Nemovitostní bublina začíná splaskávat

Nemovitostní bublina začíná splaskávat
Britský týdeník The Economist bedlivě sleduje vývoj cen nemovitostí. Již před dvěma lety varoval, že světový nemovitostní trh je nafouknutá bublina, jejíž splasknutí bude mít vážné následky. A problémy už jsou na obzoru, hlásí list.

The Economist často používá paralelu mezi nemovitostním a akciovým trhem. Připomíná, že zatímco akciový trh zůstává od zhroucení před třemi lety zhruba 30 - 50 % pod svým vrcholem ze začátku roku 2000, rezidenční reality přinášejí již čtvrtým rokem kontinuální zisk. Ve většině zemí v tomto období ceny domů rychle rostly, především kvůli možnosti levného financování pomocí hypotečních úvěrů. To je také z velké části důvod, domnívá se The Economist, proč se ekonomiky drží mnohém lépe, než se po pádu akciových trhů předpokládalo: vyšší ceny domů vyvažují mnoho ze ztrát akciových portfolií. Domácnosti v rozvinutých hospodářstvích teď mají v nemovitostech uloženo dvakrát více majetku než v akciích, proto by je krize nemovitostního trhu zasáhla mnohem významněji než problém na trzích akciových.

Posledních osm let: rapidní růst

Právě týdeník The Economist hodně napomohl tomu, aby vůbec bylo možné porovnávat celosvětové ceny nemovitostí. Vytvořil totiž cenové indikátory pro 13 rozvinutých ekonomik (sahající až do roku 1975) a v roce 2002 začal ve čtvrtletních intervalech publikovat výsledky.
Na prvním grafu můžeme vidět, že od roku 1995 se ceny nemovitostí v Irsku více než ztrojnásobily, v Austrálii, Velké Británii, Holandsku a Španělsku více než zdvojnásobily. Oproti tomu vypadá 54% růst ve Spojených státech jako velmi mírný. Pokud bychom ovšem tento růst očistili o inflaci, dostaneme 30% zisk ve skutečných cenách. A to už znamená největší růst v průběhu kterékoli osmileté periody za poslední tři dekády.


Ve velkých městech padají ceny 

Největší pozornost The Economist přitahuje šest nemovitostních trhů, jejichž ceny se zdají až nebezpečně nadhodnocené: USA, Austrálie, Velká Británie, Irsko, Holandsko a Španělsko. Ačkoliv se růst cen domů v řadě z nich již zpomalil, průměrné ceny zde doposud neklesly. Nicméně, konstatuje The Economist, průšvihy jsou již v dohledu, neboli bublina začíná splaskávat.
V loňském roce spadly ceny v několika londýnských čtvrtích. V New Yorku poklesly ve třetím čtvrtletí 2003 poprvé od roku 1996. Ceny bytů padají v Sydney a Melbourne. Podíl úspěšně prodaných domů v aukci - což je nejobvyklejší metoda prodeje v Austrálii - spadl pod 50 %, klesá tedy poptávka dosud ženoucí růst cen. Z toho vyplývá, že pokud bude zájem poptávku udržet, budou muset ceny klesnout. Další propad cen je tedy velmi pravděpodobný.




Trhy s nemovitostmi v obtížné situaci


V tomto roce budou nemovitostní trhy v šesti sledovaných státech "zkoušeny" mnohem více než tomu bylo v posledních čtyřech letech, předpovídá britský týdeník. Za prvé, pokud jde o vztah cen domů na rekordních úrovních k příjmům, kupci poprvé nemají dostatečné příjmy na nákup nemovitostí. Za druhé, převaha nabídky nemovitostí způsobila snížení nájmů v mnoha zemích. Tím pádem poklesly výnosy a to vede ke snížení atraktivity bytů jako investic. Například v Americe je už teď rekordních 10 % nemovitostí nabízených k pronájmu neobsazených. A konečně, úrokové sazby budou spíše růst než klesat (například Bank of England a Reserve Bank of Australia již sazby zvedly).
V nejlepším případě proto ceny domů v mnoha zemích v roce 2004 neporostou. V mnoha velkých městech ovšem existuje vysoké riziko, že ceny spadnou, s přesvědčením uzavírá The Economist.

Vývoj cen 2002 - 2003 (% změna oproti předcházejícímu roku)
Země 2003 (3. čtvrtletí) 2002 (4. čtvrtletí)
Austrálie 17,6 18,4
Velká Británie 16 24,9
Španělsko 15,7 17,4
Irsko 13,6 11,1
Francie 11,1 9,3
Itálie 10,6 9,8
Kanada 6,9 6,7
USA 5,6 7,7
Švédsko 5,2 9,2
Belgie 4,2 9,9
Holandsko 1,9 4,1
Německo -4,5 -3,3
Japonsko -5,7 -4,7
Zdroj dat: The Economist

Co si o situaci na světovém trhu s nemovitostmi myslíte vy? Souhlasíte s tvrzením týdeníku The Economist, že už lze pozorovat signály blížícího se zhroucení cen? Jak se podle vás bude vyvíjet situace v České republice?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2004 10:14, Jiří Pácal

Jen tak mimochodem : víte, že přehlédnutí našich socialistů u DPH na pleny je pro mladou rodinu daleko větší zásah do rodiného rozpočtu než to ubohé mininavýšení nájemného. Proč v tomto případě nevykřikuje p. Šulc z Ministerstva financí ČR a ochranitelé S. Křeček. a Taraba.

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bydlíš? Tedy plať!

19. 1. 2004 | Hana Mášová

Bydlíš? Tedy plať!

Kolik a co všechno musí člověk zaplatit za to, že vlastní nemovitost? Nezapomněli jste, že termín pro podání daňového přiznání je za dveřmi a že se poprvé od roku 2003 daňová povinnost... celý článek

Hypotéky: méně peněz pro více lidí?

16. 1. 2004 | Jiří Mikolášek

Hypotéky: méně peněz pro více lidí?

Vláda rozhodla o snížení státní podpory hypoték. Změn ovšem nejspíš dozná celý systém, který poskytne méně peněz, ale více lidem. Může se také stát, že poskytne dotaci spíše bohatším... celý článek

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

7. 1. 2004 | Jiří Šedivý

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

Rapidní pokles zájmu o nové smlouvy stavebního spoření očekávají v tomto roce všichni, není tomu jinak ani v případě šéfů stavebních spořitelen. Ti přesto rok 2004 nevidí nijak tragicky,... celý článek

Nové hypotéky přinese nový zákon

12. 12. 2003 | Jiří Šedivý

Nové hypotéky přinese nový zákon

Díky novému zákonu o dluhopisech bude hypotéka použitelná téměř na cokoli. Zároveň již nebude vázána na nemovitosti na území České republiky, ale Evropské unie.

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

4. 11. 2003 | Martin Zika

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

Problematice budoucího vývoje cen nemovitostí se na stránkách Peníze.CZ věnujeme dlouhodobě. Tentokrát jsme se zeptali několika specialistů, co podle jejich názoru máme očekávat v horizontu... celý článek

Partners Financial Services