Slabikář bydlení: jak vyzrát na úvěry

Martin Zika | 20. 4. 2004 | 1 komentář
Slabikář bydlení: jak vyzrát na úvěry
Pokud jste se po důkladném zvážení rozhodli pořídit si vlastní bydlení, již neotálejte. Chystané změny v daňových zákonech a předpokládaný vývoj úrokových sazeb ukazuje, že není na co čekat. Připomeňme si základní vlastnosti produktů, které slouží k financování bydlení.

Kolik jste za rok zaplatili za bydlení? Vyšlo vás jen nájemné na více než sto tisíc? Možná je čas uvažovat o změně. Pro leckoho může být překvapivé, jak relativně málo peněz dnes stačí pro bydlení ve vlastním. Na splátku hypotéky na 1,8 milionu Kč zaplatíte 11 000 Kč měsíčně. A levnější to v dohledné době nebude, spíše naopak, úrokové sazby začnou letos s největší pravděpodobností znovu růst. Pokud už v té době budete mít podepsanou smlouvu s některou z desítky hypotečních bank nebo půltuctu stavebních spořitelen, týkat se vás to nebude.

Hypotéky jedou

Hypotéky na českém trhu

Hypoteční úvěry, které jsou nabízeny v ČR, si u nás můžete i porovnat!  
Hypotéky v posledních dvou letech zažívají obrovský boom. A to především díky tomu, že jejich úrokové sazby začínají už na třech procentech a našetřeno nemusíte mít skoro nic. (Není to ovšem zdaleka tak jednoznačné, jak se zdá. Z určitého pohledu je možné říct, že hypotéky dnes vlastně vůbec levné nejsou. Více se dočtete v článku Jsou dnešní hypotéky skutečně levné?). Sazba je sjednávána na pevně stanovené období. Může to být na rok, pět, ale v dnešní době už i na patnáct let. V tuto chvíli se zdá výhodnější je využít spíše delší, například pětiletou fixaci.
Hypoteční úvěry musí být podle zákona zajištěné zástavním právem k nemovitosti a výše poskytnutého úvěru musí být nižší než 70 % hodnoty zástavy. Banky ale poskytují úvěry až do 100 % hodnoty splácené nemovitosti, zbylých 30 % totiž jistí vlastními zdroji. Hypoteční úvěr je možné splácet pět až třicet let. 

I stavební spoření poskytuje úvěry 

Dalším vhodným produktem je stavební spoření. Překlenovací úvěr využijete především tehdy, když potřebujete rychle peníze a ještě vám nevznikl nárok na čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření. Daní za prakticky okamžité poskytnutí úvěru je o něco vyšší úroková sazba než u řádného úvěru. Úrok přitom ovlivňuje řada faktorů, například doba, po kterou stavebně spoříte, výše úvěru, naspořený zůstatek a další.
Podmínkou pro získání výhodnějšího řádného úvěru jsou minimálně dva roky spoření, splnění tzv. hodnotícího čísla (vyhlašuje ho každá spořitelna a má pro něj specifický model výpočtu) a naspořený minimální zůstatek. Úroková sazba je zde na rozdíl od hypotéky stejná po celou dobu splácení úvěru a její výše se pohybuje kolem 4 až 5 procent. Doba splácení může být prakticky stejná jako u hypoték.

Jak to vypadá v praxi?

Pro názornost si uveďme příklad člověka, který si chce pořídit nový byt v ceně 1 milion Kč. Pokud se rozhodne pro variantu stavebního spoření, v prvních letech, tedy ve fázi překlenovacího úvěru, bude měsíčně splácet více než 8 000 Kč, zatímco splátky z hypotéky by dosáhly jen necelých 7 000 Kč. To by se ovšem změnilo ve chvíli, kdy by tento člověk splnil podmínky pro čerpání řádného úvěru, jeho měsíční splátka by pak byla ve výši 5 800 Kč.
Půjčku by tento klient splácel 19 let, během nichž by na úvěru ze stavebního spoření přeplatil cenu bytu o zhruba 450 tisíc korun, což je o 5 tisíc méně, než by zaplatil za hypotéku (odečteme-li veškeré poplatky kromě odhadu, zápisu do katastru apod. a přičteme-li úroková a daňová zvýhodnění). Pokud by ovšem ten samý klient měl k dispozici "vstupní" hotovost ve výši 400 tisíc korun, výhodnost z hlediska celkem zaplacené částky by se otočila ve prospěch hypotéky. (Příklad je zkrácenou verzí použitou z článku Financování bydlení: raději si nechte poradit).

Nechte si poradit

Nelze jednoznačně říci, že je výhodné opustit nájemní bydlení a doporučit pro pořízení vlastního bytu či domu hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Nakonec se může ukázat, že po započtení všech poplatků je bydlení v nájmu výhodnější. (Více se dozvíte v článku Proč nechci byt na hypotéku). Také nelze jednoznačně říct, zda je výhodnější hypotéka či úvěr ze stavebního spoření. A aby to nebylo jednoduché, lze hypotéku se stavebním spořením kombinovat. Z uvedených důvodů vyplývá, že je zcela na místě k úvahám o stěhování přizvat profesionály působící v oblasti finančního poradenství.

Psáno pro týdeník Reflex.

Myslíte si, že je v současnosti vhodná doba pro pořízení vlastního bydlení? Pokud ano, který finanční produkt byste využili? Proč?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ptejte se Jiřího Pácala!

14. 4. 2004 | Martin Zika | 2 komentáře

Ptejte se Jiřího Pácala!

"Nájemní bydlení může být často výhodnější než vlastní," nebo "ceny bytů jsou značně přehřáté, zejména v Praze, půjdou tedy dolů". To jsou některé úryvky z výroků Jiřího Pácala, člověka,... celý článek

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

5. 4. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

Nepříjemná novinka v obchodních podmínkách stavebních spořitelen je jen dalším krokem k tomu, jak snížit výdaje stavebních spořitelen, podmanit si s posvěcením státu klienty a nemuset... celý článek

Prodáváme nemovitost

1. 4. 2004 | Jiří Mikolášek

Prodáváme nemovitost

Prodej ale ani darování nemovitosti v žádném případě není jednoduchou záležitostí. Abychom vám pomohli vyhnout se hrozícím rizikům a tím zbytečným ztrátám, připravili jsme pro vás několik... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Partners Financial Services