Zajímá vás deregulace? Ptejte se Miroslava Kalouse z Ministerstva pro místní rozvoj!

Zajímá vás deregulace? Ptejte se Miroslava Kalouse z Ministerstva pro místní rozvoj!
Miroslav Kalous je náměstkem ministra pro místní rozvoj a právě toto ministerstvo je autorem zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Nabízíme vám tak příležitost položit kompetentní osobě otázky, které vám v souvislosti s deregulaci nejsou jasné, ať už jste na straně pronajímatele či nájemníka nebo vás prostě deregulace zajímá.

Zákon č. 107/2006 Sb.,  o jednostranném zvyšování nájemného z bytu nabyl účinnosti 31. 3. 2006 a od 1. 1. 2007 řízená deregulace začala. Současně s tímto zákonem byl novelizován také občanský zákoník (část vymezující práva, povinnosti a vztahy mezi pronajímateli a nájemníky) a zákon o sociální podpoře (příspěvky na bydlení).


Jak zákon vznikal?

O deregulaci se v České republice dlouho mluvilo, přesto se potřebný reformní krok od roku 1998 stále odkládal. Po řadě předložených návrhů se teprve v roce 2006 politici alespoň do určité míry shodli na návrhu předloženém Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Ministrem MMR v době, kdy byl zákon o deregulaci schválen byl Radko Martínek, reprezentant ČSSD. V současné době je ministrem MMR Jiří Čunek z KDU-ČSL. Miroslav Kalous, který čeká na vaše otázky, byl na ministerstvu již za působení Petra Gandaloviče, oba jsou členy ODS.

Kdo odpoví na vaše otázky?

Ing. Miroslav Kalous

se narodil 9. 6. 1965 v Ústí nad Labem. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. V současnosti je náměstkem ministra pro místní rozvoj pro finanční toky, bytovou politiku a cestovní ruch. V letech 2004 – 2006 byl primátorem města Plzně, předtím působil na plzeňském magistrátu jako náměstek. V dřívějších letech byl podnikatelem.


Nejen ODS měla k zákonu vždycky výhrady

Připravili jsme pro vás sérii článků, pomocí nichž vás seznámíme s postojem jednotlivých institucí, které mají k deregulaci hodně co říci. Umožníme vám se zástupců zúčastněných stran zeptat na cokoli, co vás o deregulaci zajímá. Dnes začínáme Ministerstvem pro místní rozvoj, v příštích týdnech budeme pokračovat sdruženími, která zastupují pronajímatele, nájemníky s regulovaným nájemným či nájemníky s tržním nájmem (viz článek Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?).

ODS k zákonu o jednostranném zvyšování nájemného prosadila jeden pozměňovací návrh. Konkrétně se jednalo o vypuštění dvou paragrafů občanského zákoníku, které měly platit až do roku 2011 a umožnily by regulovat i nájmy sjednávané zcela volně. ODS měla k zákonu i další výhrady, např. podle názoru senátora Miroslava Škalouda nemá použitý průměr ceny nemovitostí za danou lokalitu s její reálnou cenou nic společného (pozn. tyto ceny vycházejí ze statistik Ministerstva financí). Více viz článek S deregulací nájemného je nutné začít, přestože zákon obsahuje chyby. Asi vůbec nejčastějším slovem, které v Senátu při projednávání zákona padlo, bylo slovo kompromis. Nesporný vliv na tom, že byl zákon přijat, měla kritika Ústavního soudu, který stávající stav věci označil za protiústavní a zkritizoval (ne)činnost našich zákonodárců.


Jak vidí deregulaci Kalous

Kalous předpokládá, že v roce 2010 se trh s byty v České republice uvolní. A v současné době platný zákon o postupném zvyšování nájemného vnímá jako jeden z nástrojů pro dosažení tohoto cíle. Podle Kalouse na sliby o tom, že byty s regulovaným nájmem budou navždy levným bydlením pro určitou skupinu nájemníků, v současné době doplácí právě nájemníci sami. "Je totiž jasné, že pokud by deregulace nastartovaná v roce 1992 nebyla v roce 1998 přerušena, proces narovnání trhu s byty by byl podstatně plynulejší a lze předpokládat, že Česká republika by dnes nemusela čelit stížnosti před Evropským soudem pro lidská práva," uzavírá Kalous.

