Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 7. 2010
Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů
Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný růst z minulého týdne. Aktivita na trhu nebyla nadále nijak výrazná.

Minulý týden, tedy před zveřejněním zátěžových testů, byly na pražské burze v centru pozornosti nadále bankovní tituly. Erste po předchozím propadu k hranici 700 Kč pokračovala v růstu a dostala se až na 760 Kč (+1,6 %). Růst o 4 procenta předvedla Komerční banka, která se opět dostala do blízkosti odporové hranice 3 700 Kč. Živo bylo tento týden rovněž u NWR, když společnost vyhlásila ceny produkce pro třetí čtvrtletí. Titul končil týden se ziskem 3 procent na úrovni 228 Kč, v průběhu týdne se však obchodoval i výrazněji nad 230 Kč. Nad 200 Kč se po delší době podařilo uzavřít Unipetrolu(+2,5 %), který bude v týdnu oznamovat provozní údaje za druhé čtvrtletí. Telefónica O2naopak před výsledky mírně ztratila (- 1,1 %) a oscilovala kolem hranice 430 Kč. Mateřský koncern tabákového výrobce PM ČRreportoval výsledky, ve kterých byla informace o poklesu podílu firmy na trhu i celého domácího trhu, což vedlo k propadu kurzu zpět pod hranici 9 000 Kč (-3,3 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 153,101 166,40+ 1,15

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
22/7 Goldman Sachs stáhlo akcie mediální společnosti CME ze seznamu evropských titulů doporučených k nákupu.

ČEZ
23/7 Podle informací HN bude novým členem dozorčí rady společnosti ČEZ bývalý ministr financí Eduard Janota. Nabídku mu učinil současný ministr Kalousek a Janota ji přijal.

Erste Bank
23/7 Rakouská Erste Bank prošla zátěžovými testy. Při nejhorším scénáři, kdy je počítáno s návratem do recese a krizí státního dluhu, by ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 klesl na 8 %. Jako nejnižší hranice pro zvládnutí testu byla stanovena hodnota 6 %.

KIT Digital
22/7 Poskytovatel technologií pro internetové video KIT Digital podle předběžných výsledků vykázal za druhé čtvrtletí meziroční růst výnosů o 110 % na nejméně 22,7 milionu USD. Jádrový zisk EBITDA by měl dosáhnout 4 milionů USD. Vedení společnosti uvedlo, že je na dobré cestě k překonání původních finančních plánů.

New World Resources
21/7 Těžební společnost oznámila, že pro třetí čtvrtletí v průměru vyjednala u koksu prodejní ceny na úrovni 362 EUR/tuna, což je mezikvartální nárůst o 42 %. U zhruba pětiny dodávek koksovatelného uhlí, jehož ceny se sjednávají kvartálně, vzroste cena na 158 EUR/tunu, což je nárůst o 17 % oproti předchozímu kvartálu.
22/7 Goldman Sachs snížil cílovou cenu pro akcie NWR na 10,2 liber z původních 10,7 liber. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Philip Morris ČR
22/7 Mateřská firma PM International v reportu hospodářských výsledků uvedla, že podíl PM ČR na domácím trhu poklesl o 3,1 % na 48,2 %. Objem dodávek společnosti za druhé čtvrtletí poklesl o 11,5 %. Celý český trh podle údajů firmy ve druhém čtvrtletí klesl o 5,8 %.
23/7 Unicredit snižuje cílovou cenu pro akcie tabákové společnosti na 10 492 Kč z původních 11 272 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „koupit“.

Očekávané události

  • 28/7 Telefónica O2 – výsledky za druhé čtvrtletí
  • 28/7 CME – výsledky za druhé čtvtletí
  • 29/7 Unipetrol – odhad provozních ukazatelů
  • 30/7 Erste Bank – výsledky za druhé čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

15. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Partners Financial Services