Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?

Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?
Je sílící kritika stavebních spořitelen za to, že poskytují málo úvěrů, oprávněná? Proč je podíl úvěrů na vkladech v ČR mnohem nižší, než třeba v Německu nebo v Rakousku? Mají vůbec stavební spořitelny důvod pouštět se do rizikového a náročného poskytování úvěrů?

Tuzemské stavební spořitelny se často stávají terčem kritiky za to, že svým klientům poskytují málo úvěrů, a tím pádem prý nenaplňují své poslání. To znamená prostřednictvím relativně dostupných úvěrů pomáhat lidem při zajišťování jedné ze základních životních potřeb, tedy bydlení. Podle statistiky Hospodářských novin dosáhli nejvyššího podílu úvěrů na vkladech za rok 2004 ve Stavební spořitelně Wüstenrot (profil, názory, koupit), a to 43 %. Ovšem celkové číslo za všechny spořitelny je mnohem nižší, 29 %. Kritici často dávají za příklad Německo či Rakousko, kde tento podíl údajně dosahuje až 80 %.

Asociace navrhuje změnu pravidel

Proměna ekonomické situace v zemi, k níž došlo v průběhu let, přitom napovídá, že poskytnout co nejvíce úvěrů by mělo být v nejvlastnějším zájmu spořitelen. Doby, kdy bylo možné výhodně uložit peníze na mezibankovním trhu, už jsou totiž dávno pryč. Mají tedy pravdu ti, kteří tvrdí, že stavební spořitelny vydělávají na poplatcích, a poskytovat úvěry nemají zapotřebí? (O rostoucích poplatcích a nestabilitě systému jste si mohli přečíst v článcích:  Drží stavební spořitelny své klienty pod krkem? a Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?)

Asociace českých stavebních spořitelen (ACSS), jejímiž členy jsou všechny naše stavební spořitelny, přitom podle slov Manfreda Kohlera člena představenstva ČMSS (profil, názory, koupit) před časem předložila Ministerstvu financí návrh, který měl zjednodušit zbytečně náročné podmínky pro poskytování úvěrů. "Pravidla pro oblasti využití úvěrů jsou například v Německu mnohem volnější," řekl včera Kohler na tiskové konferenci.
Dokument se nám během včerejšího dne získat nepodařilo, tajemník asociace nebyl k zastižení. Podle Kohlerových slov jsou nicméně jeho obsahem návrhy na zjednodušení procesů zpracování úvěrů, dále změkčení podmínek pro zajištění i vyplácení půjček a také rozšíření účelovosti. "Poskytování úvěrů ze stavebního spoření na výstavbu chat či bazénů jde proti smyslu státní podpory, která je tomuto produktu poskytována," lakonicky reaguje náměstek ministra financí Tomáš Prouza, toto prý stavební spořitelny také navrhovaly. Podle Prouzy vzalo Ministerstvo financí při vytváření analýzy stavebního spoření  - která vedla k návrhu na novelu zákona, psali jsme o tom v článku Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou - v úvahu řadu připomínek, ovšem v materiálu asociace nebylo nic zásadního, co by výsledné koncepci prospělo. "Navíc se jedná o prvky, které už jednou Ministerstvo financí projednávalo a ani tehdy je neshledalo smysluplnými," doplňuje Prouza.

Reinhard Taborsky, bývalý člen představenstva Hypo stavební spořitelny (profil, názory, koupit), říká, že by bylo vhodné rozšířit účelovost při poskytování úvěrů. Konkrétní příklad? "Lidé často splácí 10 a více let formou nájmu byt, který se po uplynutí této doby stane jejich majetkem, tady mi to například připadá rozumné," říká Taborsky. (Toto údajně návrh ACSS také obsahoval). Ani s tím však Prouza nesouhlasí. "Je tu příliš velká míra nejistoty, že po tak dlouhé době bude byt skutečně patřit člověku, který na něj získal úvěr ze stavebního spoření," vysvětluje svůj postoj.

Stavební spoření je "náročnější"

