Pražská burza nadále ztrácí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 11. 2010
Pražská burza nadále ztrácí
V minulém týdnu pražská burza pokračovala v nevýrazných výsledcích. Index PX si pohoršil o 0,74 %. Ztrátové byly především akcie společností EMC a CME, které se potýkají s nepříjemnými problémy.

Pražská burza pokračovala v nevýrazném obchodování, které bylo umocněno středečním svátkem. Druhý týden v řadě index PX mírně oslabil - a to tentokrát o 0,74 %. Pouze v rámci čtvrteční seance si připsaly akcie růst, ve všech ostatních mírně ztrácely. Hospodářské výsledky ECM potvrdily velmi špatnou situaci ve společnosti a titul oslabil o 25 %, když v průběhu týdne bylo kvůli poklesům i zastaveno obchodování s ním. Na ztráty z minulého týdne navázaly akcie mediální CME, které oslabily o 4,7 %. Nákupy ze strany vedení by však mohly značit alespoň mírnou změnu sentimentu na tomto titulu. Podpora u Telefóniky O2 v podobě oznámeného mimořádného zisku moc dlouho nevydržela a akcie se vrátily k hodnotě 380 Kč (- 3%). Stručné info o hospodaření poskytl tabákový výrobce Philip Morris a tyto informace poslaly kurz akcií zpět pod hranici 10 000 Kč (-1,5 %). Naopak výsledky AAA Auto byly vnímány spíše pozitivně a akcie posílily o 2,2 %. Aktivita na titulu byla však nadále nevýrazná. V kladných číslech zakončila týden Erste Bank, když pomalu opadalo napětí ohledně situace v Irsku. Titul posílil o 1,8 %.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 155,601 147,1- 0,74

Klíčové události minulého týdne

Ceny průmyslových výrobců v říjnu meziměsíčně stagnovaly po předchozím růstu o 0,3 %. Na meziroční bázi byly ceny vyšší o 2,6 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
19/10 Hospodaření sítě autobazarů AAA Auto se díky oživení prodejů meziročně zlepšilo. Firma vydělala ve 3Q 1,1 mil. EUR, což je meziroční růst o více než 18 %. Tržby společnosti se zvýšily o 33,6 % na 57,1 mil. EUR, když firma prodala 10.777 kusů automobilů.

CME
16/11 Finanční ředitel mediální společnosti CME David Sach koupil 27500 ks akcií společnosti za cenu 21,77 USD. Nákupy manažera se uskutečnily v období 12.-15.11.2010.

ČEZ
18/11 ČEZ jedná s bankami o možnosti předprodeje části své produkce až na 10 let dopředu. Podle obchodního ředitele Alana Svobody se jedná o pilotní projekt.

ECM
18/11 Developerská firma ECM vykázala ve 3Q ztrátu 69,9 mil. EUR. Výnosy z pronájmu se meziročně snížily o 64,5 % na 4,2 mil. EUR. Celkový kapitál se nadále nachází v záporných číslech a dosahuje 45,9 mil. EUR.

NWR
18/11 Polský antimonopolní úřad schválil nabídku převzetí společnosti Bogdanka ze strany NWR. Nabídka na převzetí trvá do 29.11.2010 a je podmíněna získáním 75 % akcií společnosti. Vedení NWR uvedlo, že toto je jediný parametr, který by se mohl v rámci aktuální nabídky změnit.
19/11 Hospodaření společnosti NWR za 3Q zaostalo za očekáváním trhu, když celkové výnosy dosáhly 408,4 milionů euro a trh očekával 440,2 milionů. Výsledky přinesly zklamání také na úrovni provozního i čistého zisku, který dosáhl 91,6 milionů (očekávání 106 mil. euro) respektive 48,5 milionů (očekávání 70,9 mil. Euro). I přesto, že hospodářské výsledky zaostaly za očekáváním, vykázaly značný meziroční i mezičtvrtletní růst. K lepšícím se hospodářským výsledkům pomohly především vyšší prodejní ceny koksu a koksárenského uhlí. Vedení potvrdilo cíl letošních prodejů i produkce. Pro rok 2011 vidí v oblasti cen pozitivní dynamiku

KIT Digital
19/11 Společnost KIT Digital upsala 8 mil. nových akcií za cenu 12 USD. Vedení odhaduje, že výnos z emise by mohl dosáhnout 88,3 mil. USD. Prostředky firmy plánuje použít na akvizice.

Philip Morris
19/11 Tabáková firma vykázala za 3Q tržby bez spotřební daně a DPH ve výši 3,02 mld. Kč, což je proti 3Q 2009 pokles o 3,9 %. Celkově za prvních 9M firma dosáhla tržeb 8,55 mld. Kč (-0,8 % y/y). Firma uvedla, že podle průzkumu agentury ACNielsen klesl podíl PM ČR na našem trhu na 54,2 % z loňských 55,9 %.

Vienna Insurance Group
18/11 Goldman Sachs zvýšil cenový cíl na 40 EUR z původních 37 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Očekávané události

  • 22/11 KIT Digital - Výsledky za 3Q
  • 19/11 Pegas, Orco  - Výsledky za 3Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie na pražské burze stále klesají

16. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie na pražské burze stále klesají

Akciím na pražské burze se v minulém týdnu opět příliš nevedlo. Zisky z předchozího týdne jsou zapomenuty a index PX oslabil o 0,91 %. Pokračuje tak nastolený trend z poslední doby. celý článek

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

9. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

Pražská burza se sice v minulém týdnu pohybovala převážně v plusových číslech, za světovými trhy však stále zaostávala. Dařilo se Komerční bance a Erste Bank. Výrazně naopak oslabila... celý článek

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

Pražská burza v minulém týdnu mírně posílila. Dobré výsledky zaznamenaly především akcie Komerční banky, Unipetrolu a ČEZu. Nejvíce naopak oslabila mediální společnost CME. Erste Bank... celý článek

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

26. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

Pražská burza opět nezaznamenala žádný výrazný rozruch. Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, naopak výrazněji oslabil ČEZ. Premiéru na akciových trzích si odbyla společnost Fortuna. celý článek

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

12. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Partners Financial Services