Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ORCO Property Group

Vlasta Příkaská | rubrika: Analýza | 12. 4. 2013
V roce 2008 přišla realitní krize a akcie společnosti ORCO zažily strmý pád. Teď se zdá, že realitní trh se vymaňuje z recese. ORCO se zachránilo a představuje nové plány. Je vhodná doba na investici do akcií nemovitostní firmy?
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ORCO Property Group

Realitní a developerská společnost Orco Property Group s. a. sídlí v Lucembursku a byla založena v roce 1990. Má významné postavení na trhu s nemovitostmi v České republice, na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Polsku a Chorvatsku. Skupina sdružuje společnosti Mamaison Hotels & Residences a Geverbesiedlungs-Gesellschaft mbH (GSG) v Berlíně. A akciemi Orco Property Group se obchoduje na pařížské, pražské a varšavské burze.

Realitní krize připravila akcionářům Orco nejednu bezesnou noc. Po splasknutí realitní bubliny v roce 2007 cena akcie spadla z maxima okolo 3600 Kč až na cenu 40 Kč v září 2012. Orco bylo nuceno podstoupit rozsáhlou restrukutralizaci. Bylo nuceno prodat řadu aktiv, převážně v Rusku a Německu, a vydalo konvertibilní dluhopisy. Během roku 2012 byly po dohodě s věřiteli emitovány nové akcie a v říjnu 2012 došlo ke směně dluhopisů za akcie. Orco se tak zbavilo podstatné části dluhu.

Přinese přeskupení akcionářů výhody?

Na valné hromadě v lednu 2013 bylo schváleno významné přeskupení pozic majoritních akcionářů. Šéf společnosti Jean Francois Ott zvýšil svůj podíl na devět procent. Radovan Vítek, majitel investiční skupiny CPI, navýšil na přelomu roků 2012 a 2013 podíl ve skupině na 30 procent, a to prostřednictvím investičních skupin Crestline Ventures a Gamala Limited, jichž je také spolumajitelem. Vítek udává, že do budoucna chce propojit CPI, Orco a maďarskou realitní společnost Ablon, v níž se také snaží navýšit podíl. Jejich plánovaná spolupráce na akvizicích, developmentu a správě nemovitostí může mít pozitivní efekt na budoucí zisky společnosti.

Struktura aktiv

Skupina vlastní aktiva za 1,33 miliard eur, oproti roku 2011 je to sedmnáctiprocentní pokles. Způsobil ho nucený prodej majetku – např. prodej budovy Rádia Svobodná Evropa v Praze nebo budovy Sky Office v Düsseldorfu – kvůli dluhu.

Přes 50 procent nemovitostního portfolia představují rezidenční projekty rodinných domů a bytů – v celkové hodnotě zhruba 750 milionů eur. Přibližně 30 procent zaujímají kanceláře a komerční prostory v hodnotě cca 400 milionů eur. Dvanáct procent představují luxusní hotely a o zbytek se dělí luxusní nemovitosti a finanční majetek držený v realitních fondech. Necelá tři procenta jsou pozemky, na kterých se plánuje výstavba v nejbližších měsících.

Zamysleme se nad tím, jak velká část portfolia bude schopna v příštích letech generovat stabilní zisk. Například 24 hektarů pozemků v Praze 7-Bubnech je sice investice, ale zatím nepřináší pravidelné výnosy. Výkonný ředitel firmy Aleš Vobruba tvrdí, že na pozemcích by měl vyrůst univerzitní kampus, kanceláře a obchody. Výstavbu, která má začít letos, v lednu 2013 schválili radní Prahy 7.

Hospodaření: růst tržeb, ale čistá ztráta

Zvětšíte klikem

Tržby Orco Property Group sice vzrostly v roce 2012 meziročně o 65 procent ze 155 milionů na 260 milionů eur, na zvýšení se ale výrazně podílel zmiňovaný nucený prodej projektu Sky Office v Düsseldorfu za 117 milionů eur. Ostatní portfolio vygenerovalo tržby jen o 1,9 milionu eur vyšší než za rok 2011.

Nejvýnosnější je v současné době projekt GSG v Berlíně (komplex kancelářských budov) a hotelový segment v Chorvatsku.

Tradiční poměrové ukazatele nejsou příznivé. Nevýhodou je, že směnou dluhopisů za akcie se počet akcií během roku 2012 postupně zvýšil z 16,7 milionu na 107,8 milionu kusů (počet k datu 2. 4. 2013). Tím výrazně klesla čistá hodnota aktiv na akcii z 22,19 eura v prosinci 2011 na 4,89 eura v prosinci 2012. Ukazatel price to earnings je záporný a ukazatel P/S (cena/tržby) meziročně stoupá (z 0,32 na 1,31).

Akcie ORCO: jak si právě stojí

Potěšující je pohled na ukazatele zadluženosti: zadluženost vlastního kapitálu (poměr cizích zdrojů k vlastnímu kapitálu) klesla z 1,53 na 0,49 a loan to value (poměr mezi úvěrem a hodnotou nemovitosti) se snížil ze 70 na 54 procent.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Pro velké hráče

Má firma potenciál do budoucna? Shrňme si argumenty pro a proti:

Pozitiva

  • refinancování více než 90 procent dluhu
  • úspěšný prodej německého projektu Sky Office za částku 117 milionů eur
  • meziroční mírný nárůst obsazenosti pronajímaných ploch, mírný růst cen nemovitostí v   Německu
  • získání výhodného úvěru v hodnotě 269,6 milionu eur pro klíčovou investici GSG v Berlíně

Rizika

  • obtížné refinancování zbývajících dluhů – možný prodej dalšího majetku k umoření dluhu
  • negativní vliv velkého množství nových akcií na trzích
  • pokles zisků v případě pokračující recese v realitním sektoru střední Evropy

Bude trvat nejméně rok, než se ukáže, zda firmě vyjdou plány a slibné projekty (GSG-Berlín, Praha Bubny,Varšava Zlota) budou rentabilní. Zatím lze považovat investici do akcií skupiny Orco za velkou sázku.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Svítá nad Orco nebo se zhmotňuje temná budoucnost?

27. 9. 2010 | Luboš Smrčka

Svítá nad Orco nebo se zhmotňuje temná budoucnost?

Za prudkým růstem akcií firmy Orco jsou především "technické faktory" a nikoliv skutečné zlepšení její situace. Její budoucnost může ohrozit řada závažných rizik.

SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů

29. 4. 2009 | Petr Čermák

SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů

Každé řešení je pro akcionáře lepší než nucená likvidace Orco Group, i kdyby se měla část dluhu přeměnit na akcie, tvrdí Luboš Smrčka, předseda sdružení SOS Orco, které se snaží odvolat... celý článek

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

31. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

Navzdory ochraně před věřiteli investoři akcie developerské společnosti Orco nezatratili. Zatím. Pokud se nedohodne s věřiteli na úpravě úvěrových podmínek, bude nejspíš muset navýšit... celý článek

Partners Financial Services