Byt za 853 Kč měsíčně?

Byt za 853 Kč měsíčně?
Nedávno jsme nakousli problém, zda je možné jen s průměrnými příjmy investovat do nemovitostí. Hypotetický příklad ukazoval, že to možné je; tentokrát jsme pro vás ale připravili skutečný příběh se skutečnými osobami i čísly.

Před časem jsem na tomto serveru publikoval článek I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí.  V něm jsem popisoval případ rodiny Spotřebitelů, která si koupila automobil na úvěr a každý měsíc splácí 5 000 Kč. Na hypotetickém příkladu rodiny Investorů jsem následně upozorňoval na to, že za obdobnou částku je možné pořídit si a pronajmout byt. A že po splacení úvěru rodina získá majetek v hodnotě mnohem vyšší, než je cena 10 let starého, ojetého auta.

V diskusi, která se u tohoto článku rozběhla, se objevilo několik připomínek.

Mnoha čtenářům připadala částka 5 000 Kč měsíčně pro průměrnou rodinu příliš vysoká. Někteří čtenáři upozorňovali na to, že nájemné je nutné snížit o více než 10 % a vzít tak v úvahu opravy, údržby, pojištění, daň z nemovitosti a další poplatky. A nakonec, několik čtenářů správně upozornilo na fakt, že s pronajímáním bytu jsou spojena také rizika. Uvedený příklad rodin Spotřebitelů a Investorů byl samozřejmě pouze hypotetickou ukázkou toho, jak to může fungovat. A částka 5 000 Kč vyplynula z mé osobní znalosti manželského páru, oba s průměrnými příjmy, který si právě popsaným způsobem auto pořídil.

K nákupu investičního bytu ale není potřeba 5 000 Kč, ukážeme si, že stačí třeba jen 853 Kč měsíčně. V tomto článku bych se tedy chtěl věnovat nákupu a pronajímání bytů podrobněji, a snad tak i odpovědět na dotazy a námitky, které se u předchozího článku objevily. Jestliže minule šlo o čistě hypotetickou úvahu, následující případ je konkrétním příkladem z praxe naší realitní kanceláře. Jedná se tedy o skutečné osoby, skutečná čísla a skutečné nájemníky.

Příklad z praxe

Klient, jehož příběh vám popíšu (s jeho souhlasem, avšak přirozeně bez identifikace), vlastní již několik bytů. Specializuje se na nákup malometrážních jednotek (garsonky, 1+kk nebo 1+1) a ty následně pronajímá zejména mužům s nadprůměrným příjmem ve věkové kategorii 25 – 35 let.

Asi před 13 měsíci jsme tomuto klientovi našli cihlový byt 1+kk, za který majitel původně požadoval částku 850 000 Kč. (Byt se nachází ve městě s cca 100 000 obyvateli, tržní hodnota obdobných bytů činí 750 - 800 000 Kč). Prodávající si ještě před prodejem svého starého bytu koupil v jiné části města nový byt a zavázal se, že jej do tří měsíců od podpisu kupní smlouvy zaplatí. Pokud by tak neudělal, zavázal se zaplatit vysokou smluvní pokutu.
Přes hrozbu vysoké smluvní pokuty ale bohužel trval dva a půl měsíce na částce 850 000 Kč. Přestože průběžně dostával nabídky okolo 750 tisíc Kč, ty se mu vždy zdály příliš nízké, a proto je odmítal. Když si asi 14 dní před termínem zaplacení konečně uvědomil, co mu hrozí, začal cenu snižovat. Původní zájemci již však byt nechtěli (koupili mezi tím jiný). Jediný, kdo zájem stále měl a byl schopen uhradit kupní cenu v tomto termínu, byl náš klient.

