Moneta. Očima investora

Jaroslav Šura | rubrika: Analýza | 31. 1. 2019 | 5 komentářů
S akciemi Moneta Money Bank (Moneta) se na pražské burze obchoduje tři roky. Ve třech tranších je tam poslal původní vlastník, americký koncern General Electric (GE). Titul se okamžitě zařadil mezi elitu a vypadalo to na slibnou budoucnost. Než se na scéně objevil miliardář Petr Kellner.
Moneta. Očima investora

Obrovský nadnárodní koncern General Electric se po krizi rozhodl zeštíhlit a prodat svoji finanční divizi. Bylo jasné, že brzy se dostane i na českou GE Money Bank (bývalá část Agrobanky – prezidentem vyznamenaný finančník Pavol Krúpa by mohl vyprávět). GE se nejdřív českou banku snažily prodat napřímo, ale chtěly moc peněz a z transakce sešlo.

Následně si GE z banky vytáhla ve dvou dividendách desítky miliard korun a za výrazně nižší cenu nabídla její akcie přes českou burzu investorům. V časovém odstupu se akcie rozprodávaly za 68, 71 a 75 korun.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Bohatá nevěsta…

Mezi hlavní lákadla pro investory od počátku patřily štědrá dividendová politika a silný management. Speciálně CEO společnosti Tomáš Spurný, chlapík s bohatými zkušenostmi ze zahraničí, byl zárukou, že v bance udělá pořádek – a taky udělal.

Banka prošla restrukturalizací, částečnou digitalizací, rozmáchla se v nových úvěrech, zabrala i v hypotečních úvěrech, kde do té doby byla za outsidera. Předávání informací směrem k veřejnosti, akcionářům a klientům je na české poměry excelentní.

Ziskovost firmy měla – alespoň podle zástupců banky – v následujících letech výrazně růst, samozřejmě za předpokladu, že nepřijde recese, nebo dokonce krize. Pozitivní vliv na hospodaření firmy měl (a stále má) i rozprodej rizikových úvěrů, kterých se banka šikovně zbavila.

Monetu jsem rád přibral do svého portfolia a nelitoval jsem. Pozitivní vývoj se promítl do růstu akcií, opakovaně štědrá dividenda naznačovala, že by banka mohla být kotvou leckterých portfolií.

Brzy ale začalo být zřejmé, že generálnímu řediteli nebude organický růst banky postačovat a že se bude poohlížet po akvizicích. Trhem kolovaly informace o jednáních s majitelem Komerční banky Société Générale, námluvách s Raiffeisenbank nebo zájmu o aktiva české Unicredit Bank. Na tom by nebylo nic špatného, ba naopak.

Bylo jasné, že Moneta s rozdrobenou akcionářskou strukturou nezůstane dlouho na ocet a na to jsem také sázel. Pro každou firmu z velké privatizace si postupně někdo došel, i pro ty nejhorší. A při každém takovém ovládnutí, respektive skupování akcií za účelem zisku majoritního balíku s následným ovládnutím firmy, akcie obvykle výrazně vzrostou. Tak proč by to nebyl případ i Monety.

Vývoj kurzu akcií Monety

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Akcie z Burzy cenných papírů Praha na Peníze.cz

… ošklivým káčátkem

Náhle se obraz mění. Oznámení navrhované transakce s Air Bank a Home Creditem Petra Kellnera narušilo pozitivní naladění části akcionářů. A nejedná se jenom o retail, tedy drobné akcionáře. Znepokojeni jsou i někteří portfoliomanažeři. Také šéf České spořitelny Tomáš Salomon vyjádřil nad oceněním Kellnerových aktiv údiv. Třeba tady bude platit Spurného teze, že konkurence se jen děsí chystaného spojení…

Jaroslav Šura

Absolvent Provozně ekonomické fakulty ČZU. Dlouhodobě se zabývá kapitálovými trhy, na podobné téma zpracovává dizertační práci. Je držitelem burzovní makléřské licence. Podílník v několika firmách.

Problematika transakce má dvě roviny, nevýhodnost ocenění pro akcionáře banky a reputační riziko:

  • Navrhované parametry transakce

Moneta koupí AirBank a československé aktivity Home Credit (HCCZ) od Home Credit Group za 19,75 miliardy korun. Platba bude ve formě 165,6 milionu kusů akcií Monety po novém úpisu po 78,5 koruny za akcii (cca 13 miliard korun) + doplatek v hotovosti ve výši 6,75 miliardy korun. Home Credit Group by tak získal 24,48 procenta Monety + zmíněnou hotovost.

