Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 14. 10. 2008
Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV
Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Pondělní seance přinesla na pražské burze historicky nejvýraznější pokles v rámci jednoho dne. V pátek se tato statistika opět měnila, když index PX  ztratil téměř 15 %. Stoploss pokyny a nucené výprodeje doslova válcovaly trh. Trhu nepomohly ani další záchranné kroky ve světě, když koordinované snížení sazeb ve středu podpořilo trh pouze na několik desítek minut. Na týdenní bázi nezůstal výprodejů ušetřen žádný titul. S nejmenší ztrátou odolávala Zentiva (-7,5%). Největší ztrátu si připsaly akcie CETV, který ztratily téměř polovinu své hodnoty. O 45 % oslabily rovněž akcie developerské společnosti Orcoa jsou již levnější než konkurenční ECM. Přes zjevné snahy o růstový protipohyb v rámci jednotlivých seancí ztratil ČEZ téměř 25 % a zavíral pod hladinou 800 Kč. Pod 200 Kč se podívaly akcie Pegasu(-36 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 204,8888,5-26,25
Klíčové události minulého týdne
  • Stavební výroba v srpnu meziročně klesla o 1,2 % po červencovém zvýšení o 6,9 %. Po očištění o vliv pracovních dní však výroba vzrostla o 1,7 %.
  • Míra nezaměstnanosti v záři stagnovala na 5,3 %, což bylo v souladu s očekáváním.
  • Spotřebitelské ceny v září meziměsíčně poklesly o 0,2 %. Za poklesem stály hlavně levnější pohonné hmoty, zlevnění rekreačních zájezdů a některých potravin. Meziročně byly ceny vyšší o 6,6 % a ukazatel mírně vzrostl z předchozí hodnoty 6,5 %. Hodnota byla o 0,4 % nižší než aktuální prognóza ČNB.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
8/10 ČEZ získal za 302,6 milionu USD podíl v turecké energetické firmě Akenerji. Podíl získal od majoritního vlastníka Akkoku, jehož podíl se snížil na stejnou hodnotu, jakou bude vlastnit ČEZ. Akenerji plánuje v příštích letech rozšířit výrobní portfolio o 3 000 megawattů instalovaného výkonu, což bude vyžadovat investici zhruba 3 miliardy USD.
10/10 Jaderná elektrárna Dukovany odstaví kvůli plánované výměně paliva a revizím první výrobní blok. Odstávka potrvá 25 dní.

Erste Bank
7/10 Rakouská banka upravila svůj výhled zisku kvůli turbulencím na finančních trzích, které zasáhnou zisk z obchodních operací a bude nucena přecenit některé cenné papíry v portfoliu. Erste očekává mírný růst zisku, původně očekávala růst o 20 %. Na provozní úrovní čeká společnost růst zisku o 15 %, tento údaj banka dříve neuváděla.
10/10 Erste potvrdila, že má pozici ve výši 300 milionů EUR vůči islandským bankám, převážně v dluhopisech. Negativní dopad přecenění je do značné míry zahrnut ve sníženém výhledu, který firma oznámila na začátku týdne.

Pegas Nonwovens
6/10 Generální ředitel společnosti Miloš Bohdan z osobních důvodů odstoupil ze všech funkcí ve společnosti. Funkci generálního ředitele převzal s platností od 7. 10. 2008 František Řezáč, dosavadní obchodní ředitel.

Vienna Insurance Group
10/10 Morgan Stanley snížuje cílovou cenu pro pojišťovací skupinu na 60 EUR z původních 63 EUR.

Očekávané události
  • 15/10 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Akcie: Už zase rostou

2. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Už zase rostou

Poslední prázdninový týden uzavřela pražská burza vyjádřeno indexem PX růstem o 1,57 %. Své zisky získaly akcie převážně v druhé polovině týdne, když se na trhu zároveň zvedla aktivita.... celý článek

Partners Financial Services