Co řeší návrh zákona o nájemném? Nic moc...

Co řeší návrh zákona o nájemném? Nic moc...
Cílové ceny by po deregulaci nájemného mělo být dosaženo za 6 let. Jenže návrh zákona je koncipován tak, že i pak bude pro mladé bydlení stále nedostupné a stěhování za prací obtížné. Na regulované nájemníky v obecních bytech budou i nadále doplácet ostatní. Takové pohrdání právem se musí vymstít.

Sněmovna propustila do druhého čtení vládní návrh zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu. Základem tohoto návrhu je snaha regulovat výnos z nemovitosti.Výnos je stanoven cílově na 5 % ceny nemovitosti (v Praze 1 a 2 méně - 3,2 %, resp. 4 %). Cílová "cena" je stanovena jako zprůměrovaná střední hodnota podle kraje a velikosti obce, u Prahy a Brna podle městské části - viz příloha. Návrh předpokládá, že cílové ceny bude dosaženo za 6 let, přičemž poprvé bude nájemné možno zvýšit k 1. říjnu 2006. V procentním vyjádření se má nájemné zvyšovat od nuly až po 17,8 % ročně. V průměru jde o asi 9 % ročně. V korunách je zvýšení o 0 až 17,80 Kč za m2 ročně, cílová cena od 15,23 do 98,93 Kč za m2 měsíčně.

Sama myšlenka regulovat výnos z nemovitosti je zřejmě inspirována švýcarským modelem. Tam se ovšem reguluje zisk, jehož výše se odvozuje od aktuální úrokové míry hypotečních úvěrů. Veškeré náklady, včetně odpisů, pojištění a běžných rizik si pronajímatel může do nájemného zakalkulovat. Pochopitelně za předpokladu, že najde nájemce, který bude ochoten požadovanou cenu zaplatit.

Vládní návrh vypadá jinak. Cílová cena není skutečnou tržní cenou. Nerozlišuje se podle žádných rozumných kritérií - typu bydlení (rodinný dům, činžovní dům, panelový dům), lokality (atraktivity polohy, atraktivity obce), kvality, stáří domu. Důsledkem je jakýsi chimérický průměr, který nemá se skutečnou konkrétní cenou nemovitosti společného téměř nic.

Příklad: Rozdíl cílové ceny nájemného za byt na pražské Kampě a byt ve zchátralém paneláku v Praze 6 je 4,55 Kč/m2!

Pět procent je "politická" hodnota, která nemá nic společného ani s náklady, ani s tržní cenou. V některých oblastech je cílová cena hluboko pod cenou nákladovou, v jiných nikoli. Je pravda, že nákladová cena je mnohde vyšší, než cena tržní. V takovém případě jde ovšem o výsledek působení trhu a pronajímatel má prostě smůlu. Za víc než za tržní cenu byt nepronajme. Ovšem nařídit nižší než nákladovou cenu zákonem? Odporuje to nejen stanovisku Ústavního soudu, ale i zdravému rozumu. Navíc je to zcela zbytečné. Díky uměle stanovené "ceně" a zvolenému tempu deregulace pak dochází k takovým absurditám, jako je zmrazení výše nájemného (obce do 2 tisíc obyvatel na Vysočině a ve Zlínském kraji), popřípadě zvyšování nájemného o "sumy" jako je 12 haléřů (v Olomouckém kraji).

Návrh nebere nijak v úvahu čtyřleté zmrazení nájmů. Odhad inflace za dobu od posledního zvýšení nájemného do zákonem navrhovaného prvního zvýšení je 7 %, u cen stavebních prací je předpokládaný nárůst asi 12 %. O narovnání pokřiveného trhu nemůže být ani řeči.

Co se vlastně vyřeší?

Ve velkých městech nájmy stoupnou, i za šest let ale budou pod tržní cenou. Regulované byty budou stále výhodné, nebudou se uvolňovat, trh s byty nevznikne, tržní nájemné se nesníží. Pro mladé bude bydlení stále nedostupné, stěhovat se za prací bude obtížné. Na regulované nájemníky v obecních bytech budou i nadále doplácet ostatní, na ty v soukromých domech majitelé. Ti si to pochopitelně nenechají líbit. Výrok štrasburského soudu bude velmi pravděpodobně znít v jejich prospěch. Dostanou odškodné, které zaplatíme všichni. Protože máme vládu a většinu zákonodárců, kteří nerespektují ústavu, nerespektují Ústavní soud, nerespektují práva majitelů domů.

Přitom řešení je skutečně naléhavě nutné. Takové pohrdání právem se prostě musí vymstít. Bývala šance zvedat nájmy postupně, tak, aby se lidé stačili přizpůsobit. Od roku 2002 se tak neděje. Dnes už je nutné řešení rychlé. Buď rychlé zvyšování maximálního nájemného tak, aby se nájmy na tržní hodnotu dostaly do 3, v Praze maximálně do čtyř let. Není třeba zvyšovat rozdílně - tam, kde narazí maximální nájemné na hranici tržního, se růst prostě zastaví. Pokud bude pronajímatel požadovat víc, nájemník mu odejde.

