Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 8. 2016 | 8 komentářů
Klienti německých bank začínají pociťovat záporné sazby, tedy to, že tamní banky platí Evropské centrální bance za uložení peněz. Největší banka pro běžnou klientelu Postbank oznámila konec bezpoplatkového účtu a přidala se ke konkurenci, která zdražila už dřív.
Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

Miliony Němců si musí začít zvykat na vyšší bankovní poplatky. Německé banky totiž začaly ve velkém reagovat na dobu nízkých úroků, kdy dokonce musí platit za to, že přebytečné vklady „parkují přes noc“ v Evropské centrální bance.

„Musíme opustit svět, ve kterém se běžné účty financují přes jiné služby,“ řekla na konci minulého týdne členka představenstva Susanne Klößová německému deníku Süddeutsche Zeitung, když oznamovala, že největší německá banka pro běžnou klientelu končí s bezpoplatkovým účtem. „A samozřejmě nám jde také o výnosy. Potřebujeme udržitelný obchodní model,“ dodala.

Propojeno!

A nemusí jít jen o poplatky, třeba prostě přijdou  záporné úroky i pro klienty. Ptáme se lidí z oboru, jestli to vidí jako reálnou hrozbu nedaleké budoucnosti.

Zaplatíme bankám, že si u nich uložíme peníze?

Od listopadu Postbank, kde má běžný účet více jak pět milionů Němců, začne na základních účtech vybírat měsíční poplatek ve výši 3,9 eura měsíčně (zhruba 105 korun). Doposud je sice tento poplatek vyšší (5,9 eura), ale banka ho vybírá jen tehdy, když na konto v měsíci doputuje méně jak tisíc eur. Novinka tedy v praxi znamená, že většina majitelů kont, začne nově platit měsíční poplatek za vedení účtu.

„Když zaparkujete ve Frankfurtu na hodinu auto, stojí vás to 2,5 eura a nikdo o tom nediskutuje. Tady se bavíme o 3,9 eura a nejde přitom o dvě hodiny parkování, ale o skutečnou protihodnotu,“ dodává ke zvýšení Klößová a připomíná, že klienti její banky mají kromě jiného k dispozici víc než tisíc poboček.

Postbank není první německou bankou, která na dobu extrémně nízkých výnosů, reaguje zvýšením poplatků. Bankovní služby zdražují ve spořitelnách po celém Německu. Například Hamburger Sparkasse, kde má konto celkem 900 tisíc lidí, zvyšuje ceny běžného účtu o třetinu na 3,95 eura měsíčně a Stadtsparkasse München dá nově základní online konto zdarma jen tomu, komu na účet přijde měsíčně alespoň 1750 eur. Zvýšení cen oznámila už například také Hypo-Vereinsbank.

U Postbank ale německá média mluví o skutečném zlomu, protože právě tato banka před dvaceti lety přišla na bankovní trh s prvním bezpoplatkovým účtem. „Ukazuje to, v jak dramatické situaci banky pro běžné klienty momentálně jsou,“ shrnuje komentář Süddeutsche Zeitung. A dodává, že ve skutečnosti bezpoplatkové účty zdarma nikdy nebyly. Pro banky v dobách vyšších úroků fungovaly jako reklama, která přiváděla klienty, na kterých pak banka vydělávala jinak.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2016 9:55, Lemming

Banka má peněz na úvěry dost, další nepotřebuje, tak proč by za ně platila. Představa, že je nějak rychle 'protočí na burze' a vydělá na tom je opravdu dost mimo. Statisticky bude výdělek malý, pokud vůbec nějaký a jednalo by se o velmi rizikovou operaci, kterou banka s penězi z běžných vkladů vůbec nesmí dělat.

Celá situace je důsledkem toho, že při krizi v roce 2008 chytráci ječeli, jak jsou ty banky nezodpovědné, že moc riskují a že by to dělat neměly. A vytvořili společenský i legislativní tlak na to, aby banky odešly z rizikovějších investic. Peníze z nich se tedy přelily do těch méně rizikových investic, což znamenalo pokles výnosů z nich a tím ještě méně peněz z investovaných peněz pro banky. Takže banky už nemohou dále platit náklady na vedení běžných účtů z výnosů úložek, ale musí si je platit uživatelé přímo. A ti místo co by byli rádi, že banky už nedělají rizikové investice jak chtěli zase ječí, jak jsou banky špatné...

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2016 9:57, Král Miroslav

Tak vymažme dluhy i úspory, a začněme znovu. :-)

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Revoluce ve finančních službách. Ostrouhají banky?

1. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Revoluce ve finančních službách. Ostrouhají banky?

Evropská unie má novou směrnici o platebních službách. A kupodivu ji odborníci tentokrát nezadupávají do země za přílišné regulování. Má potenciál převrátit svět finančních služeb naruby. celý článek

Očima expertů: Kdo s koho? Bankovní Davidové proti bankovním Goliášům

27. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Kdo s koho? Bankovní Davidové proti bankovním Goliášům

Jak bude pokračovat souboj malých a velkých, nových a starých bank? Ptáme se ekonomů, analytiků, ekonomických novinářů a samotných bank.

Očima expertů: Budeme bankám platit za to, že si u nich uložíme peníze?

18. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Očima expertů: Budeme bankám platit za to, že si u nich uložíme peníze?

Centrální banky si hrají se zápornými sazbami. Blíží se doba, kdy se zápornými úroky přijdou i komerční banky na účtech běžných střadatelů?

Odcházející šéf České spořitelny: Přežijí bankovní kolosy vstup do digitální éry?

28. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Odcházející šéf České spořitelny: Přežijí bankovní kolosy vstup do digitální éry?

Vstupujeme do digitální epochy, ve které se svět bankovnictví od základů změní. Banky v současné podobě prý nemají šanci na přežití. Budeme už v roce 2020 žít pod neustálým dohledem... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Partners Financial Services