Česká spořitelna láká na zdravé finance. A nabízí účet bez poplatků

Na úspory v řádech tisíců korun láká Česká spořitelna v novém konceptu Moje zdravé finance. Online deník Aktuálně.cz hoj prozkoumal a zjistil, že banka nenabízí nic, co by už trh neznal. Nejvýraznější změny jsou u osobních kont – spořitelna nově nabízí účet, u něhož lze zcela vymazat poplatky za nejběžnější služby. Není ale pro každého.
Česká spořitelna láká na zdravé finance. A nabízí účet bez poplatků

Nový přístup ke klientům a hlavně nový účet, který může být úplně bez poplatků. Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, spustila na všech svých zhruba 550 pobočkách koncept Moje zdravé finance, který dosud testovala jen na menší části z nich.

Spořitelna v novém konceptu slibuje, že lidem najde v jejich financích úspory. Chce toho docílit například formou konsolidace půjček z jiných bank, prostřednictvím levnějšího účtu nebo prodejem energií od dceřiné firmy Energie ČS. Konkrétní úspory mají vzejít z rozhovorů klientů s poradci na pobočkách spořitelny.

Účty bez poplatků

Přehled

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám něco slíbit. Třeba, že budete utrácet kartou. Nebo že si na účet budete posílat tolik a tolik peněz. Přinášíme přehled nízkonákladových bankovních účtů a jejich podmínek.

Velký přehled účtů zdarma

„Zjišťujeme, kde a kolik utrácí a hledáme možnosti úspory,“ říká Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Lidé také dostávají k dispozici webovou aplikaci, která jim umožňuje třídit výdaje a porovnávat je s dalšími lidmi, kteří jsou na tom podobně jako oni.

„Zatím jsme službu Moje zdravé finance vyzkoušeli ve 40 pobočkách. V pilotním provozu si lidé v průměru sáhli na úsporu kolem deseti tisíc korun,“ říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny, pod níž spadá retailová část banky. 

Na konsolidaci úvěrů, tedy splacení všech stávajících úvěrů jediným novým úvěrem, která má ušetřit lidem peníze na poplatcích i úrocích, lákají banky v Česku už dlouho. Levné účty už také nabízí většina bank a na levnější energie láká Česká spořitelna minimálně na vybraných pobočkách už dva roky. Nejde tedy o revoluci na bankovním trhu, spíše pokus zabalit stávající služby spořitelny do nového marketingového balíčku.

Srovnáme to za vás

Běžné i spořicí účty, termínované vklady

Chcete peníze odložit a mít po ruce? Chcete peníze odložit a za pár let si vybrat víc? Nebo něco mezi tím? 

Známe do puntíku nabídky bankovních produktů. Srovnáme a doporučíme.

Konečně účet bez poplatků. Ale jen za úvěr nebo investici

Nejzajímavější v rámci nového konceptu je účet, který může být zcela bez poplatků. Dosud spořitelna standardně nabízela osobní účet v programu Za důvěru – ten nově přestala prodávat. U něj šla „vymazat“ měsíční cena za vedení účtu ve výši 68 korun, ale i potom musel klient vždy platit odchozí platby. Balíček neomezeného počtu odchozích plateb vyšel měsíčně na 29 korun.

Nový „zdravý“ účet poskytuje vše, co běžný bankovní klient nejčastěji potřebuje. Základní poplatek za službu sice činí 100 korun měsíčně, lze se jej ale zcela zbavit. Stejný balíček služeb u běžného účtu už spořitelna dříve krátce nabízela u internetového iÚčtu, který už ale neprodává (měsíční poplatek ve výši 98 korun šlo vymazat za 7000 korun utracených kartou).

Podmínky pro vynulování poplatku jsou tři. První dvě splní klient jednoduše: Každý měsíc musí provést kartou od České spořitelny alespoň jednu platbu u obchodníků a nechat si poslat na účet alespoň sedm tisíc korun. Třetí podmínka je nejdůležitější: Zájemce musí mít od banky úvěr nebo s ní spořit na důchod, případně investovat. Kdo splní jen první dvě podmínky, ten bude platit 50 korun měsíčně.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz; ilustrační foto Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2016 14:18, Platypus Norwegicus

Popravde receno nechapu, proc by nekdo chtel u tehle banky mit ucet. Kdyz ho nekdo ma uz 20 let a nemuze se rozhoupat k tomu ho zrusit, tak budiz, ale ze zkusenosti mych (davnejsich) a nekolika lidi z meho okoli je to banka, kde nic nejde, se vzim je problem a pak jeste cloveku nauctuji neco navic, aby mel nejakou zabavu.

Uz tu je nekolik bank, ktere nechteji poplatek ani za vedeni uctu, ani za odchozi platby, ani za nejaky vymysleny povinny nesmysl (musime vam posilat vypis postou, apod.).

Napada nekoho alespon jedna vyhoda Ceske Sporitelny oproti ostatnim bankam?

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2017 21:58, Tom

Koukal jsem na podmínky a účet zdravé finance je řízený přes servis 24, kde se podle ceníku služby zdravé finance cena pohybuje 2 Kč autorizační SMS. Jelikož je účet zdravé finance určen ke každodennímu sledování, potom jen autorizační SMS vyjdou měsíčně na 60 Kč.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová banka sází na nejlepší spoření. Nabídne vyšší úrok a účet zdarma

30. 10. 2016 | Jiří Hovorka

Nová banka sází na nejlepší spoření. Nabídne vyšší úrok a účet zdarma

Na běžný bankovní trh vstoupí po více než pěti letech další nováček. Zaujmout chce stejně jako jeho předchůdci, kteří přišli už v roce 2011 – tedy vysokým úrokem a levným účtem. Banka... celý článek

Velký přehled běžných účtů zdarma

11. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký přehled běžných účtů zdarma

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám... celý článek

Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

26. 9. 2016 | Monika Veselíková | 25 komentářů

Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

Kdo umí hrát podle pravidel – především splácet dluh v bezúročném období, může na kreditní kartě vydělat nebo s ní přinejmenším ušetřit. Které kreditní karty nabízí slevy na nákupy... celý článek

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

9. 9. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

Kdo by platil za běžný účet, když účtů zadarmo je dvanáct do tuctu? Z různých důvodů se takoví lidé najdou. A ti ostatní se kvůli záporným úrokovým sazbám, ordinovaným centrálními bankami,... celý článek

Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

28. 8. 2016 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

Klienti německých bank začínají pociťovat záporné sazby, tedy to, že tamní banky platí Evropské centrální bance za uložení peněz. Největší banka pro běžnou klientelu Postbank oznámila... celý článek

Partners Financial Services