Erste chce kapitál, nabízí nejistý výnos 8 procent

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 21. 4. 2009 | 1 komentář
Erste chce kapitál, nabízí nejistý výnos 8 procent
Erste Bank si chce uchovat důvěru investorů získáním dalšího kapitálu a zajistit se tak i na očekávané zhoršení platební morálky některých dlužníků. Vydává proto účastnické cenné papíry v hodnotě 2,7 miliardy eur. Ty ale mají dost rizik, která vyvažují nejisté výhody.

Na rok 2008 bude asi ráda vzpomínat jen málokterá banka. Finanční krizenejdříve zmrazila mezibankovní trh a nyní se čeká, kdy začne růst bankám objem nesplácených úvěrů. Rakouská Erste Bank se nechala slyšet, že neočekává v blízké budoucnosti zlepšení, uvedl server Patria. Tento výhled, který v pátek podtrhla ratingová agentura Fitch snížením ratingu Erste, jen podtrhuje nutnost mít dostatek vlastního kapitálu na „špatné časy“, které ještě nemají banky za sebou.

Kdy si investoři sáhnou na osmiprocentní dividendu

Za rok 2008 plánuje Erste Bank vyplácet dividendu 0,65 euro na akcii. V peněžním vyjádření to znamená, že bude potřebovat 206 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun). Za předpokladu, že by dividenda za rok 2009 byla ve stejné výši jako za loňský rok, zní požadavek na čistý zisk z pohledu účastníka majetkového cenného papíru 422 milionů eur (asi 11,3 miliardy korun). Při této výši zisku bude možné uspokojit běžnou dividendu pro akcionáře i osmiprocentní dividendu pro vlastníky účastnických CP. Číslo je samozřejmě orientační, jelikož o výplatě dividend musí rozhodnout valná hromada, která může rozhodnout, že čistý zisk je lepší uchovat ve společnosti. V roce 2008 vytvořila Erste Bank zisk ve výši 859,6 milionů euro.

Erste se potřebu kapitálu rozhodla řešit úpisem účastnických cenných papírů, za které chce získat až 2,7 miliardy eur (asi 73 miliard korun). „Erste se kvůli nynější situaci na trzích dostala do situace, kdy její kapitálová přiměřenost Tier 1, která činí 7,2 procenta, není dostatečná,“ tvrdí Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Kapitálová přiměřenost sleduje poměr rizikově vážených aktiv k celkovému vlastnímu kapitálu. „Pod hranicí 8 procent, což je nepsaná hranice, nepovažují investoři v současné době banku za dobře kapitálově zajištěnou,“ dodává Hatlapatka.

Již dříve se Erste rozhodla využít nabídku rakouského státu a získat kapitál také formou státem garantovaných dluhopisů. Klíčový ukazatel ovšem tímto způsobem nelze zvýšit na požadovaných osm procent, jelikož dluhopisy jsou cizí kapitál, který se musí splácet a ukazatel ho nebere v úvahu. Stát nicméně pomůže i v případě účastnických cenných papírů, které nakoupí v hodnotě miliardy eur. Při upsání celých 2,7 miliardy eurby se tak kapitálová přiměřenost banky zvýšila ze 7,2 na 9,8 procenta.

K nákupu účastnického cenného papíru vybízí Erste Bank sloganem „Dobré zprávy z banky, osmiprocentní výnos“. Hvězdička u slova výnos pak odkazuje na malé upozornění v dolním okraji stránky propagačního letáku, kde se krčí varování, že výnos, resp. dividenda je vyplácena z čistého zisku, takže osmiprocentní dividendu nemusí investor vůbec dostat. Dividendy nejsou vypláceny zpětně, takže nízký zisk, a tedy i nulová dividenda v jednom roce, nezachrání rekordní zisky v dalších letech. Pokud zisk bude, tak dividendu investor dostat musí, i když ji může dostat až při odkupu.

„Z pohledu investora je o něco výhodnější klasický dluhopisvzhledem k lepšímu právnímu ošetření, jistotě splacení jistiny a přednosti v uspokojení pohledávky z dluhopisu například v případě likvidace banky,“ říká Petr Hlinomaz, analytik BH Securities. I když Erste Bank plánuje v budoucnu účastnické cenné papíry vykoupit zpátky, není stanoveno, jestli to bude za rok, nebo za deset let. Naopak klasický dluhopis má jasně danou dobu splatnosti a investor ví, kdy mu banka zapůjčenou částku vrátí.

