Akcie na pražské burze stále klesají

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 11. 2010 | 1 komentář
Akcie na pražské burze stále klesají
Akciím na pražské burze se v minulém týdnu opět příliš nevedlo. Zisky z předchozího týdne jsou zapomenuty a index PX oslabil o 0,91 %. Pokračuje tak nastolený trend z poslední doby.

Pražská burza přišla o své zisky z minulého týdne a index PX oslabil o 0,91 %. Největší pohyby si připsal v závěru týdne, když ve středu a čtvrtek výrazněji ztrácel a oslabil vždy o více než 1 %. V pátek byl k vidění výrazný intraday pohyb, když z ranních ztrát přes 1 % se nakonec index dostal do zisku 1,3 %. Největší zásluhu na tomto pátečním pohybu měla Erste Bank, která se z ranních 750 Kč dostala až na 792 Kč. Přes páteční vzedmutí Erste na týdenní bázi oslabila o 3,2 %, když ve finančním sektoru byla vidět nervozita kvůli zhoršující se situaci v Irsku. Erste nepomohl ani vývoj v Maďarsku, kde vedení plánuje propouštění díky chystané bankovní dani. Nedařilo se ani mediální CME, když akcie oslabily o 2,5 % po zprávě o vyřazení z indexu MSCI. Pod 100 Kč se propadly akcie Fortuny (-5 %). ČEZ reportoval dobré hospodářské výsledky, ale titul rostl výrazněji pouze v den vyhlášení a sentiment na titulu se celkově nezměnil (-8 %). Po výsledcích rostly rovněž akcie Telefónica O2, když jednorázový zisk zlepšuje vyhlídky z pohledu dividendy. Na růst na týdenní bázi to však stejně jako u ČEZu nestačilo (-0,6 %). V kladných hodnotách zakončily týden akcie Unipetrolu (+1,2 %), které se vrátily k úrovni 200 Kč. Další zvýšené doporučení pro akcie KB (1,4 %) dokázalo udržet titul nad hranicí 4200 Kč.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 166,201 155,60- 0,91

Klíčové události minulého týdne

Předběžný údaj o HDP za 3Q 2010 ukázal meziroční růst o 3,0 %, zatímco v mezikvartálním porovnání vzrostlo HDP o 1,1 %. Předběžný údaj byl pozitivním překvapením, když byl očekáván meziročním růst o 2,5 % (mezikvartálně o 0,6 %). Takto výrazný růst ekonomiky byl pravděpodobně tažen silným zahraničním obchodem, když německá ekonomika pokračuje v silném oživení.

Měsíc říjen přinesl meziroční růst cen spotřebního zboží o 2,0 %, což je o 0,2 % méně než v září. V meziměsíčním porovnání poklesla inflace o 0,2 %.

Maloobchodní tržby v záři vzrostly meziročně o 3,5 % a navázaly tak na růst z předchozího měsíce, když byly 2,8 % v plusu. Za prvních 9M letošního roku jsou maloobchodní tržby vyšší o 1 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ

9/11 ČEZ hospodařil ve 3Q s čistým ziskem ve výši 11,45 mld. Kč a překonal tak očekávání trhu ve výši 9,9 mld. Kč. Provozní výnosy společnosti dosáhly 45,7 mld. Kč, což je meziroční růst o necelých 5 %. Na provozní výsledky měl negativní vliv pokles cen elektřiny, kompenzace se dostavila naopak ve vyšším objemu prodejů elektřiny a tepla a pozitivní byl přínos zahraničních akvizic. V rámci výsledků firma oznámila redukci investičních plánu pro období 2010- 2014. Hospodářský výhled pro letošní rok byl potvrzen.

10/11 Citigroup snížila doporučení pro ČEZ na 815 Kč z původních 1100 Kč. Doporučení bylo sníženo na „hold“ z původního „buy“.


Fortuna

10/11 Sázková kancelář Fortuna po svém vstupu na trh vykázala první hospodářské výsledky, když za 9M letošního roku zvýšila zisk oproti předchozímu období o 21 % na 11,9 mil. EUR. Hrubé výhry vzrostly na 66,5 mil. EUR při objemu přijatých sázek 276,1 mil. EUR.


NWR

8/11 Vedení polské Bogdanky by dalo před spojením s NWR přednost spolupráci se státní JSW. Zástupci obou polských firem se sešli na společném jednání.

11/11 Bank of America/Merrill Lynch zvyšuje doporučení pro NWR na „neutral“ z původního „underperform“. Cílová cena byl z původních 465 pencí zvýšena na 850 pencí.


Komerční banka

8/11 Citigroup zvýšila cílovou cenu pro akcie KB na 4525 Kč z původních 4300 Kč. Doporučení změněno na „buy“ z předchozího „hold“.


Telefónica O2

10/11 Telefónica O2 vykázala ve 3Q zisk ve výši 6,01 mld. Kč, což je růst o silných 89,5 %. Celé hospodaření firmy bylo však ovlivněno jednorázovou položkou, když firma částečně zrušila ztrátu ze snížení hodnoty aktiv ve výši 4,3 mld. Kč. Bez této položky by zisk dosáhl výše 2,61 mld. Kč. Provozní zisk bez jednorázové položky dosáhl výše 6,06 mld. Kč. Výnosy mírně zaostaly za očekáváním trhu a dosáhly 13,85 mld. Kč. Společnost potvrdila výhled pro letošní rok.

11/11 Erste Group zvyšuje doporučení pro telekomunikační firmu na „akmulovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla zvýšena na 450 Kč z původních 425 Kč.


Vienna Insurance Group

9/11 Pojišťovací skupina VIG hospodařila ve 3Q se hrubým ziskem 122,1 mil. EUR a zopakovala tak výkonnost z předchozího kvartálu. Hrubé předepsané pojistné mezikvartálně pokleslo na 1,95 mld. EUR, meziročně se však zvýšilo o 5 %. Vedení nadále očekává pro letošní rok růst hrubého zisku o 10 %, pro rok 2011 rovněž zlepšení o 10 %.

11/11 Morgan Stanley zýšil cílovou cenu pro akcie VIG na 47 EUR z původních 44 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.

Očekávané události

  • 16/11 ECM - Výsledky za 3Q
  • 19/11 NWR, AAA Auto  - Výsledky za 3Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

9. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

Pražská burza se sice v minulém týdnu pohybovala převážně v plusových číslech, za světovými trhy však stále zaostávala. Dařilo se Komerční bance a Erste Bank. Výrazně naopak oslabila... celý článek

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

Pražská burza v minulém týdnu mírně posílila. Dobré výsledky zaznamenaly především akcie Komerční banky, Unipetrolu a ČEZu. Nejvíce naopak oslabila mediální společnost CME. Erste Bank... celý článek

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

26. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

Pražská burza opět nezaznamenala žádný výrazný rozruch. Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, naopak výrazněji oslabil ČEZ. Premiéru na akciových trzích si odbyla společnost Fortuna. celý článek

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

12. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Partners Financial Services