Bez přátelských klientů to nejde

Martin Zika | 31. 3. 2003
Bez přátelských klientů to nejde
Přestože stavební spoření na Slovensku funguje jen zhruba stejně krátkou dobu jako v České republice, může pro nás být jeho vývoj zajímavý. Zejména změnou zákona z roku 1997, kdy tzv. přátelským klientům přestala být vyplácena státní podpora. Poměrně záhy se totiž ukázalo, že to nebyl šťastný krok.

Není překvapivé zjištění, že tak jako v řadě jiných zemí je stavební spoření na Slovensku nejoblíbenějším způsobem jak si zajistit bydlení pro budoucnost. Tento produkt finančního trhu zde ovšem využívají všechny vrstvy společnosti, včetně starších věkových skupin. Podmínky systému jsou vesměs velmi podobné těm, které známe z České republiky, existují tu ale i jisté odlišnosti.

Na území našich slovenských sousedů dnes působí tři stavební spořitelny. "Služebně nejstarší" je Prvá stavebná sporiteľna (od roku 1992), která zaujímá také největší část trhu, 70 – 75 %. O rok později zahájila činnost Stavebná sporiteľna VÚB-Wüstenrot, které patří přibližně 20 – 23 % trhu. Jako poslední na slovenský trh vstoupila ČSOB Stavebná sporiteľna, bylo to v roce 2000.

Změna se neujala

Slovensko se "proslavilo" experimentem, ke kterému došlo před šesti lety. Legislativní úprava, která vstoupila v platnost v dubnu 1997, v podstatě nařídila i těm, kteří spořili po nezbytných 6 let a nárokovali si státní podporu, předložit doklad o účelovém použití celé naspořené sumy. Což ovšem odradilo tzv. přátelské klienty, to jest ty, kteří nemají zájem o úvěr ze stavebního spoření a chtějí jen zhodnocovat vlastní finanční prostředky vložené do systému. Tím, že ukládají své peníze, pochopitelně pomáhají tomu, aby jiným klientům naopak mohly být úvěry poskytovány.

Dopad této úpravy zákona byl skutečně rozsáhlý. Je to kromě jiného dobře vidět i na počtu nově uzavřených smluv. Těch například stavební spořitelna VÚB-Wüstenrot v roce 1996 uzavřela 71 156, objem cílových částek v tomto roce dosáhl 9,4 miliardy slovenských korun. To byl velký nárůst oproti roku 1995. Ovšem již v roce 1997, kdy začala platit zmiňovaná novela, počet nově uzavřených smluv poklesl téměř o dvě třetiny na 27 643 a objem cílových částek se propadl na 3,5 miliardy Sk! Slovenští zákonodárci si uvědomili, že tudy nejspíše cesta nevede a 1.10.1999 byl zákon novelizován. V důsledku toho zájem o stavební spoření mezi Slováky opět vzrostl, což je možné opět vidět na číslech. Oproti roku 1999 uzavřela spořitelna VÚB-Wüstenrot v následujícím roce o téměř 25 000 nových smluv více.



Vývoj státní podpory na Slovensku
Rok Státní podpora    Max. SP na osobu/Sk    Optim. roční vklad/Sk
1993-1996 40 % 6000 15 000
1997-2000 30 % 6000 20 000
2001 25 % 4500 18 000
2002 25 % 4000 16 000
2003 (I. půlrok)   20 % 3000 15 000


Slovenské odlišnosti

Na Slovensku je oproti České republice odlišným způsobem přidělována státní podpora. Její výše je procentuálně stanovená zákonem o stavebním spoření, ovšem absolutní výše, tzn. kolik přesně může klient od státu dostat, je každoročně určována zákonem o státním rozpočtu na daný rok. Výše státního příspěvku se mění poměrně často, například v letech 1993-1996 dosahovala 40 %, v následujících třech letech 30 % a v současné době je na úrovni 20 %. Přidělování státní podpory na Slovensku není omezeno věkem.
Jisté odlišnosti jsou i v oblasti meziúvěrů, neboli překlenovacích úvěrů. K tomu, aby klient mohl meziúvěr získat, musí dosáhnout určité úrovně hodnotícího čísla a zároveň mít naspořenou část cílové sumy, většinou 50 %. Na Slovensku ovšem existuje i takzvaný mimořádný meziúvěr. Aby ho klient mohl získat, musí splnit pouze podmínku naspoření určité části cílové sumy.

