Lisabonské 'řešení' regulovaných nájmů

Lisabonské 'řešení' regulovaných nájmů
V českých médiích se nedávno objevila zdánlivě fádní zpráva o tom, že se v Lisabonu zřítil obytný dům. Událost se může zdát nezajímavá jen do okamžiku, kdy zjistíte, že všichni obyvatelé domu platili regulované nájemné. A to v přepočtu méně než 10 Kč měsíčně. Přečtěte si, do jak absurdního stavu může narůst dvacetiletá regulace nájemního bydlení.

Regulace nájemného není jen česká specialita. Setkáte se s ní v řadě zemí Evropy, všude tam, kde se v určitém období politická síla rozhodla chránit sociálně slabé. Ne jinak tomu bylo i v Portugalsku, které se v roce 1974 zbavilo pravicové diktatury a po několika letech komunistických bojůvek se vydalo směrem k demokracii západního typu. Nicméně sociální nálady zemi ovládaly i poté, co se komunistická strana z vedoucích míst odporoučela, a tak zákon z roku 1982 zmrazil všechny dosud uzavřené nájemní vztahy (a to nejen na byty, ale i na nebytové prostory). Ne že by se nájemné v těchto bytech neměnilo, ale na rozdíl od okolní ekonomické reality (a Portugalsko se za dvacet let změnilo podstatně), rostlo podle systému koeficientů, které podobně jako u nás dosahují minimálních čísel (meziroční změna je většinou v řádu jednotek procent).  

Ceny bytů v Portugalsku

Standardní cena nového bytu se zde pohybuje okolo 2 000 euro za metr čtvereční, luxusní byty jsou mnohem dražší. Typický byt ve staré části města, kde bude také většina z výše uvedených smluv do 60 euro měsíčně existovat má okolo 60 metrů čtverečních. I když jeho úroveň by řada z nás shledala jako nevyhovující (havarijní stav elektrických, vodovodních a kanalizačních rozvodů) bude se jeho tržní cena pohybovat v řádu 80 až 100 tisíc euro.

Jako důsledek tohoto systému dnes existuje nemalá řada smluv, kde měsíční nájemné činí méně než jedno euro (přibližně 30 korun). Ač se vám tato částka může zdát absurdní, zcela jistě se v České republice najde majitel domu, který od svých nájemníků dostává podobné částky.
Nicméně v Portugalsku kvůli zmražení nájmů tato situace dosáhla neuvěřitelných rozměrů. Polovina nájemních bytů (je tedy nutno připustit, že stejně jako Angličan touží po vlastním domečku na předměstí, Portugalec touží po svém vlastním bytě, nájemních bytů je tedy menšina) je nuceně kvůli regulaci pronajímána za méně než 60 euro měsíčně (přibližně 1 800 Kč). Tato částka se rovná zhruba pětině místní minimální mzdy. A to rozhodně nejsou peníze dostatečné k dlouhodobému udržování bytového fondu.

Bydlení za deset korun měsíčně!

Vraťme se ke spadlému domu z úvodu článku. Dům v nepříliš atraktivní části města (Campo Ourique), kterou by bylo možné přirovnat k horší části pražského Žižkova, spadl několik hodin poté, co byli jeho obyvatelé statikem vyzváni, aby ho opustili. Důvod byl prostý, do domu se již řadu desetiletí neinvestoval ani cent. Ač byste nyní mohli začít nadávat na nezodpovědné domácí, stálo by za to nechat promluvit druhou stranu. Mluvčí lisabonské Asociace majitelů nemovitostí v tisku uvedl, že provádět jakoukoliv údržbu bylo nemožné, neboť jednotliví nájemníci platili nájemné, které v průměru dosahovalo 25 eurocentů měsíčně (necelých 8 Kč). Nutno ovšem dodat, že později v televizním programu SIC (soukromá celostátní portugalská televizní stanice) někteří nájemníci tvrdili, že platili 20 tisíc escudů (tj. zhruba 100 euro - řada místních obyvatel, především vyššího věku i dva roky po zavedení eura stále počítá ve staré měně).
I kdybychom ale připustili, že pravda je na straně nájemníků, i tak je 100 euro měsíčně na místní poměry směšná částka (pozn. red.: autor tohoto článku platil během svého studijního pobytu v Lisabonu 200 euro za malý pokoj). Dlouhodobý tržní nájem menšího bytu v horší části města ve "standardním stavu" by se pohyboval mezi 300 a 500 euro.

