Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 8. 2010
Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky
Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie v Německu.

Pražská burza po propadu z minulého týdne převážně posilovala a snažila se umazat předchozí ztráty, horší globální sentiment jí však výraznější posun směrem vzhůru nedovolil a páteční propad o 1,26 % smazal všechny předchozí zisky. Index PXtak zakončil týden se zápornou nulou. Nejhorší výkonností se prezentovaly akcie ČEZu, které oslabily o 2,7 % a dostaly se tak na své letošní minimum. Růst cen elektřiny na německém trhu zpět nad hranici 50 EUR/MWh titulu nepomohl. Naopak letošní maxima vylepšily akcie Unipetrolu, které se dostaly na úroveň 228 Kč. Páteční obchodování jim přineslo, stejně jako u většiny titulů, pokles a akciečást zisků odevzdala. Přesto ale celkově posílila o 3,7 %. Zvýšená aktivita s blížícím se datem pro nárok na dividendu byla nadále k vidění u akcií Telefónica O2. Titul byl především ve druhé polovině týdne silněji poptáván, kurzově ale končil bez výraznější změny. Po uspokojivých výsledcích si růst přes 2 % připsaly akcie pojišťovny VIG. Z bankovních titulů si nadále udržuje lepší výkonnost Komerční banka(+1,2 %), když se úspěšně drží nad úrovní 4 000 Kč. Erstepřidala 0,6 %.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 173,501 173,30- 0,02

Klíčové události minulého týdne

  • Ceny průmyslových výrobců se po červnovém růstu o 0,5 % v červenci meziměsíčně nezměnily. V meziročním porovnání byly vyšší o 2,3 %.
  • Citibank mění doporučení pro český akciový trh na „overweight“. Doporučení bylo vylepšeno podruhé v řadě, když minulý týden došlo ke změně z „underweight“ na „neutral“.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
20/8 Generální ředitel mediální společnosti CME Adrian Sarbu prodal zhruba 70 tisíc akcií společnosti mezi 17. 8. - 19. 8. v cenovém rozsahu 22,46 USD až 22,89 USD. Sarbu nadále kontroluje balík akcií v objemu zhruba 3 milionů kusů.

ČEZ
16/8 Francouzská Exane BNP Paribas snižuje cíl pro akcie ČEZu na 940 Kč z původních 1 000 Kč. Doporučení bylo ponecháno na úrovni „neutral“.
19/8 Podle deníku LN plánuje ČEZ uspořit v příštích pěti letech až 100 miliard Kč díky omezení expanze v zahraničí a snížení nákladů na vlastní provoz. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže firma na novém investičním plánu pracuje, není ale ještě hotový.

Erste Bank
17/8 UniCredit zvýšila doporučení pro rakouskou banku na „buy“ z předchozího „hold“. Cílová cena byla upravena z 30 EUR na aktuálních 35,70 EUR.

KIT digital
16/8 Společnost KIT digital ve druhém čtvrtletí 2010 dokázala navýšit své tržby o 120 % na 23,1 milionů USD. V původním odhadu firma předpokládala hodnotu pouze 22,7 milionů USD. Společnost se nadále pohybuje v čisté ztrátě, podařilo se ji však výrazně snížit, ve druhém čtvrtletí dosáhla pouze 342 tisíc USD.

Vienna Insurance Group
19/8 Pojišťovací skupina VIG dosáhla ve druhém čtvrtletí zisku před zdaněním ve výši 122 milionů EUR. Trh odhadoval pouze 112 milionů EUR. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo meziročně firmě o 8 % na 2,06 miliard EUR. Škody po živelných pohromách ve střední Evropě odhaduje vedení na 100 milionů EUR. Pro letošní rok firma očekává růst zisku před zdaněním o více než 10 %.
20/8 Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu pro VIG na 44 EUR z původních 42 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.

Unipetrol
20/8 PKN Orlen podepsal spotovou dohodu o dodávkách surové ropy pro Unipetrol RPA od firmy Star Oil FZE za zhruba 56 milionů USD.

Očekávané události

  • 25/8 ECM – výsledky za druhé čtvrtletí
  • 26/8 Pegas, NWR, AAA Auto – výsledky za druhé čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

27. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný... celý článek

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Partners Financial Services