Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 7. 9. 2010
Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky
Podobně jako jiné akciové trhy také ten český si po třech ztrátových týdnech polepšil. Pokud jde o další vyhlídky akcií, zůstává ovšem řada investorů nadále opatrná.

Pražská burza po třech týdnech poklesů dokázala posílit. Zlepšený sentiment ve světě podpořil i domácí trh a index PX přidal 1,68 %. Největších výsledků bylo dosaženo během středeční a čtvrteční seance. V pozitivní atmosféře se opět dařilo bankovním titulům. Komerční banka se po krátkém exkurzu pod hranici 4 000 Kč dokázala opět vrátit nad tuto metu a posílila o 4,5 %. Erste Bank posílila o 2,8 %. ČEZ se dokázal vrátit nad hranici 830 Kč (+0,7 %), vyšší aktivita na titulu však není k vidění. Absolutním vítězem byly akcie Orca, které po výsledcích posílily o více než 22 %. Do hospodaření sice zasáhly „účetní triky“, které dostaly čistou hodnotu aktiv nad 600 Kč, ale i bez jednorázových vlivů byly v hospodařeni vidět pozitivní prvky, což zvyšuje v očích investorů vidinu záchrany společnosti. Podstatně hůře na tom byl druhý developerský titul ECM, který minulý týden vykázal záporný vlastní kapitál. Pokles pokračoval i v tomto týdnu, celková ztráta ve výši necelých 4 % byla zmírněna optimistickými výsledky Orco, které se částečně přenesly i na ECM. Před dividendou se nedařilo nakonec Telefónice O2, která oslabila o 1,8 % a končila obchodování na 430 Kč. V týdnu probíhaly na titulu velké objemy obchodů, když se přetlačoval velký prodejce se zájemci o zinkasování dividendy.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 151,801 171,10+ 1,68

Klíčové události minulého týdne

  • Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík předpokládá, že rychlá příprava fiskálních reforem může zbrzdit inflaci, což nebude nutit ČNB zvyšovat rychle úrokové sazby - a jejich pohyb předpokládá až ve druhé polovině příštího roku. V posledních dnech se ostatní centrální bankéři vyjadřovali spíše ve prospěch rychlejšího pohybu sazeb směrem nahoru.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
1/9 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie energetické firmy ČEZ na 1 270 Kč z původních 1 250 Kč.Doporučení „buy“ bylo potvrzeno. HSBC přistoupila k opačnému kroku a snížila  cílovou cenu pro akcie ČEZu na 860 Kč z původních 900 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „underweight“.

New World Resources
2/9 Erste Bank snížila doporučení pro akcie NWR z předchozího „buy“ na „accumulate“. Cílová cena byla snížena na 253 Kč z původních 306 Kč.

Orco Property Group
31/8 Developerská skupina Orco vykázala v prvním pololetí letošního roku výrazný nárůst čistého zisku. Za obratem v hospodaření však stojí účetní operace, když společnost přecenila v rámci schváleného restrukturalizačního plánu vydané dluhopisy. Čistý zisk tak dosáhl výše 238 milionů Kč. Tržby se v prvním pololetí zvedly meziročně o 23 % na 163 milionů EUR. Čistá hodnota aktiv se zvýšila na 25,3 EUR, když na konci roku činila pouze 8,2 EUR.

Philip Morris
31/8 Tabáková firma PM ČR zveřejnila svoji pololetní zprávu o hospodaření. Tržby bez spotřební daně a DPH se v porovnání s 1H loňského roku zvýšily o 1 % na 5,54 mld. Kč. Provozní zisk mírně poklesl na 1,39 mld. Kč, stejně tak byl mírný pokles k vidění u čistého zisku, který dosáhl 1,12 mld. Kč. Nekonsolidovaný čistý zisk, který je důležitý pro výplatu dividendy, dosáhl 1,17 mld. Kč. V hospodaření se projevil pokles domácího trhu po zvýšení cen v důsledku nárůstu spotřební daně a DPH. Trend nižší spotřeby bude podle vedení setrvávat i ve druhé polovině roku.

Unipetrol
31/3 Unipetrol vykázal ve druhém čtvrtletí mírně lepší výsledky na všech sledovaných úrovních, než očekával trh. Na meziročním srovnání se jednalo o výrazné zlepšení, když se do výsledků pozitivně projevily vyšší objemy produkce a vyšší marže. Celkové výnosy vzrostly meziročně o téměř 49 % na 23,4 miliard Kč. Trh očekával pouze 22,4 miliard Kč. Čistý zisk dosáhl 520 milionů Kč, když v loňském roce firma hospodařila se ztrátou 359 milionů Kč. Trh čekal pouze 488 milionů Kč.

Očekávané události

  • 6/9 Telefónica O2 – ex-date na BCPP
  • 8/9 HDP za druhé čtvrtletí – konečný údaj
  • 8/9 Telefónica O2 – rozhodný datum pro dividendu, poslední den s nárokem na RMS
  • 8/9 Nezaměstnanost
  • 9/9 Spotřebitelské ceny

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

24. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie... celý článek

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

27. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný... celý článek

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Partners Financial Services