Z nízkého nájmu majitel do domu investovat nemohl a pravděpdobně ani nechtěl, neboť po řadu let dům ani dostatečný výnos neposkytoval. Bylo pro něj proto výhodnější nechat jej spadnout, protože nemohl čekat, že by v budoucnu dům nějaký výnos přinášel. Prázdný pozemek má nyní postatně vyšší cenu než dům obývaný nájemníky za regulovaný nájem. Řada českých restituentů by jistě mohla zvolit stejnou cestu, aniž by se jim kdokoli mohl příliš divit. V řadě pražských činžovních domů by totiž podobný postup dával smysl.

Atraktivní nebytové prostory za hubičku...

... u nás sen každého drobného podnikatele, v Portugalsku realita. Ti, kteří si pronajali své prostory k podnikání před rokem 1982, si nemusí s nájemným ze svých prodejen, kanceláří či jiných obchodních prostor dělat starosti. Díky jeho regulaci je mají totiž skoro zadarmo. Zatímco u nás nic takového neexistuje a nájemné nebytových prostor se řídí dohodou dvou stran, v Portugalsku je nájemné u smluv uzavřených před rokem 1982 zmraženo a každoročně se zvyšuje nejvýše o několik procent.

Jak rozzlobeně uvádí tisková zpráva Lisabonské asociace majitelů nemovitostí, řada lékařů a advokátů si tolik, kolik musí odvést jako nájem za kanceláře v nemovitostech v lukrativních centrech měst, vydělá za jedinou konzultaci. Jakákoliv snaha situaci změnit však naráží na neochotu politiků. Kdosi totiž vypátral, že řádově statisíce regulovaných smluv na nebytové prostory udržují "pracovní místa" pro řadu drobných živnostníků, kterým by se podnikání za neregulovaných nájmů nevyplatilo. V důsledku toho by tedy zkrachovali a skončili na úřadu práce. V zemi, kde je oficiální nezaměstnanost okolo deseti procent a množství ilegálních imigrantů však skutečné číslo posouvá ještě výše, by takový zástup nových nezaměstnaných určitě nebyl vítanou událostí… Čeští majitelé činžáků si tak mohou alespoň "s ulehčením" přečíst, že nejsou jediní v Evropě, kdo nahrazuje státní sociální systém.

Dotýká se vás nějak regulace nájemného? Jak byste se na místě majitele regulovaných bytů zachovali vy? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2004 9:54, Docent

Přece nechcete, aby se vláda poučovala z něčeho, co funguje a z čeho mají lidi prospěch? BTW když už jsme u toho Německa - občan má nárok buď na přídavky na děti NEBO na daňový odečet na děti, a finanční úřad je POVINEN sám vypočítat a přiznat to, co je výhodnější pro občana...

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2004 13:30, Jolana

OK, máme podobný nátor. Já nemyslela hned dotovat dopravu, ale poučit se třeba v Německu. Tak jsou náklady na nutnou dopravu do zaměstnání daňově odčitatelsnou položkou i pro zaměstnance. Na tom nejde nic ošulit: bydlím v místě A, pracuji v místě B. Nemám autobusové ani jiné spojení, jedu tedy autem. Poměrnou část si odečtu z daní. To snad pochopí i berňáci. Němci nejsou ideální, ale tohle pochopili. I sebeméně zaměstnaný člověk, která tolik nepřináší do státní poklady, z ní neodebírá, stát na něj tedy nic nedoplácí. To jsem myslela. Dneska se vozí spousty zboží na tisíce kilometrů, není tedy problém vozit zboží z továrničky v Horním Dolní přivézt do města. Ta továrna nemusí stát v Praze-Vysočanech, aby za dalších 50 let nesahala Praha od Kolína do Plzně.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zvládněte nástrahy nájmu

6. 8. 2004 | Vendula Hilkovičová

Zvládněte nástrahy nájmu

Podle Českého statistického úřadu je asi jedna třetina ze všech bytů v domech užívána na základě nájemní smlouvy. Po bydlení ve vlastním domě je to nejrozšířenější forma bydlení. Protože... celý článek

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

23. 6. 2004 | Martin Zika

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci... celý článek

Jak vybírat nájemníka

14. 6. 2004 | Pavel Řehulka

Jak vybírat nájemníka

Stoprocentně účinná metoda pro výběr nekonfliktního a platícího nájemce bohužel neexistuje, nicméně jistá rizika se dají omezit. Jak si ověřit, zda nájemce není podvodník?

Refinancování hypoték aneb nic není definitivní

20. 5. 2004 | Jiří Mikolášek

Refinancování hypoték aneb nic není definitivní

Roční fixace vaší hypotéky se blíží ke konci. Ač byla původní úroková sazba 3 %, banka vám pro další období nabízí 8 %. Jste překvapeni? Možná je čas začít uvažovat o refinancování... celý článek

Proč nechci byt na hypotéku

29. 7. 2003 | Jiří Pácal | 27 komentářů

Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v... celý článek

Partners Financial Services