Účastnický cenný papír (CP) je svou povahou základní kapitál, proto také investor nese riziko krachu společnosti. Víc tedy při bankrotu mohou dostat vlastníci dluhopisů než akcionáři, kteří dostanou zpět až to, co zbude po uspokojení pohledávek věřitelů. Obligace mají také výhodu, že je možné s nimi obchodovat na sekundárních trzích. Pro účastnícký cenný papír není zajištěna žádná likvidita.

Anketa

Koupili byste si tento cenný papír Erste Bank?

Kromě případu bankrotu se ale také může stát, že banka bude kvůli ztrátám snižovat základní kapitál. „Na případném snižování základního kapitálu by se podílel i účastnický CP, a to poklesem nominální hodnoty ve stejném poměru, v kterém by se snižoval základní kapitál,“ vysvětluje Hlinomaz. „Na druhou stranu rezervy minulých let tvoří tak velkou část kapitálu Erste, že ani případné ztráty by neměly vést ke snižování hodnoty základního kapitálu,“ uklidňuje analytik Hatlapatka. Poslední nevýhoda spočívá v tom, že tento cenný papír nezakládá oproti běžné akcii právo na hlasování na valných hromadách.

To si uvědomuje i Erste Bank. „Tyto „nevýhody“ dohání konstrukce účastnického CP vyšší dividendou,“ říká Hlinomaz. Banka nabízí do roku 2014 dividendu, pokud na ni budou peníze, ve výši osm procent, poté se začne zvyšovat až do výše 10 procent plus jednoroční eurová mezibankovní sazba (Euribor). Tato sazba je v současné době 1,76 procenta, nicméně je závislá na podmínkách na trhu a sazbách evropské centrální banky. Za poslední dva roky, před vlnou snižování úrokových sazeb centrálních bank, se Euribor pohyboval nejčastěji mezi 4 a 5 procenty. Erste sama v letáku počítá, že dividenda v roce 2021 by mohla činit 13,75 procenta.

Kromě toho se Erste snaží zvýšit atraktivitu účastnických CP i závazkem, že pokud se jí nepodaří cenný papír odkoupit do roku 2020, bude za zpětný nákup investorům platit 150 procent nominální hodnoty cenného papíru.

Zájemci o účastnický cenný papír Erste Bank se musí přihlásit do 29. dubna. Nejdřív se uspokojuje poptávka stávajících akcionářů, kteří mají nárok na jeden účastnický cenný papír v hodnotě 1000 euro za 118 akciích Erste. Pokud nebudou takto upsány všechny cenné papíry, dostávají možnost získat tento investiční instrument i ostatní zájemci.

Jsou středoevropské banky v dobré kondici, nebo je čekají krušné časy? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům

17. 4. 2009 | Petr Čermák

Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům

Analytici se nadchnuli optimismem a tvrdí, že trhy se začínají odrážet ode dna. Důkazem toho jsou prý rostoucí akciové trhy. Zájem o akcie na druhou stranu snižuje poptávku po bezpečných... celý článek

Zahraniční dluh Česka vzrostl. Nebezpečí je malé.

15. 4. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Zahraniční dluh Česka vzrostl. Nebezpečí je malé.

Zahraniční investoři obvykle sledují ukazatel hrubého zahraničního dluhu k hrubému domácímu produktu, který by neměl být větší jak 40 procent. Česko ho na konci roku 2008 překročilo.... celý článek

Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice

8. 4. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice

Češi se k tuzemským státním dluhopisům většinou mohou dostat jen nepřímo. Obsahují je portfolia peněžních a dluhopisových fondů. Přesto existuje možnost, jak státu z vlastních peněz... celý článek

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

30. 3. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

Společnost AAA Auto oznámila rekordní ztrátu i plán, jak se dostat zpět do zisku. Její akcie raketově vzrostly. Pořad se ale prodávají jen za zlomek ceny, s níž firma vstoupila před... celý článek

Partners Financial Services