Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: CME

Juraj Urbančík | rubrika: Analýza | 3. 5. 2013
Sledujete Novu, znáte slovenskou Markízu? Nejen tyto vysílací kanály patří do portfolia nadnárodní skupiny CME, která operuje na mediálním trhu střední a východní Evropy. A otravujou vás reklamní přestávky? Jen nečekejte, že reklamní byznys nese tučné zisky a společnost se topí v penězích. Opak je pravdou, společnost má pořádné dluhy. Její akcie jsou vysoce volatilní, trend dlouhodobě klesající. Dojde ke zvratu?
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: CME

Central European Media Enterprises (CME) je mediální společnost, která působí v zábavním průmyslu střední a východní Evropy. Hlavními zeměmi podnikání jsou Česká republika, Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Celkem CME vlastní 36 televizních kanálů a její záběr čítá téměř 50 milionů diváků. Prakticky ve všech zemích je se svým hlavním kanálem lídrem ve sledovanosti, tak jako v tuzemsku s TV Nova nebo na Slovensku s Markízou.

Společnost založil v roce 1994 Ronald Lauder. Dodnes zůstává předsedou představenstva a vlastní sedm procent akcií. Akcie CME se obchodují na pražské burze a také na americkém NASDAQ pod označením CETV.

Komu CME patří

Majoritním vlastníkem je skupina Time Warner, která aktuálně v CME drží 49,9procentní podíl. Druhým největším vlastníkem je zakladatel a předseda představenstva Ronald Lauder, který vlastní přes sedm procent akcií, zbylá procenta si mezi sebe dělí drobní akcionáři a různé fondy. Vlastnická struktura v CME je však ozvláštněná dohodou mezi skupinou Time Warner a Ronaldem Lauderem. Podle této dohody Time Warner nemůže navýšit svůj podíl v CME nad 49,9 procent a zároveň nemá v současnosti hlasovací práva – dohoda dává Ronaldu Lauderovi právo hlasovat za sebe i za Time Warner. Tímto má tedy Ronald Lauder zajištěnou nadpoloviční většinu při hlasování.

Tato dohoda ale vyprší za pár dní, 18. května – a pak bude Time Warner moci ukázat, co se skupinou CME zamýšlí. Pokud se o společnost zajímáte, nebo dokonce máte její akcie, doporučujeme v těchto dnech největší pozornost.

Na čem CME vydělává...

Podnikání společnosti je rozděleno na tři větve: produkce a distribuce televizního obsahu, prodej reklamního prostoru ve vysílání a nová média.

Největší část tržeb generuje reklama – přes 665 milionů dolarů v roce 2012 (přes 13 miliard Kč), Z toho největší podíl, přesahující třetinu celkových příjmů z reklamy, připadá na Česko. Druhým největším generátorem tržeb je Rumunsko, následováno Slovenskem a Bulharskem. Příjmy z reklamy poklesly v roce 2012 o čtrnáct procent a klesající tendenci potvrdilo i první čtvrtletí roku 2013.

Produkce a distribuce televizního obsahu, generuje ve srovnání s hlavní podnikatelskou činností přibližně třetinové tržby – 205 milionů dolarů (přes čtyři miliardy Kč), rok 2012 znamenal růst 9,5 procenta proti předešlému roku. Zaměření tohoto segmentu je především vnitroskupinové, ovšem dochází i k prodeji obsahu mimo televizní vysílání skupiny. Tržby tohoto segmentu z poloviny tvořil prodej obsahu právě uvnitř skupiny CME.

Nejmenším (tržby okolo 370 milionů Kč), avšak nejrychleji rostoucím segmentem jsou tzv. nová média. Ta zahrnují především službu VOYO, která funguje na principu video-on-demand. To umožňuje divákovi za poplatek sledovat pořady vysílané v televizi kdykoliv a kdekoliv pomocí internetového připojení. VOYO má již přes sto tisíc předplatitelů, nicméně hlavním zdrojem tržeb je i zde prodej reklamního prostoru.

... pokud tedy vůbec vydělává

Zatímco tržby za rok 2012 činily v součtu 772 milionů dolarů, náklady vynaložené na tyto tržby a další obecné náklady (administrativní, prodejní a jiné) ukrojily celých 737 milionu dolarů – společnost tedy pracuje s velmi malou marží. Po započtení úrokových nákladů se společnost propadá do ztráty, která přetrvává několik posledních let.

Za rok 2012 navíc došlo k extrémně vysokému odpisu goodwillu a hodnoty vysílacích licencí ve výši 522 milionů dolarů. Společnost tak na konci roku byla v hluboké čisté ztrátě ve výši 546 milionů dolarů.