Druhou možností je zvýšit nájemné a po roce změnit nájemní smlouvy v bytech, kde nebyla uzavřena smlouva dohodou smluvních stran, na smlouvy na dobu určitou. U sociálně ohrožených skupin obyvatel (invalidé, staří lidé, rodiny s malými dětmi) by se doba prodloužila.

Zároveň je nezbytně nutné provést deregulaci právní, především zrušit institut přechodu nájmu. Nájemní byt není součástí dědictví, pokud nájemce zemře, musí se nový nájemník s majitelem domluvit. Stejně tak je třeba zrušit nutnost přivolení soudu v případě neplatičů a zcela zrušit jakoukoli povinnost majitele domu zajišťovat neplatičům bytovou náhradu.

Současně je žádoucí zavést i adresný příspěvek na nájemné. Ten může vycházet z normativní míry zatížení a normativních výdajů. Lze jej konstruovat různými způsoby. Sociální pomoc tohoto druhu by měla být věcí státu.

Autor je senátorem za ODS.

Návrh zákona naleznete zde. Jak se vám líbí? Řeší podle vás regulované nájemné dostatečně? Jak byste s regulovanými nájmy naložili vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2005 10:56, Kateřina

Myslím, že nemáte pravdu - nájemné se deregulovalo postupně - původně bylo 2,50 Kč za m2. Zde je citace z článku "Jak rozmrazit regulované nájmy" téhož autora:

"Pokud by se bylo pokračovalo v deregulaci i po roce 2002 tak jako mezi lety 1989 a 2002, rostlo by regulované nájemné v průměru o 20 % ročně (z původních 2,50 na 16 až 37 Kč v bytě I. kategorie), nebyli bychom v takto nemožné situaci."

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2005 2:38, Hanka

Víte jak se chová obec Prostějov? Části bytového fondu, který by měl sloužit sociálně slabým rozprodávají součastným nájemníkům hluboko pod tržní cenou. Jenže další byty (které jsou vybydlené od předchozích nájemníků) nabízí k pronájmu za podmínky, že nájemník byt opraví za svoje finanční prostředky (řádově se tyto náklady pohybují dle názoru obce v částkách 100 až 200 tis.), což musí být obci doloženo do 6ti měsíců od sepsání nájemní smlouvy. Nájemní smlouva se podepisuje na dobu určitou (1 rok) a výše nájmu je stanovena ve výši 57 Kč za metr čtvereční. Pokud nájemník prokáže nízký příjem, tak se nájemné dle uvážení obce úměrně sníží. Z uvedeného je vidět, že se obec chová velmi tržně. Opravu bytového fondu přenáší na nájemníka (který rozhodně nemůže být sociálně slabý, aby si mohl dovolit do půl roku takovou investici do opravy bytu). Nájemné stanovuje velmi tržně, aniž zkoumá, zda uvedený občan potřebuje obecní byt. To znamená, že na sociálně slabé se obecní byty nedostávají a přitom stát nutí majitele bytů, aby dotovali bydlení nájemníkům. Nehoráznost, sprostota a nezájem politiků se projevuje v této oblasti v plném světle. Kdo se ptá lidí, kteří nemají regulované nájmy kde berou na bydlení? A kdo zkoumá, kolik je daňových úniků u černých pronájmů?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

22. 8. 2005 | Petr Vykoukal

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

Tržní ceny nemovitostí se odpoutávají od tržních nájmů ekvivalentních bytů, neboli pronajímání nemovitostí přináší malý výnos. Bude tento nepřirozený stav znamenat likvidaci trhu s... celý článek

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

19. 8. 2005 | Petr Vykoukal

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

Úrokové sazby klesají, zatímco příjmy obyvatel rostou. Tento fakt je hnacím motorem růstu cen nemovitostí, ale navíc může být i argumentem, proč ještě české ceny bytů nejsou přehřáté.... celý článek

Jak letos bydlet za peníze ze státní kasy

19. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Jak letos bydlet za peníze ze státní kasy

Státní příspěvky na stavební spoření jsou jen jeden z možných nástrojů, které stát používá k podpoře bydlení. Jaké jiné formy nabízí, co a pro koho je letos k mání a kam pro to?

Bydlení s ODS pod střechou, nebo pod mostem?

27. 6. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Bydlení s ODS pod střechou, nebo pod mostem?

Ach ta deregulace! Jak zajistit, aby byla rychlá, efektivní a přitom sociálně únosná? Koncepce momentálně nejpreferovanější politické strany je ekonomicky propracovaná, ale příliš nemluví... celý článek

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

23. 6. 2005 | Martin Zika

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

Ještě nikdy v historii nerostly reálné ceny domů tak rychle, po tak dlouhou dobu a v tolika zemích světa, tvrdí týdeník The Economist. Trhy s nemovitostmi doslova bouřily od Spojených... celý článek

Partners Financial Services