Financování bydlení: řešitelná může být i vaše situace

Financování bydlení: řešitelná může být i vaše situace
S čistým měsíčním příjmem ve výši 50 tisíc Kč se bydlení pořizuje relativně snadno. Jak je to ale v případě, kdy rodina disponuje pouze průměrnými příjmy a žádnou hotovostí? Je možné pomýšlet na financování vlastního bydlení?

V poslední době se na stránkách finančních serverů objevila řada článků popisující modelové situace rodin, které se rozhodly změnit svoji bytovou situaci a koupit dům nebo byt. Popis výchozí finanční situace rodiny většinou začínal nějak takto: on, 35 let, servisní technik, čistý měsíční příjem 35 tisíc Kč, ona, 32 let, sekretářka, čistý měsíční příjem 25 tisíc Kč, dvě děti. Atd., atd., atd.

Čistý příjem 35 tisíc: průměrná rodina?

Tyto články často doprovázely rozhořčené reakce čtenářů, jejichž obsahem vždy byly podobné nářky. Čtenáři by prý takovou rodinu chtěli vidět, vzhledem k tomu, že průměrný příjem v ČR je 18 tisíc Kč a minimálně 60 % lidí tohoto průměru nedosahuje. Případně že otec pracuje za průměrný plat a matka je na rodičovské dovolené. Ve výčtu stesků by se samozřejmě dalo pokračovat.

Faktem je, že v textech byly prostřednictvím skutečných klientů představovány různé formy financování bydlení. Hypotéka, stavební spoření, případně kombinace obojího. To všechno spolu s dalšími doporučenými produkty, které dokázaly dluh zajistit pro případ nenadálé situace (úmrtí, úraz, dlouhodobá pracovní neschopnost, apod.). Další produkty (např. stavební spoření) pak z ostatních volných zdrojů generovaly peníze na případné předčasné splacení úvěru nebo zajišťovaly plnění dalších cílů modelové rodiny. Osobně jsem se několikrát zúčastnil diskuze a autorů se zastal v tom smyslu, že si zcela jistě modelové rodiny nevycucali z prstu a že sám osobně podobné klienty mám.

Že tito modeloví klienti budou moci bez problémů financovat své bydlení, nemůže nikoho překvapit. Mnohem zajímavější je opačný extrém, tedy prakticky nulové příjmy. Existuje v takové situaci řešení?


Klientka bez příjmů

Ještě než se pokusíme na otázku odpovědět, je třeba poznamenat, že ani situaci popisovanou následujícími řádky nelze označit za "typickou". Tedy ve smyslu rodiny s průměrnými příjmy bez větší hotovosti. Lze v ní nicméně nalézt upozornění na důležitou věc: východisko je možné najít i ze situace zdánlivě neřešitelné.

Přišla za mnou klientka, která se po velice dlouhé době vrátila ze zahraničí. Měla 3měsíční dítě, příjmy jen ve výši rodičovského příspěvku, tedy cca 3 600 Kč. Zároveň měla poměrně vysoké úspory v podílových fondech. Jenže tyto fondy byly v zahraničí a v dolarech, takže rychlou konverzí by kvůli poplatkům přišla o hodně peněz. Zároveň to bylo v době, kdy její fondy byly po poklesu trhů nízko a dolar byl rovněž byl na svém minimu. Navíc by byl problém rychle uskutečnit převod peněz a stihnout potřebné termíny stanovené v kupní smlouvě.

Klientka chtěla koupit nový byt v hodnotě 2,1 miliónu Kč, a to rychle. Byla si jistá, že během krátké doby začne, díky svojí znalosti několika jazyků a odbornosti, dostatečně vydělávat, takže nebude mít problém se splácením úvěru.

Zdánlivě tedy neřešitelná situace, ale po provedené analýze rodinných poměrů jsme přece jenom našli řešení. Byli do něj ovšem zapojeni členové širší rodiny.