Dalším problémem, kterému společnost čelí, je neschopnost generovat dostatek peněz k provozování společnosti a splácení dluhů. V roce 2012 se dokonce dostala do záporného cashflow i na provozní úrovni. V roce 2012 došlo ke snížení hotovostních zůstatků o 46 milionů dolarů a aktuální stav hotovosti činí 140 milionů dolarů.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Dluhy, kam se podíváš

Opravdový průšvih (s problémy výš jmenovanými ovšem úzce souvisí) je dlouhodobý dluh společnosti. Činí zhruba 1,2 miliardy dolarů (přes 23 miliard Kč) a úroky dusí společnost už řadu let. Ročně CME na úrocích platí přes sto milionů dolarů, tedy přes 13 procent aktuálních tržeb. Společnost negeneruje kladné cashflow, které by dávalo naději na splacení, a tak se snažila vyjednávat o odkladu splatnosti. Vyjednávání byla úspěšná, takže nejbližší splátka jistiny  připadá až na listopad roku 2015. Další mají přijít v letech 2016 a 2017.

Společnost v současné situaci nemá šanci dluhy splatit bez dalšího zdroje financování. Jednak se zvažuje prodej aktiv, na tento rok je ale ohlášená také emise nových akcií. Už v roce 2012 se počet akcií zvedl o dvacet procent.

Time Warner nevyloučil uplatnění přednostního práva na nákup nových akcií.

Anketa

Koukáte na telku?

Akcie CME? Děkuji, nechci!

Tržby společnosti klesají, ztráta každým rokem narůstá. Společnost není schopná generovat hotovost a dostává se tak do vážných problémů s likviditou a splácením dluhů. Peníze nejsou ani na placení úroků, natož na splátky jistiny, které čekají v následujících letech. Emise dalších akcií ředí jmění stávajících akcionářů.

Trh s reklamou stagnuje, v zemích střední a východní Evropy navíc stále nedokázal obnovit růst před krizí v roce 2008. Vyhlídky na budoucí růst zisku společnosti jsou mizivé.

Samotná akcie je velmi volatilní a těžko predikovatelná. Pohyby kurzů nemají mnohdy logický podklad a na nové zprávy reagují prudce. Velmi malý objem obchodů na pražské burze způsobuje snadnou manipulaci s kurzem akcie i s relativně malými částkami. Výhodou je časový rozdíl mezi obchodováním u nás a v zámoří. Při otevření amerických trhů akcie na pražské burze následují trend z Ameriky a naopak při startu na Burze cenných papírů Praha se vychází ze předešlého závěru na NASDAQ.

Akcie CME: jak si právě teď stojí (nebo padají?)

Z výše popsaných důvodů rozhodně nedoporučujeme dlouhodobou investici do tohoto titulu. Krátkodobě může být akcie zajímavá pro spekulanty, doporučujeme však velmi pevné nervy a silný žaludek. Vzhledem k mnohdy iracionálním pohybům kurzů bychom však přece jen spíš doporučili titulu se zcela vyhnout.

Zajímavé bude sledovat dění v průběhu května, kdy vyprší platnost dohody mezi Time Warner a Ronaldem Lauderem. Pak zřejmě dojde na lámání chleba a k poodhalení dalších osudů společnosti CME. Do té doby doporučujeme titul sledovat z povzdálí.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Tatry Mountain Resorts

19. 4. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Tatry Mountain Resorts

Společnost Tatry Mountain Resorts se na pražské burze neohřála ani půl roku a výnos z jejích akcií už přesáhl sedm procent. Společnost chce vybudovat „nové Tatry“ – turistickou destinaci... celý článek

Analýza: Jsou akcie drahé?

18. 4. 2013 | Jan Traxler | 1 komentář

Analýza: Jsou akcie drahé?

Index S&P 500 je na historickém maximu. Znamená to, že jsou akcie drahé?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Pegas Nonwovens

5. 4. 2013 | Michal Kaszás

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Pegas Nonwovens

Ekonomové se můžou přít, jestli krize skončila nebo ne, fakt ale je, že řada podniků pořád zápasí s nízkou nebo stále ještě klesající poptávkou. Jsou ale produkty, jejichž (s)potřeba... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

8. 3. 2013 | Michal Kaszás | 1 komentář

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

Přes momentální problémy, ve kterých se ocitly některé z balkánských dcer Českých energetických závodů, zůstává ČEZ velkou jistotou.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Partners Financial Services