Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 31. 8. 2010
Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů
Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící dividendou stále těší Telefónika O2. Výrazně posílily také akcie Unipetrolu.

Na pražské burze nadále panuje nízká aktivita investorů a objem obchodů nedosahuje vysokých hodnot. Celková aktivita se nezvýšila ani s další várkou kvartálních výsledků. Index PXoslabil o 1,83 %, když největší ztráty si připsal v úterní seanci. Naše burza v tento den doháněla předchozí poklesy na okolních trzích. Index PX se opět z horní hranice postranního pásma dostal doprostřed tohoto kanálu do blízkosti 1 150 bodů. O téměř 25 % přišly akcie developerské společnosti ECM, když výsledky společnosti odhalily pokles základního kapitálu do záporu. Společnost tak balancuje na hraně přežití a o osudu budou rozhodovat držitelé dluhopisů, kteří můžou vyžadovat jejich předběžné splacení. Komerční bankapo delším odolávání neudržela hranici 4 000 Kč a po jejím prolomení následoval prodejní tlak. Titul oslabil o více než 6 %. Erste Bankv negativním sentimentu oslabila o 1,3 % a po delší době předvedla lepší výkonnost než konkurenční KB. Po horších výsledcích ztrácely jak akcie NWR(-2,7 %), tak Pegasu(-3,6 %). U NWR nedošlo k naplnění optimistických odhadů trhu, v meziročním srovnání si však společnost dramaticky polepšila a lepší výkonnost hospodaření by si měla udržet. ČEZoslabil o 1,3 % a v průběhu týdne se titul dostal na svá letošní minima. Telefónica O2se s blížící dividendou nadále těší zájmu investorů (+0,4 %). Pevně nad 220 Kč se před svými výsledky nadále držel Unipetrol(+8 %) a přestože jde o nejziskovější cenný papír z posledních týdnů, výraznější vybírání zisků při poklesech trhu u něj nebylo vidět.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 173,301 151,80- 1,83

Klíčové události minulého týdne

  • Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová chce brzy otevřít debatu o zvýšení sazeb. V rozhovoru pro LN uvedla, že je proti politice nízkých úrokových sazeb a že se domnívá, že nízké sazby přispěly ke vzniku krize.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
26/8 Prodejce ojetých automobilů AAA Auto potvrdil předběžně oznámený zisk za první pololetí 2010 ve výši 2,3 milionů EUR. Zisk z pokračujících činností (aktivity v ČR a SR) dosáhl 3,6 milionů EUR. Tržby společnosti se zvýšily o 6,5 % na 91,6 milionů EUR, přestože celkové prodeje poklesly o 3,4 % na 18 840 prodaných vozů. Provozní ziskovost se nadále zlepšovala a ukazatel EBITDA vzrostl o téměř 83 % na 6,5 milionů EUR.

ČEZ
27/8 JP Morgan zvýšil cílovou cenu pro akcie ČEZu na 1 080 Kč z původních 1 040 Kč. Doporučení na stupni „neutral“ bylo potvrzeno.

ECM
25/6 Developerská společnost ECM hospodařila v prvním pololetí roku 2010 s čistou ztrátou 41,1 milionů EUR. Čisté výnosy z pronájmu se snížily o 48 % na 3,7 milionů EUR. Výrazný meziroční pokles je způsoben hlavně prodejem projektů City Tower a City Empiria. Čistý provozní zisk vykázal za první pololetí zápornou výši téměř 26 milionů EUR, když výsledek byl negativně ovlivněn přeceněním majetku. Celková aktiva společnosti poklesla o 21 % na 268 milionů EUR. Společnost aktuálně vykazuje záporný vlastní kapitál v hodnotě 10,7 milionů EUR.

New World Resources
26/8 Těžařská firma NWR vykázala za druhé čtvrtletí výrazné meziroční zlepšení v hospodaření. Za lepším výsledkem stojí především vyšší prodejní ceny uhlí a koksu a rovněž vyšší produkce. Ta se meziročně zvýšila o 8,8 %. Přes výrazné zlepšení výsledky nenaplnily očekávání trhu, když konsenzus byl nastaven poměrně optimisticky. Tržby vzrostly o téměř 60 % na 387,4 milionů EUR (trh čekal 415 milionů EUR). Čistý zisk společnosti dosáhl 129,6 milionů EUR. Na zisku se podstatnou částí podílel výnos z prodeje NWR Energy, když přispěl částkou 82 milionů EUR. Společnost potvrdila produkční cíle pro tento rok. Díky návratu do ziskovosti firma plánuje z pololetního zisku vyplatit dividendu ve výši 0,21 EUR.

Pegas Nonwovens
26/8 Výrobce netkaných textilií vykázal ve druhém čtvrtletí horší meziroční ziskovost, když hospodaření bylo negativně ovlivněno růstem cen vstupních surovin. Celkové výnosy dosáhly 34,4 milionů EUR, což byl růst o 25 %. Provozní náklady se však zvýšily o 40 % na 26,9 milionů EUR a na provozní úrovni došlo ke zhoršení hospodaření. Zisk na úrovni EBIT dosáhl 3,32 milionů EUR, což byl pokles o 25 %. Čistý zisk, který je tradičně ovlivněn přeceněním rozvahových položek, dosáhl výše 1,78 milionů EUR. Prakticky na všech úrovních Pegas mírně zaostal za očekáváním trhu. Vedení přes vysoký nárůst vstupních cen potvrdilo cíl hospodaření pro letošní rok. Vedeni rovněž potvrdilo záměr vyplatit dividendu ve výši 0,95 EUR. Podrobnosti k výplatě budou zveřejněny na začátku září.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

24. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie... celý článek

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

27. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný... celý článek

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Partners Financial Services