Po několikadenním vyjednávání se obě strany domluvily na ceně 690 000 Kč. Náš klient musel sice do bytu investovat dalších cca 50 000 Kč (vymalování, kuchyňská linka, podlahové krytiny apod.), za částku 740 000 Kč ale získal byt v hodnotě 800 000 Kč (což bylo následně potvrzeno odhadcem z hypoteční banky).
Z kupní ceny 690 000 Kč zaplatil 170 000 Kč prodávajícímu ze svých úspor ihned (tuto částku potřeboval prodávající na nový byt) a zbývajících 570 000 Kč si půjčil v bance formou hypotečního úvěru. (Protože šel na jednání o koupi bytu s již předjednaným úvěrem, měl 100% jistotu, že jej dostane a mohl také zaplatit rychle.) Poplatek za vyřízení úvěru činil 4 560 Kč a za tržní ocenění musel zaplatit další 3 000 Kč. Hypotéka na 570 000 Kč byla sjednána na 15 let, úroková sazba byla zafixována na 5 let a měsíční splátka vychází na 4 779 Kč.
Byt jsme pomohli klientovi pronajmout za 6 500 Kč čistého měsíčně, provizi naší kanceláři platil nájemce. (Náklady na vytápění, vodu, elektřinu, plyn a odvoz odpadů jsou nájemci přeúčtovány jako zálohy na služby samostatně, proto nejsou v této kalkulaci uváděny.)

Měsíční výdaje spojené s vlastnictvím bytu
Splátka hypotéky 4 779 Kč
Vedení účtu 150 Kč
Daň z nemovitosti 40 Kč
Hypoteční životní pojistka 177 Kč
Společenství vlastníků + fond oprav 854 Kč
Pojištění vybavení 19 Kč
Údržba (10 % z nájmu)

Celkové roční výdaje
650 Kč

80 028 Kč


Celkové roční příjmy jsou 78 000 Kč, pokud však budeme pro jistotu počítat s obsazeností bytu pouze 11 měsíců v roce a jeden měsíc si necháme jako rezervu na nalezení nového nájemce, dostaneme částku 11 x 6 500 Kč = 71 500 Kč Příjmy našeho klienta jsou tedy 71 500 Kč a výdaje 80 028 Kč.
Klient pronajímá byt dle §9 Zákona o daních z příjmů, a proto nemusí platit zdravotní a sociální pojištění. Může uplatňovat výdaje 20% paušálem, ale v tomto případě je pro něj výhodnější uplatnit skutečné výdaje. Na úrocích zaplatí po dobu splácení hypotéky každý rok (v průměru) částku 19 351 Kč. A pokud se rozhodne byt odepisovat, v průměru tak může ročně ze svých daní odečíst dalších 24 173 Kč.
Pro daňové účely jsou tedy příjmy 71 500 Kč, výdaje potom 19 351 Kč (zprůměrované úroky), 24 173 Kč (zprůměrované odpisy po dobu splácení hypotéky), 1 800 Kč (vedení účtu), 228 Kč (pojištění), 480 Kč (daň z nemovitosti), 2 124 Kč (hypoteční pojistka) a 7 800 Kč (údržba – předpoklad čerpání ve zdaňovacím období nebo vytvoření rezervy). Celkem tedy 55 956 Kč.
Zisk je v tomto případě 15 544 Kč a budeme-li počítat 11% průměrné zdanění, pak daň z příjmů z této částky bude činit 1 710 Kč. (Pokud bude mít investor ztrátu ze svých podnikatelských aktivit, může ji přirozeně proti příjmům z pronájmu uplatnit a daň v takovém případě neplatit).

Tisícovka za 125 Kč

Částku odváděnou do fondu oprav z opatrnosti nepočítám do daňově uznatelných výdajů záměrně, může mít totiž dle způsobu účtování různé daňové dopady. Výdaje za opravy jsou ale v zásadě daňově uznatelné, a pokud bychom je do kalkulace započítali, sníží daňový základ, a tím i přirozeně daň.
Protože výše uvedená kalkulace obsahuje odpisy, což jsou pouze "papírové" výdaje, a naopak neobsahuje celou splátku hypotéky, reálné toky peněz vypadají jinak. Příjmy zůstávají na částce 71 500 Kč, a protože faktické výdaje činí 81 738 Kč (splátky hypotéky, vedení účtu, platba společenství vlastníků a do fondu oprav, pojištění, daň z nemovitosti, hypoteční pojistka, daň z příjmů a údržba), klientovi každý rok chybí 10 238 Kč. Tuto částku musí sice doplatit "ze svého", ve skutečnosti ale tuto povinnost plní rád. Pokud ji totiž přepočítáme na měsíc, za 853 Kč získává takový investor byt, který bude mít při 5% (předpokládaném) čistém ročním růstu za 15 let hodnotu 1,4 milionu Kč.

