Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Juraj Urbančík | rubrika: Analýza | 11. 2. 2013
Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují tučné zisky. I vy můžete na kouření vydělat. Pojďme si představit českého zpracovatele tabáku – společnost Philip Morris ČR. Ovládá polovinu trhu a její akcie nesou v průměru desetiprocentní dividendový výnos.
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Akciová společnost Philip Morris vznikla během privatizace v roce 1992 a spadá pod nadnárodní tabákový holding Philip Morris Companies Inc. V současnosti se jedná o jediného zpracovatele tabáku u nás s vlastní továrnou, její výrobní kapacita je 40 miliard kusů cigaret ročně. Ve společnosti pracuje celkem 1172 osob.

Firma vlastní 99procentní podíl v dceřiné firmě Philip Morris Slovakia, obsluhující slovenský trh.

Tržní prostředí

Primárními trhy jsou Česká republika a Slovensko. Na ně v současnosti směřuje necelých 40 procent produkce. Zbytek výrobků se exportuje ostatním společnostem holdingu (celkem až na 55 trhů).

Za rok 2011 se v České republice a na Slovensku spotřebovalo přes 28 miliard cigaret. Philip Morris ČR oběma trhům dominuje s podíly přes 50 procent. Ovšem odbyt na domácích trzích v posledních letech klesá, dá se tudíž očekávat, že export bude v nadcházejících letech hrát významnější roli. Odbyt v jednotlivých regionech upřesňuje tabulka:

V milionech ekvivalentních jednotek – balený tabák je přepočtený na kusy cigaret.
Zdroj: Mezitímní zpráva Philip Morris ČR za třetí čtvrtletí a devět měsíců končících dnem 30. 9. 2012

 

Odbyt podle segmentu

 

3. čtvrtletí roku

Prvních devět měsíců roku

 

2012

2011

Změna v %

2012

2011

Změna v %

Česká republika

2236

2429

-7,9

6523

7094

-8

Slovensko

876

1027

-14,7

2617

2800

-6,5

Další vývoz

4905

4119

19,1

14 366

11 182

28,5

Celkem

8017

7575

5,8

23 506

21 076

11,5

Zadarmo!

Čerstvá burzovní data na vašem webu

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií z pražské burzy. Stačí na svůj web či blog jen zkopírovat jednoduchý html kód. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie – zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Hospodaření

Je důležité si uvědomit, že cenu cigaret výrazně ovlivňuje spotřební daň. Jakékoliv další pohyby s cenou ze strany výrobců jsou poměrně rizikové. Jejich tržby tudíž závisí především na počtu kuřáků a nastavení daňové zátěže.

V posledních letech u nás počet kuřáků ubývá a dochází ke zvyšování spotřební daně. Při zvýšení spotřební daně většinou dochází také ke zvýšení marže výrobků – cigarety obvykle zdraží víc, než činí přírůstek daně. Tak dochází ke zmírnění propadu tržeb z domácích trhů.

Celkové tržby společnosti rostou díky masivnímu nárůstu exportu. V současnosti činí 6,3 miliardy korun za první pololetí roku 2012 (+11,8 % meziročně). Provozní zisk společnosti se pohybuje na úrovni 1,4 miliardy korun rovněž za první pololetí roku 2012. Jelikož stále není vyčerpána stávající kapacita továrny, domníváme se, že zisk bude následovat tržby v růstu, protože není potřeba investic do navýšení kapacity.

Graf zvětšíte kliknutím

Dividendová politika

Akcie společnosti Philip Morris jsou velice oblíbené pro vysoký dividendový výnos. Ten se pohybuje v rozmezí osm až dvanáct procent ročně. Tady je ale nutné uvědomit si budoucí riziko. Dnes většinou dochází k rozdělení celého zisku na dividendě, někdy se dokonce rozděluje více – rozpouštějí se zisky z minulých let. To je ovšem dlouhodobě neudržitelné, proto je pravděpodobné, že během příštích let dojde k poklesu dividendy.

Zhodnocení

Společnost Philip Morris ČR je v pozici dominantního (až monopolního) hráče na tabákovém trhu v České republice a na Slovensku. Tyto trhy ovšem klesají, a tak se z firmy postupně stává exportní společnost. U takové společnosti je potřeba počítat s kurzovým rizikem.

Společnost podniká v atraktivním sektoru, který příliš nepodléhá hospodářským cyklům a krizím. Na Západě se však šíří stále silnější hlas pro regulaci a tvrdý boj proti kouření. Proto bude důležité sledovat, jak se firmě podaří vstoupit na východní trhy (např. Indie), kde stále ještě prakticky neexistuje trh s moderními cigaretami.

Akcie Philip Morris: jak si stojí cenné cigaretové papíry

Jedná se o finančně zdravou firmu, nezatíženou dlouhodobým dluhem a s výbornou likviditou (schopnost dostát svým závazkům, počítá se jako poměr krátkodobých aktiv a krátkodobých závazků). Vykazuje rostoucí tržby i zisky, přitom stále nedosáhla své výrobní kapacity. Pořád má prostor pro další růst, a proto si myslíme, že tržby i nadále porostou, zejména díky exportu. Zisk by mohl tržby následovat, protože není potřeba rozsáhlých investic do rozšíření kapacity. Na druhou stranu se bez investic zřejmě neobejde pronikání na nové trhy. A v tom je možné vidět jisté riziko: pokud bude nadále docházet k vybírání veškerých zisků na dividendách, je možné, že se společnosti razantněji růst či pronikat na nové trhy nepodaří.

Anketa

Kouříte?

Pro koho ano, pro koho ne

Akcie společnosti se obchodují na Burze cenných papírů Praha. Jedná se o akcie málo obchodované, s průměrným denním objemem obchodů okolo 12 milionů korun. Z tohoto důvodu akcie nedoporučujeme aktivnějším investorům, kteří vyhledávají časté pohyby kurzů. V současnosti se cena akcie pohybuje okolo 11 tisíc korun, proto bychom akcii nedoporučili ani opravdu malým investorům, kteří by si investicí do ní odepřeli možnost diverzifikace svého portfolia. Na druhou stranu dividendový výnos pohybující se okolo deseti procent ročně je pěkným vedlejším příjmem, který lehce překoná výnos peněz uložených v bance i inflaci. Jelikož se jedná o silně dividendový titul, nemyslím si, že by se k dividendě mohl připojit výraznější kapitálový výnos. Na druhou stranu tato dividenda je schopná pokrýt i větší ztrátu způsobenou propadem kurzu.

Investici do titulu bychom doporučili dlouhodobým konzervativnějším investorům s dostatkem kapitálu, kteří hledají atraktivní výnos spolu s relativně bezpečným výhledem do budoucna.

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

4. 2. 2013 | Peter Garnry | 2 komentáře

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank... celý článek

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

17. 12. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

Chcete termíňák s úrokem čtyři až šest procent ročně a zajištěním proti inflaci? Na pražské burze můžete koupit hned několik akcií s podobnými vlastnostmi. Ovšem pouze v případě dlouhého... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Partners Financial Services