Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů
Účastníci stavebního spoření prožívají bouřlivé období. Na konci loňského roku většina spořitelen změnila obchodní podmínky. Doslova po několika dnech pak přišlo zdražení poplatků. A od změny sazeb neuplynulo ani půl roku a je tu nové překvapení v podobě dalšího snižování úroků z vkladů i úvěrů.

Od tohoto pondělí již Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory, koupit) nenabízí svůj nejvýhodnější spořící tarif Klasik. Úprava proběhla v podstatě "bez varování", na veřejnost se informace dostala jen díky článku v Lidových novinách, který vyšel minulý pátek, čili pouze tři dny před změnou. ČMSS totiž podle informací LN na tarifu Klasik prodělává. Deník dále uvedl, že střadatelé mají zřejmě poslední možnost získat výhodné úročení vkladů a že obdobný krok konkurence na sebe nenechá dlouho čekat. 
Tarif Klasik tedy již spořitelna zrušila, lidé tak mohou využít pouze tarif Invest. Ten poskytuje úročení vkladů ve výši 2 % (což je oproti Klasiku o 1 % méně) a úroky z úvěru jsou na úrovni 4,8 %.

Přibudou další

K podobnému kroku se podle dobře informovaného zdroje chystá i Wüstenrot stavební spořitelna (profil, názory, koupit). Podle tohoto zdroje by ke změně mělo dojít k 1.4. s těmito úpravami: u spořícího tarifu by mělo úročení vkladů poklesnout z 3 % na 2,5 %, úročení úvěru z 6 % na 5,3 %. Úvěrový tarif by pak měl přinést tyto úpravy: úrok z vkladů klesne z 2 % na 1,5 % , úročení úvěru z 5 % na 4,4 %.
Tisková mluvčí Wüstenrot stavební spořitelny Helena Dušková nám k tomuto pouze řekla, že představitelé spořitelny pečlivě sledují situaci na kapitálovém trhu a v případě potřeby se společnost přizpůsobí situaci. Informaci nám ovšem nepřímo potvrdil také zaměstnanec jedné z poradenských kanceláří, který doslova řekl: "Lidé, kteří si chtějí založit stavební spoření, by měli pospíchat. My se je snažíme přesvědčit, aby to udělali do konce března, nabízíme jim za to také určitý bonus. Situace na trhu není pro nás pozitivní, a tak by sazba pro úročení vkladů mohla od 1. dubna klesnout na 2,5 %."


Porovnání úrokových výnosů
Celkem zisk z 2% úročení Celkem zisk z 3% úročení
5-ti letý spořící cyklus 5917,90 Kč 8986,30 Kč

Měsíční vklady 1500 Kč na začátku měsíce,
úroky připisovány k 31.12., státní podpora k 30.4.
Zdroj: výpočet Peníze.cz


Co na to ostatní spořitelny? Hana Vaněčková z Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky (profil, názory, koupit) tvrdí, že její ústav se ke změně sazeb nechystá. "Podle mého názoru nelze jednoduše říct, že spořitelna na úročení vkladů prodělává, je to spíše otázka celkového nastavení hospodaření firmy," říká Vaněčková. "A my v tuto chvíli sazby měnit nepotřebujeme," dodává.

Nejvýhodnější úročení vkladů momentálně nabízí Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit). Petr Parolek z marketingového oddělení společnosti nám řekl, že společnost momentálně měnit obchodní podmínky nehodlá, na naši otázku zda spořitelna na úročení vkladů prodělává a jak dlouho je možné očekávat trvání současného stavu však již neodpověděl.

I přes tvrzení některých spořitelen o tom, že vše zůstává při starém, je možné změnu očekávat. ČMSS totiž na úpravu svých obchodních podmínek také neupozornila, a to samé se tedy dá očekávat i od ostatních spořitelen.

Snižování úroků z vkladů je nejspíš jev, na který musíme být připraveni. Napovídá tomu i současná situace na mezibankovním trhu, kde se úroky pohybují jen kolem 2 %. Pokud zároveň dojde i ke změně zákona ve smyslu snížení státní podpory, je zřejmé, že pro "pouze" spořící klienty již stavební spoření nebude výhodné tak jako doposud. Výnos ze spoření nicméně ve srovnání s ostatními finančními produkty jistě obstojí i nadále.
Je třeba ovšem mít na paměti, že zároveň dochází k poklesu úrokových sazeb z úvěrů ze stavebního spoření. To je spolu s chystaným rozšiřováním úvěrové nabídky stavebními spořitelnami dobrou zprávou pro ty, kteří si chtějí pomocí tohoto produktu pořídit či alespoň vylepšit své bydlení.

Co si myslíte o další úpravě sazeb stavebních spořitelen v tak krátkém období? Změní podle vás obchodní podmínky i další spořitelny? Co bude výsledkem těchto úprav? Podělte se s námi o své názory!


Další informace o stavebním spoření můžete získat zde. Nezapomeňte, že produkty stavebního spoření si u nás on-line můžete objednat na tomto místě.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2003 9:37, Martin Zika

Také mě by to zajímalo, mohl byste se mi, prosím, ozvat na moji mailovou adresu? Děkuji. Martin Zika

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2003 12:23, Martin Zika

Na svůj názor máte pochopitelně právo (já zdravím vás).

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nové trendy ve stavebním spoření?

24. 1. 2003 | Martin Zika

Nové trendy ve stavebním spoření?

Stavební spořitelna České spořitelny před několika dny představila nový překlenovací úvěr s názvem Maxi. Kromě toho, že jeho parametry jsou velmi zajímavé, s největší pravděpodobností... celý článek

Stavební spořitelny zdražují

20. 1. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Stavební spořitelny zdražují

Snížení úrokových sazeb většinou stavební spořitelny oznamují s velkou pompou široké veřejnosti. Když ale dojde ke zdražení jejich služeb, klienti se to dozví spíše náhodou. Od Nového... celý článek

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

15. 1. 2003 | Martin Zika

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

Stavební spoření bude v roce 2003 poznamenáno zejména debatou o změně zákona o stavebním spoření. Také výrazně poroste počet poskytnutých úvěrů, shodují se lídři tuzemských stavebních... celý článek

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Partners Financial Services