Pokud se jej rozhodne prodat, bude muset přirozeně zaplatit daň z příjmů i daň z převodu nemovitosti. Jestliže se však rozhodne byt si ponechat a dále jej pronajímat, jeho měsíční výdaje klesnou pouze na daň z nemovitosti, fond oprav, pojištění a údržbu. A rozdíl mezi touto částkou a vybraným nájemným, které se bude přirozeně přizpůsobovat růstu příjmů, pak už bude jeho čistý výdělek. (Při zachování současných hodnot by to bylo 4 395 Kč měsíčně.) Navíc, proti nakumulovanému majetku si může vždy půjčit další peníze, koupit např. další byt a celý proces zopakovat.
Jestliže měsíční výdaje spojené s vlastnictvím a pronajímáním bytů tohoto klienta jsou 6 812 Kč a on ze svého platí pouze 853 Kč, v procentuálním vyjádření to znamená, že investor platí 12,5 %, na zbývajících 87,5 % mu přispívá nájemce a v odpisech formou odložené daně i finanční úřad. Tisícikoruna, obrazně řečeno, jej tak vlastně stojí jen 125 Kč. 

Při čtení článku vás jistě napadly různé otázky či námitky k uvedenému textu. Pavel Řehulka se rovnou pokusil odpovědět na ty nejpravděpodobnější a shrnul je do dalšího článku. Pokračování najdete na našich stránkách v pondělí 31. 5. 

Pavel Řehulka je autorem investičního kurzu "Jak kupovat a pronajímat byty".

Jak hodnotíte uvedený konkrétní příklad?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2004 19:37, Freedom

Základní pravidlo investování: "Investor vydělává, když jde trh nahoru a ještě více, když jde trh dolů" Jak můžete napsat,že je rozumné každý měsíc přicházet o 853Kč? A pokud chcete zbohatnout....kolik takových investic si budete moci dovolit měsíčně? Jednu? Dvě?? Tři??? Pět????? Deset?????????

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2004 14:29, Jiří Pácal

Z čeho pramení Váš optimismus ohledně růstu cen bytů 5% ročně. Jsou období, kdy ceny rostou, letí, stagnují, klesají i padají. V případě, že by skutečně pořád rostly ( jsou "developeři, kteří prognozují růst i 20% každý rok?!?), neměli by investice do fondů, akcií, dlouhodobých termínovaných vkladů, životních pojistek apod. žádnou šanci. Pokud bych uložil volné prostředky, pronajal s výnosem cca 6% a cena dále o 5% rostla, je to ta nejlepší investice s minimálním rizikem. Ve výpočtu jste zapomněl, že po patnácti letech máte již trochu vybydlený byt, který potřebuje zásadní modernizaci. Obdobně i do společných prostor bude nutno něco investnout.
Koupě nemovitosti je skvělá věc, ale tak výnosné , jak píšete, to není.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí

13. 5. 2004 | Pavel Řehulka

I s průměrným příjmem lze investovat do nemovitostí

Mnoho lidí si myslí, že k investování do nemovitostí potřebují statisícové příjmy a velké úspory. Investovat do bytů ale můžete i s průměrným příjmem a nevelkými úsporami. Ukážeme si... celý článek

Co určuje ceny nemovitostí

3. 5. 2004 | Pavel Řehulka | 1 komentář

Co určuje ceny nemovitostí

V poslední době se novinové články hemží spekulacemi o tom, zda budou ceny nemovitostí v ČR růst, nebo klesat. Ve skutečnosti by si měl každý zájemce o koupi nemovitosti klást otázku... celý článek

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Partners Financial Services