Akcie: Velký výprodej srazil české akcie

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 25. 5. 2010
Akcie: Velký výprodej srazil české akcie
Pražská burza si připsala v týdnu výrazné ztráty, když akcie díky globální nervozitě ohledně dalšího vývoje kolem zadlužených států v Evropě výrazně ztrácely hlavně v druhé polovině týdne. Index PX si odepsal 4,9 %. Podstatnou část této ztráty dosáhly akcie ve čtvrtek, kdy si index odepsal přes 4 %.

Minulý týden si na pražské burze připsaly ztrátu přes 15 % akcie NWR, kde kromě negativního sentimentu působily i horší výsledky za první čtvrtletí. Společnost vykázala za první čtvrtletí ztrátu a akcie se při největším tlaku obchodovaly v blízkosti 207 Kč. Lepší výsledky než očekávání reportoval naopak Pegas, přesto v sentimentu oslabil o 2,3 %. Výsledky reportovaly i developerské společnosti. ECMvykázalo výrazně vyšší ztrátu než se očekávalo a titul oslabil o 17 %. U Orcanež výsledky samotné bylo důležité oznámení o ukončení soudní ochrany před věřiteli, když pařížský soud odsouhlasil restrukturalizační plán. Tradičně nižší ztrátu si připsala defenzivní Telefonica O2s poklesem o pouhých 0,7 %. Rovněž u ČEZu bylo vidět stabilnější obchodování, když ceny elektrické energie se drží nadále na vyšších úrovních a titul má nadále před dividendou.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 194,701 136,40- 4,88

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
18/5 Podle statistiky Energetického regulačního úřadu vzrostla meziročně spotřeba elektrické energie v březnu o 2,1 % na 5,4 TWh. Růst byl hlavně v segmentu velkoodběratelů, kde spotřeba vzrostla o 4,7 %, naopak u maloodběratelů došlo k mírnému poklesu.
20/5 JPMorgan zvýšil cílovou cenu pro akcie ČEZu na 1 040 Kč z původních 950 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.
21/5 Exane BNP Paribas snížil doporučení pro ČEZ na „neutral“ z původního „outperform“.

ECM
19/5 Developerská skupina vykázala za první čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 6 milionů EUR proti ztrátě 0,9 milionů EUR před rokem. Výnosy z pronájmu meziročně klesly o téměř 30 % na 2 miliony EUR a to hlavně díky prodeji budovy City Tower.

KIT Digital
18/5 Poskytovatel technologií pro internetové video KIT Digital vykázal v prvním čtvrtletí růst výnosů o 80 % na 17,4 milionů USD, přesto se společnost propadla do ztráty ve výši 18,4 milionů USD.

New World Resources
19/5 NWR v úvodu roku dosáhlo ztráty ve výši 14,5 milionů EUR, když trh čekal mírně kladný výsledek. Celkové výnosy společnosti se meziročně zvýšily o 37 % na 328,6 milionů EUR, když za růstem stály vyšší objemy prodejů uhlí a koksu. Produkce uhlí v prvním čtvrtletí poklesla o 12 % na 2,53 milionů tun uhlí. Společnost zaznamenala podstatný růst nákladů, který částečně šel na vrub posilující koruně. Posilující koruna měla rovněž výrazně negativní vliv na celkový finanční výsledek, který stáhl hospodaření firmy do ztráty. Negativně se v hospodaření projevilo rovněž snížení zásob.

Orco Property Group
19/5 Pařížský obchodní soud schválil restrukturalizační plán společnosti, který zahrnuje splacení všech uznaných pohledávek během během následujících 10 let. Tímto rozhodnutím byla po více jak roce ukončena ochrana před věřiteli.
21/5 Orco v prvním čtvrtletí hospodařilo se ztrátou 15,6 milionů EUR a podařilo se tak snížit výraznou ztrátu z loňského prvním čtvrtletí ve výši 45,7 miilionů EUR. Výnosy společnosti dosáhly 51,5 milionů EUR, což je meziroční pokles zhruba o 6 %.

Pegas Nonwovens
20/5 Výrobce netkaných textilií vykázal za první čtvrtletí lepší výsledky na všech úrovních než bylo očekávání trhu. Celkové výnosy společnosti dosáhly 34,4 milionů EUR. Provozní zisk za úrovni EBITDA poklesnul o 37 % na 8,8 milionů EUR. Za propadem stojí částečně vyšší náklady, když růst vstupních cen polymerů společnost zatím díky cenovým mechanismům nepromítla do výstupů. Čistý zisk dosáhnul 7,7 milionů EUR, když částkou 4,4 milionů EUR se na něm podílel finanční výsledek. Společnost potvrdila celoroční výhled poklesu zisku EBITDA o maximálně 10 %.

Vienna Insurance Group
20/5 Rakouská pojišťovací skupina zvýšila zisk před zdaněním o 10 % na 133,4 milionů EUR. Za dobrým výsledkem stála hlavně oblast životního pojištění. Hrubé předepsané pojištění vzrostlo téměř o 8 % na 2,53 miliard EUR. Skupina potvrdila výhled pro letošní rok, když očekává růst zisku před zdaněním o nejméně 10 %
21/5 Morgan Stanley snižuje cílovou cenu pro VIG na 42 EUR z původních 44 EUR. Doporučení zůstává na stupni „equalweight“.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Partners Financial Services