Co se týká možnosti změnit v průběhu spořícího cyklu záměr využít úvěr ze stavebního spoření či ne, funguje to u našich východních sousedů následovně. Při uzavření smlouvy klient v příslušných dokumentech předběžně označí zda má či nemá zájem o poskytnutí stavebního úvěru. Tento údaj je však spíše informativní. Klient má v průběhu spoření možnost svoje rozhodnutí korigovat, čili kdykoli ve fázi spoření až do přidělení cílové částky může požádat o změnu tarifu, samozřejmě za určitý poplatek.
Například spořitelna VÚB-Wüstenrot od roku 2001 nabízí nový produkt, tzv. otevřené stavební spoření. To umožňuje klientům až 75 různých kombinací jednotlivých parametrů spoření, to znamená různých výší minimální naspořené částky, úrokových sazeb úvěru či výší splátek úvěru. Díky tomu si klient může přímo ovlivnit celkovou dobu splácení úvěru a obě fáze stavebního spoření (úvěr a spoření) tak přizpůsobit své finanční situaci.



Základní fakta o SS na Slovensku
Spořící cyklus 6 let
Státní podpora 20 %
Maximální výše SP 3000,- Sk
Předčasné vypovězení smlouvy o SS lze
Nutnost zdanit výnosy, úroky a SP ne
Věkové omezení pro poskytnutí SP ne


Jak se zdá, dlouholetí obyvatelé našeho společného státu v současné době také hledají optimální model stavebního spoření. V těchto dnech například prochází slovenským parlamentem vládní návrh zákona, podle kterého by se státní podpora měla snížit až na 15 %. Tento záměr je zdůvodňován poklesem úrokových sazeb na slovenském peněžním trhu v závěru roku 2002. A všechny slovenské stavební spořitelny momentálně vyvíjejí různé iniciativy ve snaze zavést jasný a neměnný způsob určování výše státní podpory. To by podle nich přispělo k celkové stabilitě podmínek stavebního spoření na Slovensku a také umožnilo spořitelům lépe předvídat a plánovat své investice.

Co si myslíte o systému stavebního spoření na Slovensku? Dělají podle vás Slováci něco lépe než my? Měli bychom od nich něco převzít? Zapojte se do diskuse!

Další informace o stavebním spoření můžete získat zde. Nezapomeňte, že produkty stavebního spoření si u nás on-line můžete objednat na tomto místě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stavební spoření roste

14. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spoření roste

Největší česká stavební spořitelna se v loňském roce těšila výraznému zájmu klientů o běžné a překlenovací úvěry, velký nárůst zaznamenala i v počtu nově uzavřených smluv. Pohled na... celý článek

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

12. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

Účastníci stavebního spoření prožívají bouřlivé období. Na konci loňského roku většina spořitelen změnila obchodní podmínky. Doslova po několika dnech pak přišlo zdražení poplatků.... celý článek

Inspirace na rakouský způsob

6. 3. 2003 | Martin Zika

Inspirace na rakouský způsob

Stavební spoření existuje u našich rakouských sousedů již více než 70 let. Je velmi pravděpodobné, že takto dlouho fungující systém bude obsahovat prvky, kterými by se před provedením... celý článek

Nové trendy ve stavebním spoření?

24. 1. 2003 | Martin Zika

Nové trendy ve stavebním spoření?

Stavební spořitelna České spořitelny před několika dny představila nový překlenovací úvěr s názvem Maxi. Kromě toho, že jeho parametry jsou velmi zajímavé, s největší pravděpodobností... celý článek

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Partners Financial Services