Ptejte se Guido Lohmanna!

Ptejte se Guido Lohmanna!
Otázky nejen na novou obchodní politiku, (ne)úspěchy minulého roku a plány do budoucna, ale také z oblasti obecnějších principů stavebního spoření u nás a v Německu můžete položit Guido Lohmannovi, předsedovi představenstva a řediteli Modré pyramidy stavební spořitelny.

Přinášíme vám další možnost "rozhovoru" s mužem, který se dotýká vašich peněz. Pro inpiraci přidáváme krátké představení obchodní činnosti Modré pyramidy a pár novinek z posledních dnů.

Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. (do konce roku 2004 pod názvem Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s.) (profil, názory) dosáhla v roce 2004 v oblasti úvěrů 35% nárůst. Podle Guido Lohmanna, předsedy představenstva a ředitele Modré pyramidy tomu napomohlo přebudování produktové nabídky. Získání úvěrů se tak se tak stalo jednodušší, srozumitelnější a dostupnější. Zpracování žádosti o úvěr trvá v průměru méně než 10 dní a všechny překlenovací úvěry je možné získat s nulovou akontací.
"Restrukturalizována byla také vlastní odbytová síť, přičemž zlepšená kvalifikace našich spolupracovníků a kvalitní IT podpora ještě více zlepšily kvalitu a komplexnost našich služeb. Modrá pyramida tak podstatně přispěla k získávání a renovaci vlastnického bydlení v České republice,"  zdůraznil  ředitel třetí největší české stavební spořitelny.

Kdo zodpoví vaše otázky?
Dipl. Bw. (ADG) Guido Lohmann,
předseda představenstva, ředitel
Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s.

Absolvoval studium podnikové ekonomiky na "Verwaltungs- und Wirtschaftsakademie" v Essenu a studium bankovnictví na Akademii Deutscher Genossenschaften v Montabaur. Od roku 1984 působil v bankovním sektoru v Německu, z toho posledních deset let v různých vedoucích pozicích (Volksbank, Westfälischer Genossenschaftsverband). Od roku 1999 působí ve finanční skupině BHW. V BHW Bausparkasse AG zastával funkci ředitele pro oblast úvěrových obchodů.
Za jeho působení se tato společnost stala v Německu jedničkou na trhu financování soukromých bytových potřeb.  Od roku 1992 přednáší hospodářské vědy a bankovnictví na Bankakademie a BankCOLLEG v Dortmundu a Münsteru. Od 1. ledna 2004 je předsedou představenstva a ředitelem Modré pyramidy stavební spořitelny, a.s.

Nejen zisky…

Výše zmíněný  pozitivní výsledek je však dotčen mimořádným nápravným opatřením, které bylo objasněno vedením banky.
V posledních týdnech roku 2004 a na začátku letošního roku vrátila Modrá pyramida svým klientům téměř 120 miliónů korun za neoprávněně účtované úhrady za vedení účtu stavebního spoření. K vracení této úhrady dochází u smluv o stavebním spoření, které byly uzavřeny v období mezi 26. říjnem 1995 a  30. červnem 1999 v rámci tzv. programu Junior. V něm byly pro mladé lidi do 26 let smluvně zakotveny nulové poplatky. Tyto účty však byly v minulosti nesprávně zatěžovány úhradou za vedení účtu stavebního spoření, která platí až pro smlouvy uzavřené od července 1999 v rámci stejnojmenného programu Junior.
Předseda představenstva Modré pyramidy zásadně odmítl jakékoli spekulace o spojování přijaté nápravy v rámci programu Junior s případnou mnohamilionovou pokutou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. "V hospodářském výsledku společnosti za rok 2004 jsme ve smyslu péče řádného hospodáře vytvořili rezervu, avšak zároveň jsme podali rozklad proti rozhodnutí 1. instance. Vyčerpáme všechny právní možnosti, abychom zabránili cenové regulaci ze strany úřadu," zdůraznil Guido Lohmann.

Poplatky? V duchu zamýšlených změn a ještě dál

Šéf stavební spořitelny oznámil zásadní novinku pro klienty ohledně poplatků za vedení spořícího i úvěrového účtu. Modrá pyramida garantuje, že tyto poplatky až do roku 2010 oproti stávající úrovni nezvýší. To se týká jak bezmála jednoho miliónu současných smluv, tak všech smluv  o stavebním spoření a úvěrových smluv, jež budou uzavřeny do konce roku 2005. Poplatek za vedení účtu, spořícího i úvěrového, tak nepřesáhne současných 25 Kč měsíčně, přičemž poplatek za evidenci úrokového zvýhodnění nebude od roku 2005 účtován.

