Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 18. 5. 2010
Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil
Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně. Zbytek týdne ale už byl vývoj nejistý.

Index PXv pondělí posílil o 7,5 %. V následujících dnech optimismus částečně vyprchal, ale i tak si domácí burza na týdenní bázi připsala k dobru 4,2 %. Podstatná část zisku jde na vrub Erste Bank, která si připsala přes 11 % a vrátila se nad hranici 800 Kč. Komerční bankatak výrazných zisků nedosáhla a končila týden v blízkosti nuly. Akcie Unipetroluna týdenní bázi posílily téměř o 9 %, když firma reportovala po více než roce návrat do černých čísel. Přestože firma již dříve zveřejňovala část svých provozních údajů, konečný výsledek byl lepší než trh očekával. Mírně lepšího výsledku dosáhl v prvním čtvrtletí rovněž ČEZ, k výraznějšímu růstu akcií to však nevedlo. Titul se nadále nachází pod „politickým“ tlakem ohledně možných opatření po volbách. Výsledky prezentovala i Telefonica, které díky jednorázové položce zaostaly za očekáváním trhu. Titul posílil o necelé 1 %. V záporných hodnotách zakončily týden developerské firmy.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 146,61 194,70+ 4,20

Klíčové události minulého týdne

  • Předběžný údaj o hrubém domácím produktu za první čtvrtletí roku 2010 ukázal meziroční růst o 1,2 %, zatímco v mezikvartálním porovnání vzrostl HDP o 0,2 %. Na úplná data o vývoji české ekonomiky si však budeme muset počkat do června tohoto roku a díky omezeným datům z administrativních zdrojů můžeme očekávat větší revizi HDP.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
11/5 ČEZ vykázal v úvodu roku čistý zisk ve výši 17,46 miliard Kč, což je meziroční pokles o 8,6 %. Výnosy se snížily o zanedbatelných 0,1 % a dosáhly 53,89 miliard Kč. Výsledky byly mírně nad očekáváním trhu. Za nižším ziskem stojí pokles cen elektřiny, který se díky cenovému mechanismu začíná teprve projevovat. Na druhou stranu pozitivně působí stabilizace v poptávce po elektřině. Představenstvo navrhuje ze zisku za rok 2009 vyplatit dividendu ve výši 53 Kč. Plán výroby pro letošní rok byl z důvodu optimalizace mixu mírně upraven na 62,6 TWh z původních 63,6 TWh. Hospodářské cíle pro letošní rok byly potvrzeny.

CME
12/5 Akcie mediální společnosti budou od 27. 5. 2010 součástí indexu MSCI Global Standard Czech Republic. Doposud byly akcie zařazeny v indexu MSCI nižší úrovně.

ECM
11/5 Developerská firma plánuje na 27. 5. 2010 setkání držitelů dluhopisů a držitelů warrantů. Na setkání se bude řešit likvidita společnosti a situace po prodeji části projektu na pankrácké pláni.

Komerční banka
14/5 Citigroup zvýšila doporučení pro akcie bankovního domu na „kupovat“ z předchozího „držet“. Cílová cena byla zvýšena na 4 166 Kč z původních 4 060 Kč.

New World Resources
14/5 Po dubnovém prodeji dluhopisů v objemu 475 milionů EUR prodala společnost další dluhopisy za 25 milionů EUR. Kupon ponese 7,875 % a na obligace se budou vztahovat stejné podmínky jako v předchozím úpisu.

Telefónica O2 ČR
12/5 Telekomunikační společnosti poklesl v úvodu roku čistý zisk o 24 % na 2,01 miliard Kč, což výrazně zaostalo za očekáváním trhu. Zisk byl však ovlivněn jednorázovou položkou ve výši 381 milionů Kč na restrukturalizaci společnosti. Na provozní úrovni zisk poklesnul o 19,2 % na 5,35 miliard Kč. Po vyloučení jednorázových položek se jednalo však pouze o pokles o 7 % a marže díky výraznějšímu poklesu nákladů mírně vzrostla. Výnosy společnosti poklesly o téměř 9 % na 13,8 miliard Kč. Nejvýrazněji se na poklesu hospodaření podepisují regulatorní zásahy, díky nimž došlo ke snížení propojovacích poplatků. Negativní vliv na hospodaření má nadále slabší ekonomická situace. Celoroční odhad poklesu provozního zisku o 5 - 9 % byl potvrzen.

Unipetrol
13/5 Petrochemický holding se v prvním čtvrtletí vrátil po pěti ztrátových obdobích do zisku. Čistý zisk dosáhl 309 milionů Kč, výnosy společnosti se zvýšily meziročně o 24 % a dosáhly 18 miliard Kč. Firma překonala očekávání trhu na všech úrovních. Firma těžila v úvodu roku z oživení rafinérských marží. Pozitivní vliv mělo rovněž přecenění zásob. Firma díky nestabilitě na trhu nechce komentovat očekávání pro celý rok ani pro druhé čtvrtletí.

Očekávané události

  • 19/5 NWR, ECM – výsledky za první čtvrtletí
  • 20/5 Pegas, Orco, VIG - výsledky za první čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

24. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty... celý článek

Partners Financial Services