Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 18. 1. 2011
Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém
V minulém týdnu si na pražské burze nejlépe vedly akcie Komerční banky. Úspěch zaznamenaly i akcie AAA Auto a Telefóniky O2. Největší ztrátu naopak utrpěla mediální společnost CME.

Pražská burza na týdenní bázi prakticky stagnovala, když index PX odepsal zanedbatelných 0,09%. Obchodování bylo ve znamení sledování globálního sentimentu, když v Evropě probíhaly aukce státních dluhopisů problematických zemí. Pondělí bylo ve znamení výrazných poklesů, index PX si odepsal téměř 2,3%. Relativně úspěšné aukce však sentiment otočily a akcie po zbytek týdne převážně své ztráty umazávaly. Nejvíce z tohoto dokázala vytěžit Komerční banka, která se po úvodním poklesu k hranici 4300 Kč vrátila do blízkosti svých maximálních hodnot a posílila o 3,6%. K růstu pomohlo i další doporučení, tentokrát od Morgan Stanley, s cílovou cenou nad 5000 Kč. Necelá dvě procenta si připsaly akcie AAA Auto, když společnost reportovala dobrá data o loňských prodejích. V kladném teritoriu zakončila týden i Telefonica O2 (+1,3%), když u titulu byl vidět průběžně rostoucí objem obchodů. Za růstem mohlo stát zlepšené doporučení pro celý český trh na „overweight“ ze strany Citigroup, která navíc preferuje právě telekomunikační sektor. Volatelní obchodování zažilo NWR (-3,5%). Z pondělních 290 Kč se dokázaly akcie dostat opět na 310 Kč, aby týden zakončily opět více v blízkosti 290 Kč. Největší ztrátu zaznamenaly akcie mediální CME (-8,7%), když podstatná část ztráty jde na vrub výrazně posilující koruny a přepočtu kurzu z mateřského trhu v USA.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 243,301 242,20- 0,09

Klíčové události minulého týdne

 

  • Podle člena bankovní rady Pavla Řežábka by ČNB mohla v kontextu posledních dat o vývoji inflace a růstu ekonomiky přikročit k dřívějšímu posunu sazeb směrem nahoru než bylo původně avizováno v situačních zprávách.

  • Míra nezaměstnanosti v měsíci prosinci nečekaně vzrostla na 9,6% což je o jedno procento více než v listopadu roku 2010. Takto značný nárůst byl pro trh překvapením, když byl v průměru očekáván nárůst na 9,1% (náš odhad 9,3%). Počet nezaměstnaných evidovaných na úřadech práce ke konci roku se zvýšil na 561,5 tisíc, což je o 22 tisíc více jak v prosinci 2009.

  • V posledním měsíci roku 2010 vzrostla inflace v meziročním porovnání na 2,3% a oproti předchozímu měsíci listopadu se zvýšila o 0,5%. Průměrná míra inflace za rok 2010 tak dosáhla hodnoty 1,5%.


Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
11/1 Provozovatel sítě autobazarů AAA Auto vykázal za 4Q meziroční růst prodejů o 24%. Společnost těžila z pokračujícího oživení, které je na trhu patrné od konce května 2009. Celkem ve 4Q došlo k prodeji 9914 automobilů. Prodeje za celý rok 2010 společnost zvýšila o 7% na 39531 prodaných automobilů.

ČEZ
12/1 Goldman Sachs snížila doporučení pro ČEZ na stupeň „neutral“ z původního „buy“. Cílová cena byla ponechána na 973,90 Kč.
14/1 Finanční ředitel Martin Novák v rozhovoru pro Reuters uvedl, že zadlužení firmy v následujících letech postupně vzroste až na 2,5 násobek EBITDA.

Fortuna
14/1 Erste Bank začala pokrývat sázkovou společnost s úvodním doporučením na stupni „akumulovat“ a cílovou cenou 120 Kč.

Komerční banka
12/1 Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 5200 Kč.

New World Resources
13/1 Vedení OKD se dohodlo se zaměstnanci na zvýšení tarifním platů pro rok 2011 o 4%. Součástí dohody je i příspěvek na dovolenou a Vánoce. Z celkového pohledu by mělo dojít k růstu mzdových nákladu v tomto roce o 1%.

Unipetrol
13/1 Česká rafinérská zpracoval v roce 2010 v obou svých rafinériích téměř 7,318 mil tun ropy. Jedná se o druhý největší zpracovaný objem od roku 2003, kdy společnost přešla na přepracovaní režim.

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza pokračuje v růstu

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza pokračuje v růstu

Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala... celý článek

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Pražská burza nadále ztrácí

23. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále ztrácí

V minulém týdnu pražská burza pokračovala v nevýrazných výsledcích. Index PX si pohoršil o 0,74 %. Ztrátové byly především akcie společností EMC a CME, které se potýkají s nepříjemnými... celý článek

Akcie na pražské burze stále klesají

16. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie na pražské burze stále klesají

Akciím na pražské burze se v minulém týdnu opět příliš nevedlo. Zisky z předchozího týdne jsou zapomenuty a index PX oslabil o 0,91 %. Pokračuje tak nastolený trend z poslední doby. celý článek

Partners Financial Services