Poplatková politika svým způsobem vychází ze zamýšlené novely zákona o stavebním spoření a poplatky dokonce fixuje úplně, čímž jde nad rámec zákonných povinností. Otázkou je, zda nemůže dojít k již známému triku s dodržením slibu o zachování poplatků na straně jedné a zavedení poplatků nových. To už tu skutečně bylo. Necháme se překvapit. Ovzduší v aréně stavebního spoření postupně houstne, a tak doufejme, že vydělají klienti.

Inspirace

Z problémů, kterým jsme se v poslední době věnovali, připomínáme: Ministerstvo financí plánuje novelu zákona, ve které má přikázat stavebním spořitelnám, aby při podpisu smlouvy informovali klienta o tom, jak budou vypadat poplatky na celý spořící cyklus. Proč jsou u nás tak málo rozvinuté úvěrové obchody ve srovnání s Německem a Rakouskem? Umějí stavební spořitelny vůbec půjčovat a podporovat bydlení, nebo je na vině příliš striktní legislativa (viz článek  Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?)? Minulý týden jste si také mohli přečíst o tom, zda je výhodné navyšovat cílovou částku u starších smluv (Navýšení cílové částky vás může přijít draho). Je tento krok férový, nebo je to jen slabší odvar některých neférových přístupů? Má stavební spoření budoucnost? Státní příspěvek je u nás podstatně vyšší než v zahraničí. Je to dobré, nebo nutné?

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Máte chuť se zeptat nejen na problémy Modré pyramidy, ale zejména na obecné otázky stavebního spoření?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2005 13:56, Mokrý

Dobrý den,
připojuji se s otázkou. Bydlím v Brandýse, přišel mi dopis, že místní pobočka se ruší, místo toho vzniká jakési "středisko podpory úvěrů". Znamená to, že provize za sjednání (až 1% z cílové částky) se snižují a více budete agentům platit za to, když klienta dovedou k úvěru? Jaké jsou současné provize pro nejčastější typ agenta ve vaší obchodní službě, tj. kolik procent z cílové částky za uzavření smlouvy?

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2005 20:27, Radim

Přesně tak, podle mě by trhu docela pomohla zákonná možnost migrace mezi stavebními spořitelnami. Nedávno jsem s velkým podivem četl tady na serveru, že u penzijního připojištění je (e)migrace možná. Další věcí je fixní úrok při spoření, např. dříve 4% a dnes 2%. Nebylo by lepší, aby i stavební spořitelny zhodnocovaly své vklady klientů pomocí investic např. do dluhopisů?? Výsledkem současné politiky stavebních spořitelen je, že klinti jsou spíše OTROCI, než-li zákazníci. Myslím si, že je nejvyšší čas úplně celé "stavební spoření" přestavět, tak aby to byl komplexní bankovní produkt a ne takováto státem podporovaná šaškárna...

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?

21. 1. 2005 | Martin Zika

Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?

Je sílící kritika stavebních spořitelen za to, že poskytují málo úvěrů, oprávněná? Proč je podíl úvěrů na vkladech v ČR mnohem nižší, než třeba v Německu nebo v Rakousku? Mají vůbec... celý článek

Navýšení cílové částky vás může přijít draho

19. 1. 2005 | Petr Šafránek | 1 komentář

Navýšení cílové částky vás může přijít draho

"Staré" smlouvy o stavebním spoření jsou velmi výhodné pro klienty, ne již ale tolik pro stát a spořitelny. Stát změnil zákon, co udělají spořitelny? Vysoké úročení starých smluv se... celý článek

Smlouva o stavebním spoření nekončí automaticky

14. 1. 2005 | Jiří Šedivý

Smlouva o stavebním spoření nekončí automaticky

Část klientů stavebních spořitelen si stále myslí, že jejich smlouva je sjednána jen na dobu, která je nutná pro získání nároku na vyplacení státní podpory. Po uplynutí této doby pak... celý článek

Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou

17. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou

Po takřka ročním tlaku klientů, zájmových sdružení i státních orgánů přichází na pořad dne návrh na řešení poplatkové problematiky ve stavebních spořitelnách. Pokud zákon projde, dočkají... celý článek

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Partners Financial Services