Jak vybírat nájemníka

Jak vybírat nájemníka
Stoprocentně účinná metoda pro výběr nekonfliktního a platícího nájemce bohužel neexistuje, nicméně jistá rizika se dají omezit. Jak si ověřit, zda nájemce není podvodník?

Každý pronajimatel touží po nájemci, který nebude jeho byt a zařízení ničit, který bude platit nájemné včas a se kterým nebudou žádné problémy. Stoprocentně účinná metoda pro výběr nekonfliktního a platícího nájemce bohužel neexistuje, můžeme však udělat hodně pro to, abychom toto riziko snížili.
Nejkritičtější pro všechny další úkony je podpis nájemní smlouvy a identifikace stran. Osoba, která bude napsána v kolonce nájemce, bude nést výhody užívání bytu, ale také povinnosti platit nájemné.

A protože chceme mít jistotu, že nájemce po několika měsících nezmizí a nechceme poté zjistit, že do nájemní smlouvy napsal smyšlené jméno (i to se může stát), prvním krokem je zkontrolovat totožnost nájemce podle občanského průkazu. Adresu z OP pak uvedeme do smlouvy pro identifikační účely. Zároveň se dozvíme, zda má dotyčná osoba manžela/manželku, což by v případě podpisu nájemní smlouvy znamenalo, že právo užívání bytu získá i druhý z manželů. (To má důležité dopady pro ukončení nájemní smlouvy - viz článek Kdo má vlastně právo bydlet?)

Nepravý občanský průkaz

Investice do nemovitostí

Myslíte si, že je možné investovat do nemovitostí jen s průměrným příjmem?
Nebo pořídit byt za 853 Kč měsíčně?

V nejhorším případě se může stát, že se nájemce prokáže nalezeným občanským průkazem, ale i tuto překážku můžeme celkem snadno překonat. Ministerstvo vnitra totiž na internetu provozuje speciální databázi ztracených občanských průkazů a dalších dokladů. Zároveň tento systém eviduje všechny nahlášené ztráty či odcizení OP (i když dosud nebyl vydán nový doklad).
Webové stránky se aktualizují 1x denně (v nočních hodinách) z centrální evidence a rychlost zveřejnění je závislá na tom, za jak dlouho obdrží pověřený pracovník okresního úřadu potřebné údaje od magistrátu nebo obecního úřadu.
Jestliže si chcete zkontrolovat platnost předloženého občanského průkazu, můžete to udělat na tomto místě.

Trvalý pobyt není nájemní právo

Víte, jak na to?

Poradíme vám, na co si dát pozor při nákupu nemovitosti i při prodeji nemovitosti.

Nejen pokud pronajímáte byt byste neměli zapomínat také na následující věc: mezi nájemním právem a přihlášením k trvalému pobytu nemusí být rovnítko. Pokud někdo tvrdí, že má-li tuto adresu uvedenou v občance, může zde bydlet, mýlí se.
Trvalý pobyt řeší Zákon č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech. Místem trvalého pobytu se rozumí vámi zvolená adresa pobytu v České republice. Každý může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Objekt musí být označen číslem popisným, evidenčním nebo orientačním.

Přihlášení k trvalému pobytu probíhá tak, že dotyčný vyplní na ohlašovně magistrátu či městského nebo obecního úřadu svůj ohlašovací lístek, kam uvede svou novou adresu. Současně je povinen doložit buď list vlastnictví k bytu nebo domu, nájemní smlouvu anebo jiný dokument prokazující jeho oprávnění byt užívat. Kromě těchto dokumentů může také přinést od pronajímatele potvrzení (s úředně ověřeným podpisem), že s přihlášením trvalého pobytu souhlasí. Anebo tento souhlas může pronajímatel potvrdit přímo do ohlašovacího lístku před pracovníkem ohlašovny.
Jako pronajímatel tedy nemusíte žádný souhlas k trvalému pobytu podepisovat (ani s ním souhlasit), nájemci stačí, aby přinesl na ohlašovnu nájemní smlouvu, kterou s vámi uzavřel, a váš byt mu bude zapsán jako místo trvalého pobytu.
Přihlášení k pobytu je ale v každém případě pouze evidenční záležitost a nevzniká jím dotyčné osobě ani nájemní právo, ani jiné právo byt užívat. Toto právo vzniká pouze na základě smlouvy nebo ze zákona, nikdy ne jen tím, že si někdo na žádosti o vystavení občanského průkazu uvede nějakou adresu.

Jak zjistit, kdo je ve vašem bytě přihlášen k trvalému pobytu

Od 1.dubna 2004 můžete navíc jako majitel nemovitosti jednoduše zjistit, kdo je ve vašem bytě k trvalému pobytu přihlášen. Podle novely zákona 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel, platné od 1. 4. 2004 se v § 10 za odstavec 7 vkládá nový odstavec 8, který zní:

"(8) Ohlašovna sdělí vlastníkovi objektu nebo jeho vymezené části na jeho žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese jím vlastněného objektu nebo jeho vymezené části."

Chcete-li tedy zjistit, kdo všechno je ve vašem bytě přihlášen k trvalému pobytu, stačí zajít na magistrát či obecní úřad s listem vlastnictví.

Pavel Řehulka je autorem investičního kurzu "Jak kupovat a pronajímat byty". Text byl redakčně upraven.

Co dalšího by měl podle vašeho názoru pronajímatel udělat, aby snížil riziko, že byt pronajme podvodníkovi? Stalo se vám někdy, že se váš nájemník prokázal nalezeným (či ukradeným) občanským průkazem? Jak jste problém řešili? 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2004 17:04, KB

Takže mé přesvědčení, že nízká voličská účast u různých voleb je způsobená zejména tímto problémem je asi správná. No jo, ale co s tím, těm nahoře to nejspíš vyhovuje, ale mě ne.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2004 10:35, TGP

Vybírat si můžete jen někde a někdy, dnes už je třeba v Praze přetlak nabídky. Ti "dobří" nájemníci už vědí, co a jak a jsou poměrně tvrdými soupeři, ti, na kterých vyděláte více, zase mají vyšší rizikovost...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kdo má vlastně právo bydlet?

10. 6. 2004 | Pavel Řehulka | 2 komentáře

Kdo má vlastně právo bydlet?

Rozhodli jste se pronajmout svůj byt, ovšem nájemník nebude pouze jeden. V tomto případě byste při jednání s nájemníky neměli zapomínat na některé úkony, jejichž opomenutí by vám mohlo... celý článek

Co určuje ceny nemovitostí

3. 5. 2004 | Pavel Řehulka | 1 komentář

Co určuje ceny nemovitostí

V poslední době se novinové články hemží spekulacemi o tom, zda budou ceny nemovitostí v ČR růst, nebo klesat. Ve skutečnosti by si měl každý zájemce o koupi nemovitosti klást otázku... celý článek

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Partners Financial Services