Staví celá rodina

Co bylo smyslem tohoto článku?
Ukázat, že:
- i zdánlivě neřešitelná situace, vzhledem k finančním poměrům žadatele, může mít šťastné řešení,
- důsledná analýza rodinných poměrů žadatele může vést k řešení,
- jde právě o volbu banky, protože ne všechny finanční ústavy umožní, aby mohli být žadatelé ze tří rodin (většinou jsou to jen rodiny dvě) a zároveň, aby žadatel s nejnižšími příjmy mohl být žadatelem hlavním, a tím mohlo dojít k "natažení" úvěru na 20 let.

    Matka klientky, důchodkyně ve věku 64 s důchodem ve výši 10 500 Kč, se stala kupující bytu (důvody nejsou pro celkové řešení podstatné) a spolužadatelkou o úvěr. Klientka s příjmem ve výši 3 500 (rodičovský příspěvek) se stala hlavní žadatelkou o úvěr. Tak aby v budoucnu, po dosažení potřebných příjmů, mohl být proveden převod úvěru jenom na ni a mohlo dojít k vyvázání dalšího spolužadatele. Tedy bratra, který je svobodný a má čistý měsíční příjem ve výši 22 000 Kč. Dalším, i když nepřímým účastníkem celé akce, se stala teta klientky, která poskytla do dočasné zástavy svůj byt, aby mohlo dojít ke zvýšení zástavních hodnot, a tím ke snížení výsledného úroku.
    Výsledkem tedy bylo, že banka bez problémů poskytla úvěr v plné požadované výši na dobu 20 let s ročním fixem.

    Dostali jste se někdy do podobně složité situace? Jak jste (byste) ji řešili?

    Srovnávat se vyplatí

    Srovnávat se vyplatí

    Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -4
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 38 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    11. 8. 2006 8:42, bbkan

    Nekdo nedosahne na vlastni bydleni, nekdo ho nesezene a bydli u rodicu ve 2+1, nacez se rozhadaji a nasleduje rozvod. I ty podnikove ubytovny, ktere tyto pripady pomahaly resit, byly zrusene. Je to cele na dreka.

    Zobrazit celé vlákno

    +29
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    18. 8. 2006 11:41, Michal družstevník

    V současné době také řeším problematiku bydlení a dospěl jsem k zajímavému poznatku, že nejlepší cestou je založit bytové družstvo. Jde o to sehnat 15-20 osob (rodin), které zaplatí členský vklad (min. 20 % ceny). Poté to chce vyběhat všechny úřady (což se musí i u stavby rodinného domu). Ze základního kapitálu se pořídí pozemek a projekt. Pozemek v Brně 1000 m2 je možno sehnat cca za 2 mil. Kč.
    Čtyřpodlažní budovu dnes dle mého odhadu lze postavit cca za 20 mil. Kč. Výhody družstevního bydlení jsou zjevné. Stát v současné době poskytuje družstvům dotaci cca Kč 100.000,- na byt a navíc poskytne i výhodný úvěr na cca 4 %. Dle mého názoru se tak nový moderní byt dá pořídit za +/- 1,25 mil. Kč s tím, že jde o družstvo, takže počáteční vklad člena je cca 300.000 Kč a zbytek se splácí v nájmu. A co je to bytové družstvo - je to aktivita lidí a správa vlastního majetku. Jelikož jde o majetek družstevníku, všichni mají zájem na tom, aby se hospodařilo efektivně, a aby vše fungovalo. Je to ve srovnání s nákupem starých bytů v sídlišti nebo předražených od developerů dle mého skromného názoru zajímavá alternativa i pro lidi s nižšími příjmy.

    -14
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

    Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

    A tohle už jste četli?

    Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

    15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

    Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

    O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

    Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

    15. 4. 2024 | Milan Roček

    Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

    Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

    Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

    14. 4. 2024 | PR text

    Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

    Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

    Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

    5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

    Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

    Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

    Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

    5. 4. 2024 | Petra Nová

    Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

    Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

    Partners Financial Services