Základní informace o stavebním spoření

Stavební spoření je jedním z nástrojů jednak slušného zhodnocení prostředků a také možností jednoho z nejdostupnějších úvěrů na bytové potřeby. Na našem trhu působí šest stavebních spořitelen.
Stavební spoření zahrnuje fázi spoření a následně nároku na úvěr. Další prostředky poskytují stavební spořitelny pomocí tzv. meziúvěru (jinak překlenovacího úvěru). Ten je méně výhodný, ale je dostupný velmi brzo. Slouží tak žadatelům, kteří nemají naspořeno dostatek vlastních peněz a přesto chtějí své bydlení financovat.

Parametry jednotlivých konkrétních nabídek stavebních spořitelen si můžete prohlédnout v
produktové sekci stavebního spoření.

Výhody:

  • Státní podpora 15 % ročně z naspořené částky, maximálně 3 000 korun, pevný roční úrok s nulovou daní,
  • nárok na úvěr na bydlení, který je pevně úročen alze jej bez sankcí předčasně splatit.
  • možnost použití peněz na cokoli (po6 letech).

Nevýhody:

  • Šestiletý cyklus spoření - vázanost vašcih peněz na účtu.

Osoba, která se chce stát účastníkem stavebního spoření, uzavře smlouvu o stavebním spoření na určitou cílovou částku. Po uzavření smlouvy zaplatí poplatek za uzavření smlouvy a začne spořit. Jednotlivé platby na účet stavebního spoření je možno ukládat buď pravidelně (např. měsíčně) nebo nepravidelně, případně zvolit spoření jednou za rok.
Stát přispívá 15 % ročně k naspořené sumě, nejvýše však 3 000 korun na osobu a jeden rok. Vklady a státní podpora jsou úročeny a navíc dochází také k úročení zůstatků na účtu stavebního spoření. Úroky i státní podpora jsou osvobozeny od placení daní, tím stavební spoření zůstává jednou z nejzajímavějších forem ukládaní peněz.

Zákon o stavebním spoření

Úvěr

Pokud po určité době spoření účastník dosáhne 40 % své cílové částky a splní další podmínky pro poskytnutí (doba spoření), vzniká mu při dostatečném zajištění právní nárok na levný úvěr, s jehož pomocí lze financovat například koupi domu či bytu. V případě, že účastník stavebního spoření nesplní všechny podmínky pro přidělení cílové částky, stavební spořitelna mu může poskytnout překlenovací úvěr. Ten není úvěrem ze stavebního spoření a není nárokovatelný.

Klient, který po 6 letech nemá zájem o využití výhodného úvěru, může smlouvu o stavebním spoření vypovědět a své zhodnocené peníze (vklady, státní podpora, úroky z vkladů a státní podpory) vybrat a použít dle vlastního uvážení.

Než uzavřete stavební spoření

  • Pokud chcete zhodnocovat peníze, nemá významnější smysl spořit více než20 000 korun na osobu ročně. Tomu odpovídá roční státní příspěvek 3000 korun.
  • Vyšší vklady jsou rozumné, pokud chcete brzy získat výhodný úvěr ze stavebního spoření a nehledíte příliš na ekonomickou výhodnost zhodnocování vkladů.
  • Ideální je spořit s předsihem a teprve po několika letech potřebovat úvěr.
  • Pozor! Za6 let se změní letopočet sedmkrát. Uzavřete-li smlouvu na konci roku, pak za 6 let a něco se letopočet změní dokonce osmmkrát. A v každém načatém kalendářním roce máte nárok na plný státní příspěvek. Proto máte šanci získat až osm ročních3 000 příspěvků, samozřejmě při 20 000 vkladech.
  • Nejlukrativnější ze všeho, co stavební spoření nabízí, je šestý a sedmý vklad. Ty získáte po několika týdnech zpět, přitom Vám vydělají 6000 korun čistého.
  • O levný úvěr můžete požádat kdykoli, nejdříve však po dvou letech. Dostanete své našetřené peníze a ještě "jednou tolik" úvěrem na výhodný úrok 3,8 - 6 % s dobou splatnosti zhruba dvojnásobku doby spoření.
  • Překlenovací úvěr je méně výhodný. Půjčujete si v něm na vysoký úrok i ty peníze, které jste si před tím sami naspořili.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services