Ptejte se Jiřího Pácala!

Ptejte se Jiřího Pácala!
"Nájemní bydlení může být často výhodnější než vlastní," nebo "ceny bytů jsou značně přehřáté, zejména v Praze, půjdou tedy dolů". To jsou některé úryvky z výroků Jiřího Pácala, člověka, který se profesionálně zabývá problematikou nemovitostí. Dnes máte možnost se ho na cokoli z této oblasti zeptat.

Jiří Pácal se po ukončení studií na Přírodovědecké fakultě UK a následném roce vyučování na gymnáziu vrhl v roce 1991 do podnikání v oblasti realit. Zaměřil se na činžovní domy, byty a kanceláře, věnoval se investování, realizaci vlastních realitních projektů, pronájmům a prodejům. Od roku 1996 působí jako ředitel a člen představenstva společnosti Central Europe Holding, která se zabývá investováním a obchodováním s realitami.

Kdo odpoví na vaše otázky?
V odborných kruzích ale i v médiích se čas od času objeví Pácalovy názory, které jsou jen obtížně přeslechnutelné, jejich autor jde totiž mnohdy takzvaně "proti proudu".
Není to tak dávno, co téměř celá republika doslova šílela v honbě za vlastním bydlením. Developerům a realitním kancelářím se totiž podařilo s pomocí médií vytvořit takřka celonárodní dojem, že po vstupu České republiky do Evropské unie ceny nemovitostí vyletí do závratných výšek. Jen málokdo tehdy upozorňoval, že tento boom je do určité míry vytvořen uměle a že chybí racionální důvody, proč by tomu tak skutečně mělo být. Jedním z těchto lidí byl právě Jiří Pácal, který například svými články v tisku (HN) varoval před přílišným optimismem. Pro Peníze.CZ v loňském roce řekl: "Ceny bytů, především v Praze, jsou přehřáté a do dvou či tří let očekávám jejich pokles." Podle něj neexistují důvody, proč by měly jít ceny nahoru. Argumentem nemůže být často používaný vstup země do EU, protože ani v různých evropských metropolích nenajdeme stejné ceny a třeba některé pražské lokality nejsou z cenového hlediska od těch světových daleko. "Růst cen nemovitostí neovlivní ani chystané zvýšení DPH na stavební práce od roku 2008," řekl Pácal, "ceny totiž závisejí především na ekonomické síle obyvatelstva".

Hypotéka, nebo nájem?

Jiří Pácal se zabývá i problematikou bydlení. Pro Peníze.CZ vloni v létě napsal článek Proč nechci byt na hypotéku, ve kterém upozorňuje na důležitou věc: lidé si často neuvědomují, že pořízení vlastního bytu na úvěr zdaleka neznamená "pouze" hypoteční splátky. Musejí počítat rovněž se spoluvlastnickými platbami na účet Společenství vlastníků jednotek, které slouží k úhradě provozu, oprav a rekonstrukcí společných částí domu a pozemků, dále s platbami určenými na údržbu a opravy bytu a v neposlední řadě by si měli uvědomit i to, že rozhodnutí zavázat se ke splácení relativně vysokých částek na dlouhou dobu může v určitých oblastech pro člověka znamenat významné omezení; i proto by mělo být učiněno po skutečně zralé úvaze.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Problematický zákon o Společenství vlastníků jednotek

Asi před rokem jsme v článku Zákon o společenství vlastníků hrozí upozorňovali na vážné problémy, které tento zákon může způsobit majitelům bytových jednotek. Na nešťastná ustanovení zákona upozorňuje i Jiří Pácal (mimojiné také člen výboru Společenství vlastníků jednotek). Za problematickou považuje například pasáž, podle které musí nutné opravy společných částí domu schválit všichni majitelé bytových jednotek, což je v praxi často zcela nemožné. Plně ovšem postačí již obtíže, které mohou nastat hned při volbě nejdůležitějšího, v podstatě statutárního orgánu společenství, tedy výboru. Ten musí být totiž zvolen nadpoloviční většinou majitelů bytů. A pokud si uvědomíme, říká Pácal, že tito lidé se logicky na začátku neznají a mají se na něčem takto důležitém dohodnout, nebo vezmeme-li do úvahy typickou českou neochotu starat se o věci, které se nás až tolik netýkají, je jasné, že se situace může velmi zkomplikovat.

Ptejte se!

Otázek se bezpochyby nabízí celá řada, výše uvedené řádky, které vám nabídly krátký exkurz do názorů našeho hosta, to jasně naznačují. Pokud se tedy chcete Jiřího Pácala zeptat na cokoli z problematiky nemovitostí či bydlení, máte možnost. Své dotazy můžete psát sem a pokládat je až do pátku 16. 4.! Odpovědi našeho hosta najdete na Peníze.CZ ve středu 21. 4.

Také si myslíte, že vývoj cen nemovitostí, způsob financování bydlení, problematika deregulace cen nájemného či zákona o společenství vlastníků jednotek jsou důležitá témata a je třeba o nich diskutovat? Pak tedy diskutujte, dnes máte možnost ptát se odborníka.   

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2006 0:23

Ano, jak by např. SVJ dělalo inventuru k 31.12.?
Jao správci můžete mí právo nakládat s účtem, ale ten musíbýt na jméno SVJ.

Hezký den

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 4. 2004 16:29, kofronf

Zapoměl jsem svůj E-mail (Fráňa)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

26. 2. 2004 | Martin Zika

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

Stát vydává na podporu bydlení různými formami nemalé částky. Tyto peníze se ovšem ve většině případů dostanou do ruky těm, kteří je potřebují nejméně. Například regulované nájemné... celý článek

Financování bydlení: raději si nechte poradit

16. 2. 2004 | Roman Scherks

Financování bydlení: raději si nechte poradit

Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, navíc v... celý článek

Partners Financial Services