Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 21. 9. 2010
Akcie: Pražská burza znovu ztrácela
Český akciový trh zaznamenal další pokles. Tentokrát k němu přispělo především oslabení obou bankovních titulů.

Pražská burza pokračovala v minulém týdnu v klesajícím trendu a s výjimkou pondělního růstu, který byl podpořen pozitivním sentimentem v zahraničí, pokaždé oslabila. Přitom scénář byl po většinu týdne podobný, ranní otevření trhu mírně pozitivní, aby v průběhu dne sentiment převážil do negativního teritoria. Nedařilo se výrazně bankovním titulům, které si shodně odepsaly po 2,3 %, když jim nepomohlo ani víkendové rozhodnutí Basilejského výboru pro dohled nad finančními trhy. To rozhodlo o navýšení kapitálových požadavků pro banky, těm však byla ponechána dostatečně dlouhá doba na to, aby nové požadavky splnily. Komerční banka se díky tomu podívala nad hranici 4 000 Kč, kde však narazila na odpor a nakonec zavřela týden pod 3 900 Kč. Opačným směrem se vydaly oba dva energetické tituly, když u ČEZu rostla cena až na 845 Kč spolu se zvýšenou aktivitou. Naproti tomu NWRsi vysloužilo „černého Petra“ a stalo se nejztrátovějším titulem v uplynulém týdnu, když kleslo o 5,4 %, což lze z části svést i na to, že ve středu se NWR obchodovalo bez nároku na dividendu. Jako u nedávného ex-date u Teléfoniky byl i pokles u NWR silnější než vyplácená dividenda. Dařilo se tabákovému výrobci Philip Morris, který posílil o 2,7 % nad 9 200 Kč. Závěr týdne byl ve znamení vypršení kontraktů futures na pražské burze, což ovlivnilo i závěrečnou aukci a index PX oslabil o 1,1 % na 1 127b.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týden Změna v %
PX1 138,801 126,9- 1,04

Klíčové události minulého týdne

  • Pokud bude česká vláda pokračovat v nastoupeném trendu fiskální konsolidace, agentura Moody´s vidí prostor pro zlepšení úvěrového ratingu. ČR má závazky aktuálně hodnoceny stupněm „A1“ se stabilním výhledem.
  • Logistická společnost CS Cargo Group nadále uvažuje o primární emisi akcií, která by mohla být realizována ve druhé polovině příštího roku na burzách v Praze a Londýně. Variantou je rovněž kotace akcií ve Varšavě. Přípravou IPO byla pověřena banka JP Morgan.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
14/9 Společnost ČEZ od víkendu odstaví první blok jaderné elektrárny Dukovany. Během plánované odstávky dojde k výměně paliva a revizi reaktoru. Odstávka je plánována na 21 dní.
15/9 Goldman Sachs upravil cílovou cenu pro akcie ČEZu na 1 231 Kč z původních 1 270 Kč. Doporučení „buy“ bylo díky zhruba 45% potenciálu potvrzeno.

ECM
16/9 Developerská společnost ECM REI se dohodla na prodeji divize správy nemovitostí ECM Facility do rukou firmy Strabag. ECM Facility spravuje v ČR více než 100 objektů a dosahuje tržeb zhruba 400 mililonů Kč. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Erste Bank
17/9 Raiffeisenbank zvýšila doporučení pro Erste Bank na „kupovat“ z původního „držet“. Aktuální cílová cena dosahuje 35 EUR.

Pegas Nonwovens
16/9 Vedení společnosti definitivně potvrdilo dividendu ve výši 0,95 EUR, která bude vyplácena z emisního ážia. Rozhodným datem pro nárok na dividendu je 22.10. 2010. Výplata samotná bude zahájena 29.10.2010

Unipetrol
15/9 Raiffeisenbank snížila doporučení pro akcie petrochemického holdingu na „redukovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla zvýšena z původních 200 Kč na 215 Kč.

Očekávané události

  • 23/9 Zasedání o repo sazbách
  • 24/9 Podnikatelská důvěra

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

14. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

Na rozdíl od jiných burz ta pražská výrazně oslabila. Obchody bez nároku na dividendu srazily prudce dolů cenu akcií Telefóniky O2, ztrácely ovšem také banky a další burzovní stálice.... celý článek

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

7. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

Podobně jako jiné akciové trhy také ten český si po třech ztrátových týdnech polepšil. Pokud jde o další vyhlídky akcií, zůstává ovšem řada investorů nadále opatrná.

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

24. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie... celý článek

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Partners Financial Services