Podrobnější popis transakce je na stránkách Monety. Některé slajdy mi připadají až manipulativní a u jednoho jsem si vzpomněl na rčení nikdo vám nemůže dát tolik, kolik já vám můžu slíbit

Už na první pohled je zřejmá zjevná nevyváženost měněných aktiv. O tom už dost napsali analytici, namátkou Miroslav Frayer z KB, takže se netřeba příliš rozepisovat. Zmíním aspoň poměrový ukazatel P/BV (cena/účetní hodnota). U AirBank je 2,2 a u Monety pouhých cca 1,6. A to se AirBank dosti vylepšily poslední kvartální výsledky (při prodejích firmy obvyklý jev). Home Credit je zase Monetou kupován na vrcholu konjuktury, kdy je nejnižší nezaměstnanost, pak tu je vylepšování zisku u AirBank o jednorázové položky a mohl bych pokračovat. Nemluvě o drahém propojení softwarových platforem všech zúčastněných. Je samozřejmé, že když někdo bude chtít koupit jakákoli aktiva od nejbohatšího člověka v Česku, bude muset hodně solit.

  • Reputace

Na burzovním trhu má Petr Kellner značně pošramocenou reputaci. Nebudu šťourat do jeho obchodů, to mi nepřísluší. Stačí, když zmíním ten poslední, který učinil na pražské burze s akciemi české Telefóniky a který tak trochu souvisí i s chystaným dealem kolem Monety.

Někteří akcionáři, a opět se nejedná pouze o retail, si až příliš živě pamatují, kolik na akciích Telefóniky CZ prodělali. Dalo by se říci, že to byl jejich problém a jak to souvisí se zmiňovanou transakcí. No, velmi stručně. Kellener koupil akcie majoritního podílu české Telefóniky od španělské Telefóniky za násobky toho, kolik pak stály akcie při stahování z burzy. Drobní akcionáři prodělali spousty peněz, rovněž některé fondy, které musely akcie prodávat kvůli nachystanému dělení firmy na O2 a CETIN.

Dobře si pamatuji, jak byli investoři vyplašení. Korunu tomu nasadili Kellnerovci zamýšlenou „finanční asistencí“ (zadlužení firmy) přes 20 miliard korun. Nastal hromadný úprk z akcií Telefóniky. A někdo levně nakupoval…

Obava z propadu ceny akcií Monety tak musí zákonitě přijít. Stačí, aby Kellnerův Home Credit Group přikoupil k nabytým zhruba pětadvaceti procentům dalších pět, udělal by se povinný odkup, řeklo by se, že žádné dividendy nebudou, jelikož firma se chystá na další akvizice, a nastane fičák. Nebo se vymyslí jiná vypečenost. A i kdyby žádná nepřišla, vědomí, že máte Petra Kellnera v zádech, nemusí dělat některým investorům dobře.

Anketa

Kupujete na pražské burze?

Nejistá sezóna

Investice do akcií patří v každé době k rizikovějším a dnes zvláště. Vývoj na kapitálových trzích bude i nadále velmi volatilní, akcie bank zejména. Přesto byly akcie Monety až do zveřejnění navrhovaného dealu s Kellnerem něco jako lepší dluhopis s vysokým kuponem, kdy se jistina, tedy cena akcie, měnila o plus minus několik procent, obvykle v rozmezí 75 až 85 korun. Cena byla velmi stabilní, a to i když se propadaly akcie západoevropských bank.

S Kellnerovým zájmem o Monetu přichází změna a na investorech je vidět nejistota. Výrazné naředění akcií novou emisí (výměnou za zřejmě předražená aktiva), i přes vyvedení necelých sedmi miliard korun, by současnou tržní hodnotu banky posunulo z ocenění cca 37 miliard na víc než 50 miliard korun. Naskýtá se otázka, zda trh bude daleko vyšší tržní ocenění Monety akceptovat. Tím nechci odrazovat od investice do Monety, jen nemám rád nejistotu. A nebýt Spurného ve vedení, už jsem asi na odchodu. Při skrečování dealu bych očekával návrat akcií nejméně k 80 korunám.

Akcie Monety tedy považuji v současné době za rizikovější, s případnými nákupy počkám až do vyjasnění transakce s Kellnerem. Za mě tak zatím platí „držet“. V případě schválení transakce s Kellnerem v aktuální navržené podobě si změním doporučení na „prodat“.

P. S.: v akvírovaných společnostech bylo dokončeno due diligence a Tomáš Spurný se pokusí s Jiřím Šmejcem (který má na Kellnerovic straně deal na starosti) vylepšit podmínky transakce, ale obávám se, že buď nepochodí, nebo změny budou ryze kosmetické.

Banku na úvodní snímek v Ostravě fotil Mino Surkala / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2019 7:36, Ex

Nic se nejí tak horké a i Kellner narazil na větší ryby v zámoří.
V současné době probíhají přesuny akcií a největší akcionáři - americké banky skupují akcie pro někoho silného. Tuším pro koho ale Kellner to není. Spurný dostal instrukce a pokud je nesplní tak rozhodnutím nejsilnějších, ke kterému se jistě přidá mnoha těch vystrašených, poletí a nebo skončí dokonce ve vazbě. Tady už šlo evidentně o pokus okrást ostatní akcionáře. Já osobně doufám že ještě dojde k boji o akcie a Moneta vystřelí do nebeských výšin. Zatím se už začíná blýskat na lepší časy. A přesuny akcií po pádu se už začínají posouvat do dřívějších vyšších cenových relací. A to je teprve začátek.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services