadovat práva ani výhody jen pro někoho," říká Kolář. "Jsme pro adresné sociální dávky na bydlení, ale i pro státní podporu lidí, kteří si pořizují první vlastní bydlení bez ohledu na věk," dodává Kolář.

Ptejte se Petra Koláře!
Petr Kolář čeká na vaše otázky, využijte toho. Své dotazy můžete vkládat sem, a to až do středy 14. 2. 2007. Otázky budeme panu Kolářovi průběžně zasílat a jeho odpovědi najdete na naší hlavní stránce za týden.

"Spor mezi státem a majiteli domů není rozhodně to, co primárně sledujeme," vysvětluje Kolář a dodává: "SPTN bude v případě miliardových státních výdajů majitelům domů požadovat odškodnění i pro své členy." Podle sdělení Koláře je však SPTN ochotno i ke kompromisu. "Pokud stát spor o regulované nájemné prohraje a do konce roku 2007 proběhne úplná deregulace, nebudeme za své členy odškodné požadovat," vysvětluje Kolář.

SPTN má své výhrady k Sdružení nájemníků ČR (SON). Nepovažuje totiž za správné, že SON požaduje ochranu občanských práv jako jsou právo na bydlení, ochranu rodin s dětmi a seniorů jen pro regulované nájemníky (pozn. red.: podle tvrzení M. Taraby SON zastupuje všechny nájemníky). Podle Koláře dostupnost bydlení spočívá v přijatelném tržním nájemném, které však dnes důsledkem regulace neexistuje. "SPTN se ohrazuje proti dlouhodobé manipulaci veřejnosti Stanislavem Křečkem, předsedou SON, který mate, snad nevědomky, ESLP svými dezinformacemi," uzavírá Kolář.

Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.

Bydlíte v tržním nájemném? Víte, jaká jsou vaše práva a jakým způsobem je hájit? Souhlasíte s postoji SPTN a chtěli byste se k němu přidat? Nebo si myslíte, že požadavky tržních nájemníků jsou neoprávněné? Zeptejte se Petra Koláře ze SPTN nebo se zapojte

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2007 20:20

Prominte pod anonymem nepíši mi.beranek@centrum.cz

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2007 14:20, Majitel domu s regulovanými nájemníky

Pane či paní nicku Fana, děkuji za stručné a jasné shrnutí některých mých pocitů z již delší doby. Ano, i já dospívám k názoru, že ne malá část voličů a politiků si opravdu přeje, aby u nás tento protiprávní stav pokračoval. Ti voliči jsou "krátkozrací" a politikům se lépe vládne, když se dav mezi sebou hádá. Co Vy na to pane Kolář?

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

2. 1. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace... celý článek

Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

20. 12. 2006 | redakce Peníze.CZ

Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

Každý tržní nájemce v České republice platí měsíčně v průměru o zhruba 2 500 Kč víc než by musel, kdyby proběhla deregulace, ročně tedy zaplatíme o 10,5 miliardy Kč navíc. Pokud stát... celý článek

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

21. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

Ministerstvo pro místní rozvoj v minulém týdnu uspořádalo setkání s veřejností na téma deregulace nájemného a my byli při tom. Úředníci odpovídali na dotazy nájemníků i majitelů bytů,... celý článek

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

Sunega: vypuštění místně obvyklého nájemného ze zákona může být nebezpečné

15. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Sunega: vypuštění místně obvyklého nájemného ze zákona může být nebezpečné

Je způsob výpočtu cílové hodnoty nájemného správný? Je námitka, že v některých lokalitách může být tato hodnota i po čtyřech letech deregulace nižší než náklady pronajímatele, opodstatněná?... celý článek

Partners Financial Services