Při posuzování toho, zda je stavební spořitelna při poskytování úvěrů úspěšná, je podle Manfreda Kohlera důležitý "úhel pohledu". Je třeba vzít v potaz to, že stavební spoření se skládá ze dvou cyklů, přičemž úvěr se poskytuje až po dokončení toho spořícího. "Například v loňském roce přijala ČMSS na vkladech od klientů zhruba 20 mld. Kč a prakticky stejnou částku poskytla na úvěrech," zdůrazňuje Kohler.
Podle finančního analytika Petra Syrového může být důvodem nízkého počtu poskytnutých úvěrů fakt, že stavební spoření má omezenou množinu klientů. Ti totiž musí dostát určitým "omezujícím" podmínkám. Jde například o minimálně dvouletou lhůtu, kterou musí klient projít, než může získat úvěr, upozorňuje Syrový. Existuje samozřejmě i jiné řešení, kterým je překlenovací úvěr, ten ovšem bývá vesměs dražší než hypotéka. "Poměr spořících klientů oproti úvěrovým se ale bude pomalu měnit," domnívá se Syrový. Důvodem je podle něj fakt, že zatímco objem vkladů má svůj strop, protože v ČR už není potenciál nových klientů, v úvěrovém portfoliu budou klienti zůstávat mnohem déle, než ve spořícím cyklu.
Také Reinhard Taborsky si myslí, že jedním z hlavních důvodů nižšího počtu poskytnutých úvěrů je existence dvou cyklů. Poukazuje přitom na to, že pokud se klient rozhodne pro překlenovací úvěr, musí ho nejen splácet, ale zároveň i dospořovat na účet stavebního spoření, což bezpochyby není jednoduché. Podle Taborskeho přitom stojí za mnohem vyšším podílem poskytnutých úvěrů v Německu také větší ekonomická síla tamního obyvatelstva.

Neumějí, ani nechtějí?

Jedním z největších kritiků stavebních spořitelen je v poslední době i Ministerstvo financí. Náměstek Tomáš Prouza se domnívá, že některé stavební spořitelny dosud úvěry prodávat neumějí a ani nechtějí. "Velmi by mne překvapilo, kdyby agent stavební spořitelny lákal klienty slovy ´mám pro vás úžasný úvěrový produkt´, mnohem lépe si umím představit, že použije větu ´nabízím vám skvělý spořící produkt´," tvrdí Prouza.
Podle finančního analytika Petra Šafránka je navíc pro stavební spořitelny pořád jednodušší umístit peníze na finančním trhu, a na počínání některých z nich je to vidět. Dnes už sice podmínky na trzích nejsou zdaleka tak výhodné jako před lety, ovšem relativní výhodnost tu stále je, obzvlášť uvědomíme-li si důležitou věc: je to mnohem méně rizikové i nákladné, než poskytovat klientům úvěry. A v této souvislosti nelze zapomenout ani na tolik kritizovanou poplatkovou politiku stavebních spořitelen.
"Stavební spoření je od svých počátků vnímáno jako produkt s vysokým výnosem," připomíná Reinhard Taborsky, "lidé tedy nemají zvláštní zájem smlouvy vypovídat." A navíc, stát nikdy na stavební spořitelny netlačil v tom smyslu, aby co nejvíc poskytovaly úvěry, doplňuje Petr Šafránek. Podle Tomáše Prouzy nevyplývá z nejnovějších čísel za rok 2004 zásadní změna k lepšímu. Ministerstvo prý bude naplňování slibů stavebních spořitelen pečlivě sledovat, některé totiž podle něj veřejně deklarovaly, že pro ně není problém rychlé zdvojnásobení objemu poskytnutých úvěrů.

Proč podle vás stavební spořitelny nenabízejí více úvěrů? Umí je vůbec prodávat? Bojí se rizika?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2005 12:16, H.

Já jsem si před řadou let u Lišky půjčoval relativně pár korun (okolo 100.000) na rekonstrukci. A taky - bezva poradkyně měla nad sebou nějakého "de.ila" úvěráře - snad odněkud z Pardubic a ten si navymýšlel další a další podklady - zapsal tento požadavek do mé žádosti o úvěr s tím, že bez dalších podkladů není možno.
Nakonec jsem pouze přepsal formulář žádosti a odnesl vše na jejich centrálu (tehdy ještě na Praze 1) kde ty samé původní doklady byly dostačující, nedaljsem nic navíc. Ta jejich prodejkyně se mi moc omlouvala s tím, že má pocit, že ten její úvěrář to opravdu přehání a chce nesmyslné podklady i v dalších případech. Opravdu asi záleží na člověkovi, na koho narazíte.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2005 19:22, Petr Šafránek

To je naprostý nesmysl. Já mám všechny úvěry po předání kompletních podkladů na centrálu ČMSS vyřízeny maximálně do 14ti dnů a zatím 100% kladně...

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou

17. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou

Po takřka ročním tlaku klientů, zájmových sdružení i státních orgánů přichází na pořad dne návrh na řešení poplatkové problematiky ve stavebních spořitelnách. Pokud zákon projde, dočkají... celý článek

S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?

15. 12. 2004 | Jiří Šedivý

S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?

Bez problémů. Již dvě stavební spořitelny totiž představily konkrétní "nabídku" jak využít státní úvěr efektivněji. Překvapivě výhodné nabídky však neočekávejte. Jedná se spíše o upozornění... celý článek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

4. 11. 2004 | Petr Šafránek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

Máte-li doma více starších smluv o stavebním spoření, je nejvyšší čas na rozhodnutí, na kterou z nich čerpat státní podporu podle "starých", výhodnějších pravidel. Jak to udělat, čeho... celý článek

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Partners Financial Services