Kolik stojí nejdražší byty?

Kolik stojí nejdražší byty?
Zajímá vás, na kolik se v tuzemsku může vyšplhat cena bytu? Podle našich informací je současným cenovým rekordmanem osmisetmetrový byt na pražské Malé Straně. A není to byt jen tak ledajaký, ale přímo královský, a to jak rozměry a vybavením, tak i pořizovací cenou.

Nejdražší byt se nachází v obytném komplexu King's Court (česky královský dvůr) v ulici U Hradeb na Malé Straně. Ano, je to přesně tam, kde bývalo kino U Hradeb. Areál U Hradeb má poměrně složitou historii. Až do poloviny 30. let 20. století zde stály dva převýšené domy z druhé poloviny 19. století. Projekt na přestavbu a rekonstrukci celého bloku mezi Mosteckou, Lázeňskou, Karmelitskou a Maltézským náměstím byl od roku 1936 zpracován několikrát, ale hrubá stavba byla kvůli nesouhlasu Plánovací komise pro hl. m. Prahu až do 50. let pozastavena. Definitivní návrh domu vznikl v letech 1956 až 1958 ve Vojenském projektovém ústavu, architektem projektu byl  František Trmač. Po roce 1989 bylo ale v areálu nejdříve zrušeno občerstvení se snack barem, poté mléčný bar, který nahradila první malostranská jídelna McDonalds. Později zanikla i vinárna Jadran v zadní části areálu a po nezdařené privatizaci se dům dostal do rukou majitele, který na jaře 2002 zrušil také kino. Povodně v létě téhož roku sál kina poškodily a majitel se rozhodl změnit funkci celého objektu a zrodil se projekt luxusního bydlení King's Court.

Ten nejluxusnější a nejdražší z bytů v této rezidenci vznikl spojením deseti původních bytů. Má úctyhodných 865 metrů čtverečních a jeho cena činí rovných 100 000 000 Kč. Byt zabírá tři patra, má tři koupelny, pět ložnic, dva pokoje pro hosty, zázemí pro pokojskou, kuchyň s jídelnou (50m2), nechybí ani soukromý bazén, sauna, fitness a herna. Další místnosti jsou hala (81m2), knihovna, galerie, společenská místnost, pracovna (75m2) se zasedacím prostorem a také množství technických a úložných prostor. Podle informace společnosti, která byty v komplexu King's Court nabízí, je nejdražší byt už prodaný.

Sousedy můžete být už za 8 milionů korun

Ceny dalších bytů v King's Court se pohybují od 8 000 000 Kč výše a od cca 50 m2. Investor uvádí, že všechny byty jsou klimatizovány a  plně vybaveny spotřebiči včetně pračky a sušičky, samozřejmostí jsou i datové rozvody a kabelová TV. Na konečné podobě bytu se budoucí majitelé mohou aktivně spolupodílet. Dispozice prostor je podle jejich přání možné upravovat, variabilní je i vzhled interiéru a vybavení. Nadstandard zahrnuje např. mramorové obklady, dřevo masiv či vlastní zabezpečení.

Jako v luxusním hotelu

Investor přirovnává bydlení v King's Courtu k pobytu v luxusním hotelu. V domě funguje 24 hodin denně recepce s ostrahou. Jeho obyvatelům je vedle samotného bytu k dispozici podzemní parkoviště, zahrady či soukromé lázně s plně vybaveným fitness, masážemi, bazénem a saunou. Další službou je profesionální úklidová péče, prádelna a čistírna. A komu by to ještě nestačilo, pro obchodní jednání může využít reprezentativní zasedací místnost a pro méně formální setkání třeba knihovnu s kulečníkem, nebo vinotéku s privátním vinným sklípkem.

