Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

Jan Kurzeja | rubrika: Analýza | 15. 3. 2013
Neuplyne týden, aby se nějaká světová banka nedostala do maléru. Bankovní poplatky za malichernosti dráždí společnost. Co takhle postavit se na druhou stranu barikády a pokusit se na bankovním sektoru vydělat? Následující text vám snad pomůže se rozhodnout.
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

Komerční banka je jedním z největších hráčů na tuzemském bankovním trhu. V současnosti její služby využívá přes 1,6 milionu zákazníků: co do počtu klientů je Komerčka třetí největší tuzemskou bankou po České spořitelně a ČSOB. Bilanční suma banky dosahuje objemu téměř 800 miliard korun – a to ji opět řadí na třetí místo za ČSOB a Českou spořitelnu.

Samotná banka vznikla v roce 1990 jako státní instituce. S jejími akciemi se obchoduje už od vzniku české burzy v roce 1992. V roce 2001 banku koupila francouzská skupina Société Générale.

Komerční banka vlastní kromě jiných společností například:

  • Penzijní společnost Komerční banky: nástupce čtvrtého největšího penzijního fondu, od nového roku může nabízet fondy nejen třetího, ale i druhého pilíře důchodového systému
  • Modrou pyramidu, druhou největší stavební spořitelnu
  • Essox, společnost poskytující financování a leasingové služby

Skupina Société Générale, matka Komerční banky, je významnou evropskou finanční skupinou. Konkrétně je mateřská společnost Koemrční banky druhou největší bankou ve Francii a osmou v eurozóně. Kromě Francie se orientuje na východní a jižní část Evropy a také na subsaharskou Afriku.

Technické parametry akcie a vlastnická struktura

Majoritní akcionář s šedesátiprocentním podílem je francouzská banka Société Générale.

V současné době se cena akcie Komerční banky pohybuje na úrovní 4000 korun, tržní kapitalizace firmy dosahuje 151 miliard korun. Akcie mají nominální hodnotu 500 korun.

Akcie Komerční banky: jak si právě stojí

Hospodaření

V roce 2012 i přes negativní vývoj české ekonomiky klesaly výnosy jen mírně na 32,6 miliardy z loňských 32,7 miliard. Provozní náklady také zůstaly téměř nezměněny na 13,5 miliardách. Oproti loňsku však došlo k razantnímu snížení v tvorbě rezerv na ztráty z úvěrů a investic, konkrétně z loňských 7,3 miliard na 1,8 miliardy. Tento velký rozdíl byl způsoben odpisem řeckých dluhopisů v hodnotě 5,3 miliardy korun v roce 2011. Stojí však za zmínku, že banka má stále relativně velkou expozici vůči italským dluhopisům, které drží v objemu zhruba 7,9 miliard. Případný návrat paniky na jihoevropské dluhopisové trhy by mohl banku citelně zasáhnout. Celkový čistý zisk dosáhl 14,23 miliardy korun, na jednu akcii to činí 367,5 korun. Představenstvo navrhlo dividendu pro rok 2012 230 korun, tj. 62 procent zisku. Hrubý dividendový výnos činí 5,7 procenta. To nijak nevybočuje z trendu nastoleného v posledních letech.

Zdroj: Finanční výsledky Komerční banka group za rok 2012

Jinými slovy, za rok 2012 z každé stokoruny v tržbách banka vydělá 43 korun. Akcionáři je poté z těchto 43 vyplaceno 27 korun na dividendě. Zbývajících 16 korun putuje do odložených zisků a slouží k dalšímu rozvoji banky nebo posílení její kapitálové přiměřenosti.

Už jsme zmínili kapitálovou přiměřenost. Tento údaj se u bank bedlivě sleduje. Je to poměr rizikově vážených aktiv banky vůči jejímu kapitálu. Vytváří se tak polštář, který má za úkol v případě finanční paniky chránit vklady v bance. Minimální požadavek osmi procent Komerční banka se svou 14,7procentní kapitálovou přiměřeností spolehlivě splňuje. Navíc zbývajících 38 procent zisku, který nebude rozdělen v dividendě, navýší podle banky tuto přiměřenost až na 16,1 procenta.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Výnosnost kapitálu (ROE) je na úrovni 14 procent, a je tedy vysoko nad průměrem finančního sektoru, který se pohybuje okolo 6,2 procent. Akcie se obchodují za desetinásobek zisku – ukazatel P/E – což je mírně nad průměrem ostatních bank. Zároveň se akcie obchoduje za jedenapůlnásobek své účetní hodnoty (ukazatel P/B), to je dvakrát víc než konkurence, u které dosahuje P/B 0,6.

Než přejdu k doporučení, rád bych ještě zmínil počet klientů. U samotné banky zůstal nezměněn na 1,602 milionech. U penzijního fondu počet zákazníků rostl o 60 tisíc na celkových 571 tisíc. Tento nárůst však byl smazán poklesem počtu klientů u Modré pyramidy a společnosti Essox. Je otázkou, zda do budoucna bude banka schopna udržet svou klientelu. Nové konkurenční banky nepotřebují živit rozsáhlou pobočkovou síť a mohou si dovolit velmi nízké poplatky. Ty naopak u Komerční banky tvoří třetinu příjmu. Zatím se však bance daří si zákazníky držet.

Pro koho ano, pro koho ne

Pojďme si shrnout klíčové body:

  • bance se daří vydělávat i v nepříznivém období nízkých sazeb a slabého růstu ekonomiky
  • stále však má v držení nezanedbatelné množství jihoevropských dluhopisů
  • výplatní poměr (kolik procent zisku jde do dividendy) se pohybuje za posledních šest let okolo 60 %, hrubý dividendový výnos se pohybuje okolo pěti procent
  • akcie je středně volatilní

Dlouhodobého investora může zaujmout stabilní dividenda, která se pohybuje okolo pěti procent. V delším horizontu má investice potenciál překonat výnos z termínovaného vkladu. Nelze však podceňovat rizika bankovního sektoru, který by mohl poslat cenu akcie, a tím pádem celé investice dolů.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

8. 3. 2013 | Michal Kaszás | 1 komentář

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

Přes momentální problémy, ve kterých se ocitly některé z balkánských dcer Českých energetických závodů, zůstává ČEZ velkou jistotou.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

19. 2. 2013 | Tomáš Knír

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

Vsadíte na sázení? Vyplatí se investice do akcií společnosti Fortuna? Kde jsou lepší sázkaři? Hledali byste je v Česku, na Slovensku, nebo v Polsku? Výroční zpráva společnosti Fortuna... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Partners Financial Services