Ptejte se Miroslava Kalouse!
Své dotazy můžete vkládat sem, a to až do středy 17. 1. 2007. Otázky panu Kalousovi budeme průběžně zasílat a jeho odpovědi najdete na naší hlavní stránce za týden, tedy ve středu 24. 1. 2007.


Deregulace v praxi

Další články o deregulaci nájemného
Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %
Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!
Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích
Sunega: vypuštění místně obvyklého nájemného ze zákona může být nebezpečné
S deregulací nájemného je nutné začít, přestože zákon obsahuje chyby
Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?
Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

Základní princip deregulace nájemného je asi jasný každému z nás. Obsahuje ho již zmíněný článek Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %.

Obecná informace o principu deregulace je však nejspíš dostačující pouze pro lidi, jichž se zvyšování nájemného osobně nedotkne. Pronajímatelé a nájemci budou potřebovat i další praktické informace. Využijte proto příležitost zeptat se. Víte např. co potřebujete vědět, abyste správně vypočítali nájemné? Kde a jak hledat výchozí hodnoty pro výpočet aktuálního nájemného a kdy budou tyto údaje aktualizovány? Co je to podlahová plocha bytu či jak započítat zkosené stropy nebo i zasklenou lodžii? Jaký vliv má na výši nájemného kategorie bytu? Jak a kdy musí pronajímatel zvýšení oznámit? Jak se bránit, když pronajímatel napočítá víc, než by měl? Jak konkrétně se deregulace promítla do občanského zákoníku a zákona o sociální péči? Je třeba se obávat výpovědi? Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

Mnoho odpovědí na tyto otázky najdete v článcích, které jsme na našem serveru publikovali již dříve (viz sloupek), ale možná máte i jiné dotazy.

Týká se vás deregulace osobně? Porozuměli jste všemu? Víte, jak máte v souladu se zákonem postupovat jako pronajímatel či jako nájemník?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2007 10:51, Danuše Wranová

Petulko, nejste agresivní, takže smírně. Jste typická oběť bytové politiky tohoto státu, kdy jsou regulování nájemci stále ujišťování nezodpovědnými politiky a St. Křečkem a spol. , kde jsou i důvody jeho hamižnosti, že jste se svými požadavky v právu. Na tom, co jste uvedla, je jasně vidět, jak tato politika škodí i vcelku normálním lidem. V mém domě by byla moje rada taková, že bych vám nabídla menší byt s přiměřeným nájemným a řádnou smlouvou, nebo bychom takový byt společně hledali jinde. Za majitelem zajděte a pokuste si to vysvětlit, o odstupné nežádejte, mě takový požadavek hrozně vždy navzteká a pak už nejsem přístupná ničemu.

Zobrazit celé vlákno

+85
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2007 11:55, lubik

Omlouvám se. Jde o ustanovení zákona o rodině (a je to skutečně povinnost), ale za porušení (podobně jako u nevěry ap.) nehrozí žádná sankce, čili je to možné a paní si nevymýšlela. Kdyby však jeden z manželů (což není tento případ) užíval najemní byt, tak by to mohl být i důvod výpovědi. Zajímavé by bylo i posouzení zda žijí manželé ve společné domácnosti nebo ne.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

2. 1. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace... celý článek

Jak kvalitní je naše bydlení?

12. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak kvalitní je naše bydlení?

Jaký je stav bytového fondu v České republice? Jak si stojíme ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Potřebujeme stavět další nové byty? Jak do vývoje zasáhli komerční poskytovatelé... celý článek

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!

15. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!

Nájemné v bytech s dosud regulovanými nájmy se od ledna 2007 začne zvyšovat. A co nastane po čtyřletém období deregulace? Senátoři ODS prosadili vypuštění v západní Evropě obvyklého... celý článek

Partners Financial Services