Akcie: Orco a ECM bodovaly, i když burza padala

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 21. 10. 2008
Akcie: Orco a ECM bodovaly, i když burza padala
Na začátku minulého týdne to vypadalo, že se pražská burza otřepe ze ztrát a bude počítat zisky. V prvních dvou dnech týdenní seance si na vlně pozitivního zahraničního sentimentu index PX připsal shodně přes 10 % a vyrovnal tak velkou část nedávných ztrát.

Index PX minulý týdne dobře odstartoval. Od středy se však  burza svezla na vlně výprodejů v zahraničí a vrátila se k prudkým poklesům z předchozího týdne. Ty nezastavila ani páteční lepší nálada na zahraničních trzích a index PX oslabil za minulý týden o dalších 5,14 % a dostal se na nejnižší hodnotu za poslední čtyři roky. Ne pro všechny tituly byl však tento týden propadový. Vysoké zisky počítají developeři, Orco si připsalo přes 40 %, ECM přes 13 %. Velmi dobře se vedlo i CME (+22 %), další nárůsty zaznamenaly Pegas (+10 %), Telefónica (+8 %), Phillip Morris (+8 %) a Zentiva (+4 %). Na druhé straně barikády stojí těžařská NWR (-26%), pojišťovna VIG (-18 %), bankovní tituly KB (-19 %), Erste (-4 %). Ztráty musí vstřebat i Unipetrol (-3 %), ČEZ (-3 %) a AAA (- 0,2 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX888,5842,8-5,14
Klíčové události minulého týdne
  • Srpnové maloobchodní tržby klesly meziročně o 3,3 %, což je horší výsledek, než očekával trh. Čísla poukazují na zhoršující se ekonomickou výkonnost. Poklesu tržeb se nevyhnulo téměř žádné odvětví.
  • Ministerstvo financíoznámilo, že neplánuje žádný záchranný balíček pro české finanční instituce, které jsou podle něj zdravé a podobné kroky tak nejsou nutné.
  • Česká republika bude ochotna zvýšit minimální garance vkladů na 100 000 EUR pod podmínkou, že státy garantující všechny vklady tuto garanci zruší. S návrhem na zvýšení minimální garance přišla Evropská komise.
Vývoj titulů na domácích trzích

Komerční banka
15/10 Komerční banka uvedla ve svém prohlášení, že její hospodářské výsledky nebudou ovlivněny nebezpečnými aktivy. Banka tak reaguje na spekulace médií o vlivu současné finanční krize na KB. Likvidita je podle banky na vynikající úrovni.

ČEZ
17/10 Sal Oppenheim snížil cílovou cenu pro akcie ČEZu na 1330 CZK z 1500 CZK, doporučení je na stupni ‘kupovat‘. Goldman Sachs snižuje doporučení pro ČEZ na ‘neutral‘ a cílovou cenu snižuje o 7,3 % na 1140 CZK.

Erste Bank
16/10 S&P potvrzuje rating pro Erste Bank, ale snižuje jeho výhled ze ‘stabilní‘ na ‘negativní‘. Důvodem jsou tlaky v regionu.

Philip Morris ČR
14/10 Erste Bank zvyšuje doporučení pro Philips Morris ČR na “kupovat“ z “držet“ a cílovou cenu na 8900 CZK z 8 800 CZK. Komerční banka rovněž doporučuje “kupovat“.

Vienna Insurance Group
16/10 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie VIG o 25 % na 38 EUR.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Partners Financial Services