Nový stavební zákon neznamená žádnou revoluci

Nový stavební zákon neznamená žádnou revoluci
Chystáte se stavět nebo rekonstruovat? Pak si nenechte ujít novinky, které přinesl nový stavební zákon. Přestože autoři zákona slibovali stavebníkům zjednodušení procesu povolování staveb, v praxi tuto ambici zákon nenaplňuje. Skutečnost, že se řada staveb nově obejde bez stavebního povolení či ohlášení, ještě neznamená snížení počtu nutných dokladů, razítek či méně času stráveného na úřadech.

Nový stavební zákon vstoupil v platnost 1. ledna 2007 a nahradil tak stávající zákon, který v České republice existoval déle než 30 let (od roku 1976). Nový zákon zatím platí necelé tři týdny a jak stavebníci, tak stavební úřady si na něj teprve zvykají. Např. radnice Prahy 6 dokonce zavedla bezplatnou telefonní linku (800 101 801), na které se lidé mohou úředníků zeptat na změny související s novým stavebním zákonem. Číslo bude v provozu až do konce března. Shrňme si, co nového aktuální stavební zákon přináší.


Ohlášení stavby není jen tak

Nový zákon rozšiřuje okruh staveb, ke kterým stavebníci nepotřebují ani stavební povolení, ani ohlášení nebo se namísto původně vyžadovaného povolení nově obejdou jen s ohlášením stavebnímu úřadu.

  • Zjednodušeně lze konstatovat, že bez ohlášení se většinou obejdete v případě běžných udržovacích prací a menších úprav v domě či bytě, pokud nedochází k výrazným stavebním zásahům do objektu.
  • Nejčastěji uváděným příkladem staveb, u kterých nově postačí ohlášení jsou stavby pro bydlení a rekreaci do 150 m2 zastavěné plochy (s jedním pozemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím včetně). Tato informace je však poněkud zavádějící (viz níže).
  • Na stavební práce, které jsou nad rámec výčtu "bez ohlášení" nebo "s ohlašovací povinností", budete muset požádat o vydání stavebního povolení, stejně jako dříve.


Od ledna platí nový stavební zákon.

Ohlášení podle nového zákona je však složitější, než jak jej definoval starý zákon. Stavba musí splnit řadu podmínek a k ohlášení je třeba doložit většinu dokladů jako ke stavebnímu povolení. Navíc např. stavby v chráněných územích jsou z ohlášení vyloučeny předem, zde je možné stavět jen na základě stavebního povolení. S ohlášením musíte stavebnímu úřadu ještě doložit potvrzení od sousedů, že o vašem záměru stavět byli informováni, a závazná stanoviska dotčených orgánů (např. o ochraně zemědělského půdního fondu). Formulář na ohlášení i další užitečné dokumenty vztahující se k novému stavebnímu zákonu si můžete stáhnout z webových stránek Ministerstva pro místní rozvoj, najdete je zde.


Alternativy stavebního povolení

Dalšími nástroji nového zákona, které by měly stavebníkům umožnit rychlejší získání oprávnění k provedení stavby, jsou veřejnoprávní smlouva a zkrácené stavební řízení. Nový stavební zákon umožňuje veřejnoprávní smlouvou mezi stavebníkem a stavebním úřadem nahradit územní rozhodnutí či stavební povolení. Důležitým předpokladem pro uzavření tohoto typu smlouvy jsou však písemné souhlasy dotčených osob, tedy opět vlastníků sousedních nemovitostí.

Novému stavebnímu zákonu jsme se věnovali také v článcích Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a stavebního povolení a Nový stavební zákon: komplikované zjednodušené povolování staveb. Plné znění nového stavebního zákona, který byl ve Sbírce zákonů vyhlášen pod číslem 183/2006 Sb. (zákon o územním plánování a stavebním řádu) najdete zde.

Stavební povolení je také možné získat ve zkráceném stavebním řízení s využitím služeb tzv. autorizovaného inspektora. Tyto osoby mají do jisté míry zastoupit práci stavebních úřadů. Uzavřete-li s autorizovaným inspektorem smlouvu o provedení kontroly projektové dokumentace stavby, můžete stavět pouze na základě oznámení stavebnímu úřadu s připojenou projektovou dokumentací a certifikátem.

