Pražská burza se konečně zvedá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 12. 2010
Pražská burza se konečně zvedá
Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší vzestup zaznamenaly bankovní tituly.

Pražská burza se v úvodu týdne přiblížila ke svým letošním minimálním hodnotám, aby následně předvedla výraznou otočku a připsala si silných 3,5%. Přes dohodu o řešení půjčky pro Irsko byl úvod týdne ve znamení nervozity o dalším možném šíření dluhových problémů. Spekulace z druhé poloviny týdne o dalších podpůrných krocích ze strany ECB však sentiment částečně uklidnil. Nejvýraznější pohyby byly logicky k vidění u bankovních titulů. Komerční banka posílila o silných 7%, když v podstatě veškerý růst si připsala během středeční seance. Erste bank posílila o 4,2%. Pro sektor byla oporou částečně i zpráva Moody´s o zlepšení výhledu pro český bankovní sektor a dobré výsledky zátěžových testů ze strany ČNB. NWR po neúspěšné snaze převzít polskou Bogdanku převážně posilovalo (+4,8%). Podporou byly částečně i rostoucí ceny uhlí na světových trzích a akvizice a jiné akvizice v sektoru. S pokračujícím růstem elektrické energie na německém trhu se částečně dařilo i ČEZu (+0,5%). Po UBS se s velmi optimistickým pohledem na akcie Telefonica O2 přidala i Citigroup a titul se posunul o 4% výše. V záporných hodnotách zakončily týden pouze akcie developerských titulů (ECM A3%, Orco A3,5%).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 126,501 166,00+ 3,5

Klíčové události minulého týdne

Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech k třetímu čtvrtletí 2010, i nadále potvrzují dostatečnou stabilitu bankovního sektoru vůči případným negativním šokům. Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala nad 8% regulatorním minimem i pro extrémní a vysoce nepravděpodobný zátěžový scénář, který kombinuje nepříznivý vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a obnovenou nejistotu na finančních trzích vyvolanou problémy s financováním vládních dluhů.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
29/11 Novým výkonným ředitelem skupiny TV Nova se stal dosavadní obchodní ředitel Jan Řehák. Ten nahradí v čele společnosti Davida Stogela, který na funkci rezignoval.

ČEZ
30/11 Podle informací Energetického regulačního úřadu vzrostou ceny elektrické energie pro domácnosti v průměru o 4,6%, pro velkoodběratele o 5,2%. Tato navýšení cen je podmíněno úspěšným schválením legislativy omezující podporu fotovoliky a zavedením zdanění emisních povolenek. V případě, že tyto kroky nebudou legislativně realizovány, dojde u domácností ke zdražení v průměru o 11,2% a u velkoodběratelů o 14,5%.
2/12 JE Dukovany po plánované odstávce znovu zapojila do provozu třetí blok. Nadále pokračuje odstávka čtvrtého bloku, v rámci niž dojde k navýšení výkonu reaktoru na 500MW z původních 465MW. Čtvrtý blok by měl být připojen do sítě koncem roku.

ECM
3/12 Developerská společnost oznámila, že Městský soud v Praze rozhodl o zastavení návrhu na insolventní řízení. K rozhodnutí došlo díky zpětvzetí návrhu ze strany věřitele Burzovní společnost pro kapitálový trh.

Erste Bank
3/12 Vedení Erste Bank očekává, že divize banky v Černé hoře letos minimálně ztrojnásobí svoji ziskovost. Zisk by z loňských 654 tis. EUR měl vzrůst na 2A2,2 mil. EUR. Divize Erste Bank je s podílem na trhu 8% šestou největší bankou v zemi.

Komerční banka
30/11 Ratingová agentura Moody´s zlepšila výhled pro český bankovní sektor na stabilní z negativní. U Komerční banky a ČSOB došlo ke zlepšení výhledu pro hodnocení závazků na stabilní z negativní, u České spořitelny byl výhled ponechán negativní.

NWR
30/11 Těžební společnost NWR neuspěla s nabídkou na převzetí polské důlní společnosti Bogdanka. Vedení oznámilo, že na nabídku nepřistoupilo požadovaných nejméně 75% akcionářů Bogdanky. NWR v současné době neplánuje učinit další nabídku.

Telefonica O2 ČR
2/12 Citigroup snížila cílovou cenu pro akcie telekomunikační společnosti na 525 Kč z 565 Kč. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „buy“. Podle analytiků Citi se nadále jedná o nejlepší telekomunikační titul na trzích v Polsku, Maďarsku a ČR. Z pohledu investorů je nadále nejzajímavějším parametrem dividendová politika. Analytici Citi se přiklánějí k optimističtějšímu scénáři a očekávají opětovný růst dividendy od roku 2013.

Unipetrol
2/12 Raiffeisenbank zvyšuje doporučení pro akcie petrochemického holdingu na „držet“ z původního „redukovat“.

Očekávané události

  • 7/12 Maloobchodní tržby 
  • 8/12 Nezaměstnanost
  • 9/12 Inflace, HDP za 3Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Pražská burza nadále ztrácí

23. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále ztrácí

V minulém týdnu pražská burza pokračovala v nevýrazných výsledcích. Index PX si pohoršil o 0,74 %. Ztrátové byly především akcie společností EMC a CME, které se potýkají s nepříjemnými... celý článek

Akcie na pražské burze stále klesají

16. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie na pražské burze stále klesají

Akciím na pražské burze se v minulém týdnu opět příliš nevedlo. Zisky z předchozího týdne jsou zapomenuty a index PX oslabil o 0,91 %. Pokračuje tak nastolený trend z poslední doby. celý článek

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

9. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

Pražská burza se sice v minulém týdnu pohybovala převážně v plusových číslech, za světovými trhy však stále zaostávala. Dařilo se Komerční bance a Erste Bank. Výrazně naopak oslabila... celý článek

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

Pražská burza v minulém týdnu mírně posílila. Dobré výsledky zaznamenaly především akcie Komerční banky, Unipetrolu a ČEZu. Nejvíce naopak oslabila mediální společnost CME. Erste Bank... celý článek

Partners Financial Services