Akcie: Česko mezi elitou (aspoň trochu)

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 16. 9. 2013
Společnost STOXX jako první velký tvůrce burzovních indexů přeřadila Českou republiku z rozvíjejících se trhů (emerging markets) do rozvinutých trhů (developed markets). Na oslavy je ale ještě příliš brzy. Podle MSCI jsme stále teprve „ve vývinu“.
Akcie: Česko mezi elitou (aspoň trochu)

Koncem srpna se v českých médiích objevila nenápadná zpráva, že společnost STOXX zařadí akcie ČEZ a Komerční banky do indexu STOXX Europe 600. Mimochodem, většina médií mylně uváděla STOXX Euro 600, žádný takový index neexistuje, a kdyby existoval, pak by se jednalo o 600 největších veřejně obchodovatelných firem v eurozóně, kam Česká republika nepatří, protože jsme doposud nezavedli euro. Správný název indexu je STOXX Europe 600, index je kalkulován z akcií šesti stovek největších firem v rozvinuté Evropě. 

Vývoj akciového indexu STOXX Europe 600 

Stoxx Europe 600

Zdroj: FINEZ Investment Management 

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Tvůrce indexů STOXX: Česko je rozvinutý trh

Vstup mezi tuto „širší evropskou elitu“ si firmy ČEZ ani Komerční banka nezasloužily tím, že by stoupla jejich tržní kapitalizace. Podle tržní kapitalizace by do indexu patřily dávno. Zařazení do tohoto indexu je výhradně důsledkem nové klasifikace České republiky. Společnost STOXX jako první velký tvůrce burzovních indexů přeřadila Českou republiku z rozvíjejících se trhů (emerging markets) do rozvinutých trhů (developed markets). 

Zařazení do indexu STOXX Europe 600 je pro české firmy samozřejmě poctou, ale hlavně by mohlo trochu podpořit poptávku zahraničních investorů po těchto akciích. Pro některé fondy a burzovně obchodované fondy (ETF) totiž index STOXX Europe 600 slouží jako benchmark. Tyto fondy pak upravují své portfolio tak, aby bylo co nejvíce v souladu s benchmarkem. Možná právě to nyní stojí za růstem ceny akcií ČEZ v posledních dvou týdnech. Od začátku září stoupla hodnota akcií ČEZ skoro o 20 procent. Jak ale můžeme vidět na následujícím interaktivním grafu, to je jen malá náplast na předchozí dlouhé období poklesu, které trvá víceméně už od roku 2007. 

Jak šel čas s čez

Zdroj: peníze.cz

Osobně si ale myslím, že za růstem ceny akcií ČEZ budou stát jiné faktory, protože index STOXX Europe 600 nepoužívá jako benchmark zas až tolik fondů, Využívají ho zejména drobnější burzovně obchodované fondy. Navíc zařazení do indexu je účinné až od 23. září. Nicméně i tato zpráva mohla v investorech vyvolat určité naděje růstu a podpořit poptávku po akciích ČEZ a Komerční banky.

Anketa

Jsme rozvinutý trh?

A co S&P Dow Jones a MSCI? Dočkáme se uznání?

Klíčové ovšem bude, jestli se Česká republika dočká nové klasifikace také od dalších tvůrců burzovních indexů. Odhaduji, že brzy bude následovat přeřazení do koše rozvinutých trhů v rodině indexů S&P Dow Jones. Skutečným důvodem k oslavě ale bude až reklasifikace od společnosti MSCI a zařazení do indexu MSCI Europe. Tento index je mezi fondy zdaleka nejpoužívanější, sledují ho například fondy Franklin Mutual European, ING Invest European Equity nebo Parvest Equity Best Selection Europe.

Zařazení do indexu MSCI Europe by zcela jistě přineslo zajímavý kapitál na pražskou burzu a pomohlo nejen akciím ČEZ a Komerční banky, ale celému českému trhu. Na takovou chvíli si ale asi budeme muset ještě pár let počkat. Společnost MSCI používá trochu tvrdší kritéria než S&P a STOXX. Momentálně nejsme ani na seznamu čekatelů, kde figuruje pouze Korea a Tchaj-wan. Nicméně i tak dnes můžeme hrdě říkat, že Česká republika úspěšně absolvovala první krok na cestě mezi rozvinuté trhy, i když jsme pro většinu světa stále jen „banánová republika“. Věřím, že index STOXX Europe 600 je první vlaštovka a časem budou následovat další indexy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

2. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

Představují dnes akcie riziko, nebo se dají najít podniky, které stojí za hřích? Zeptali jsme se ekonomů Milana Vaníčka, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a mnoha dalších odborníků.

Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

15. 7. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

Nízká cena akcií NWR láká spekulanty k nákupům. Někteří profesionálové už ale otevřeně říkají, že počítají s krachem firmy.

Analýza: Přišel čas prodat akcie

17. 6. 2013 | Jan Traxler | 16 komentářů

Analýza: Přišel čas prodat akcie

Index S&P 500 se v květnu vyšplhal na nové historické maximum. Nazrál čas redukovat akciové investice.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

15. 3. 2013 | Jan Kurzeja

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

Neuplyne týden, aby se nějaká světová banka nedostala do maléru. Bankovní poplatky za malichernosti dráždí společnost. Co takhle postavit se na druhou stranu barikády a pokusit se na... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

8. 3. 2013 | Michal Kaszás | 1 komentář

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

Přes momentální problémy, ve kterých se ocitly některé z balkánských dcer Českých energetických závodů, zůstává ČEZ velkou jistotou.

Partners Financial Services