Možnou výhodou výše uvedených variant je úspora času. Měli byste však pečlivě zvážit, zda vám zkrácený postup přinese skutečně úlevu, nebo naopak spíše komplikace a stavba nakonec stejně skončí v kompletním povolovacím řízením. Navíc služby autorizovaného inspektora musíte zaplatit - cena závisí na rozsahu stavby a oboustranné dohodě.


Nově se obejdete bez kolaudace

Ke změně došlo i v kolaudačním řízení. Byl zrušen dříve povinný systém kolaudace a užívání stavby je podle nové úpravy založeno na principu toho, že na něj má stavebník právní nárok. Nově tedy postačí, když stavebnímu úřadu oznámíte dvě data - kdy stavba skončí a kdy dům začnete užívat. Mezi těmito dvěma daty musí uplynout minimálně 30 dnů. Pokud během této doby nepřijde z úřadu zákaz, můžete začít bydlet.

Toto zjednodušené kolaudační řízení je možné proto, že nyní mají úředníci ze zákona povinnost intenzivněji kontrolovat již průběh stavby. Stavebníky budou nyní čekat nejen přísnější kontroly, ale i vyšší pokuty za porušení zákona. Např. za stavbu bez ohlášení nyní můžete zaplatit pokutu až 200 tisíc korun (dříve 50 000 Kč) a za stavbu bez nutného stavebního povolení v chráněném území dokonce až 2 milióny korun (dříve 100 000 Kč).

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Názor odborníků

Ani odborníci se o novém stavebním zákone nevyjadřují zrovna v superlativech, naopak jsou spíše skeptičtí. Konstatování Jiřího Plose, ředitele kanceláře a sekretář České komory architektů, že nový stavební zákon neznamená žádnou revoluci jsme použili v titulku článku. Podle něj se změny v praxi projeví minimálně. "Některá řízení mají sice nově zjednodušené formy, ale jejich podmínky jsou často obtížně splnitelné," říká Plos. Stavebním úřadům podle něj práce neubude, přestože některé kompetence převezmou autorizovaní inspektoři a problémy mohou nastat na stavebních úřadech, kde ještě nestihli vyškolit všechny úředníky. "Možnost stavět rodinné domy do 150 m2 jen na ohlášení se značně přeceňuje, takové ustanovení působí velmi atraktivně, ale skutečnost může být odlišná," dodává Plos. Jako pozitivní změnu pak vidí kontroly v průběhu stavby a oslabení závěrečné kolaudace.

Krokem, který kritizoval Svaz měst a obcí, je přesun některých pravomocí z obecních úřadů malých obcí na stavební úřady. Příslušné obecní úřady již nemohou přijímat ohlášení, nově je to v kompetenci stavebních úřadů.

Máte již nějakou osobní praktickou zkušenost s novým stavebním zákonem? Bylo avízované zjednodušení procesu povolování staveb důvodem, proč jste s plánovanou stavbou počkali na letošní rok? Co se vám na novém zákoně líbí, a co naopak nikoli?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nový stavební zákon: komplikované zjednodušené povolování staveb

21. 11. 2006 | Luděk Šikola

Nový stavební zákon: komplikované zjednodušené povolování staveb

Nový stavební zákon by měl zájemcům o vlastní bydlení výrazně zjednodušit proces, při kterém se snaží získat povolení ke stavbě. Nabízí proto několik tzv. zkrácených postupů. Ty bohužel... celý článek

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

15. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

Chystáte se na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti? Víte, co v bytě či domě zkontrolovat, na co se zeptat v souvislosti se stavebně-technickým stavem nemovitosti a právními náležitostmi?... celý článek

Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a stavebního povolení

28. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 149 komentářů

Nový stavební zákon: více staveb bez ohlášení a stavebního povolení

Chystáte se stavět či rekonstruovat? Víte, na jaké stavby a práce potřebujete stavební povolení a kdy postačí ohlášení stavebnímu úřadu? A kdy se obejdete zcela bez povolení či ohlášení?... celý článek

Jak dobře napsat smlouvu na stavební práce

9. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Jak dobře napsat smlouvu na stavební práce

Chystáte se objednat rekonstrukci nebo stavební úpravy svého bytu či domu? Věnujte náležitou pozornost nejen výběru řemeslníka či firmy, ale také smlouvě. Dobře napsaná smlouva o dílo... celý článek

Partners Financial Services