Sladký život ve Františkánské zahradě

Dalším projektem, který spadá do kategorie bydlení na vysoké noze, je projekt Rezidence Františkánská zahrada ve Vodičkově ulici na Praze 1. Stavba byla zahájena teprve koncem letošního léta a její dokončení je plánováno na polovinu roku 2007. Devítipatrová budova vzniká na parcele, kde původně stála část domu, ve které sídlila vyhlášená cukrárna U Myšáka. Mimochodem tuto cukrárnu slibuje investor obnovit. První dům na tomto místě byl vystavěn v novorenesančním slohu v roce 1883, v roce 1922 byla budova rozšířena a přestavěna podle rondokubistického projektu Josefa Čapka, ale do současnosti zůstalo zachováno už jen uliční křídlo s kubistickou fasádou. Residence Františkánská zahrada by na zbytky původní fasády a okolní památky měla citlivě navazovat.

Ale vraťme se nohama na zem. Průměrná mzda v České republice činila ve 3.čtvrtletí tohoto roku 18 833 Kč, to znamená, že průměrný občan ČR by si na byt za
100 000 000 Kč vydělal za více než 442 let
a na byt za 60 550 308 Kč za 268 let, tedy respektive nevydělal. Ovšem ani tyto byty rozhodně průměrné nejsou…
V této rezidenci je ke koupi dvoupatrový mezonetový byt 7+1 o celkové rozloze 310 m2, z toho 50 m2 zabírají dvě terasy. Byt je na prodej za cenu 60 550 308 Kč. Tvoří jej dva obýváky (jeden s galerií), dvě kuchyně, čtyři ložnice, tři šatny, jedna skromnější pracovna (pouhých 12,5 m2), tři koupelny a bazén. Vybavení interiérů je inzerováno s podtitulkem Dolce vita (česky sladký život) a bytový standard zahrnuje dřevěné podlahy, keramické dlažby, podlahové vytápění, klimatizaci a podobné "sladkosti". A také v tomto bytovém domě mají obyvatelé k bydlení navrch recepční službu, bezpečnostní službu přítomnou v objektu 24/7, podzemní garáže, skladové prostory (asi něco jako sklep). Z celkového počtu 33 bytů, jsou v domě zatím rezervovány tři, mezi nimi i ten výše popsaný. Ceny ostatních bytových jednotek se pohybují od 8 000 000 do 30 000 000 Kč a rozměrově pak od 60 m2 výše.

Tipovali byste, že nejdražší byt stojí 100 milionů? Přijde vám to normální? Kolik jste ochotni do bydlení investovat vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2005 10:10, jezevec

Pokud máte sto mega na byt - jeho provozní náklady jsou asi podobně bagatelní, jako spotřeba u Rolls-Royce.
(ze zásady se neudává)

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2005 0:25, Kateřina Havlíčková

Není. Ani jsem nevěděla, že se tu objevila další Kateřina, dokud mě jeden čtenář neupozornil, že na sebe vztahuji příspěvek, adresovaný té druhé :-)
Tedy vlastně je - křestní jméno. Proč se ptáte?

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bydlí Češi evropsky?

20. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Bydlí Češi evropsky?

Přinášíme několik ukazatelů o českém bydlení a jeho srovnání s zemí evropské pětadvacítky. Byty jsou v ČR vzhledem k platům přibližně jednou tak dražší než v zemích staré EU. V rámci... celý článek

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

22. 8. 2005 | Petr Vykoukal

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

Tržní ceny nemovitostí se odpoutávají od tržních nájmů ekvivalentních bytů, neboli pronajímání nemovitostí přináší malý výnos. Bude tento nepřirozený stav znamenat likvidaci trhu s... celý článek

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

19. 8. 2005 | Petr Vykoukal

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

Úrokové sazby klesají, zatímco příjmy obyvatel rostou. Tento fakt je hnacím motorem růstu cen nemovitostí, ale navíc může být i argumentem, proč ještě české ceny bytů nejsou přehřáté.... celý článek

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

23. 6. 2005 | Martin Zika

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

Ještě nikdy v historii nerostly reálné ceny domů tak rychle, po tak dlouhou dobu a v tolika zemích světa, tvrdí týdeník The Economist. Trhy s nemovitostmi doslova bouřily od Spojených... celý článek

Partners Financial Services