Finanční produkt 2014: Nejlepší spořáky, běžné účty, hypotéky a půjčky podle Finparády

Zdeněk Bubák | rubrika: Co se děje | 3. 2. 2015 | 7 komentářů
Přinášíme výsledky čtvrtého ročníku soutěže Finparáda – Finanční produkt roku.
Finanční produkt 2014: Nejlepší spořáky, běžné účty, hypotéky a půjčky podle Finparády

Finanční produkt roku se od ostatních soutěží finančních produktů liší tím, že hodnocení v každé kategorii provádí konkrétní osoba, vítěze nevybírá anonymní masa porotců, dopisovatelů či účastníků ankety. Hodnocení navíc probíhá v podstatě celý rok kontinuálně v podobě Žebříčků na Finparádě.cz, a je tedy možné je také průběžně on-line sledovat.

Hodnotí se jen hlavní finanční produkty, výsledky se nerozmělňují v nepřehlednou změť vítězů vedlejších kategorií a podkategorií podle různých méně či více využívaných produktů a služeb.

Jak se hodnotí

Hodnotitelem a vyhlašovatelem Finančního produktu roku je analytická společnost Scott & Rose, provozovatel finančního portálu Finparáda.cz. Při hodnocení využívá více než desetileté praxe v oblasti zpracování dat, informací a analýzy finančních produktů v Česku, na Slovensku a v dalších evropských státech.

  • Roční hodnocení vychází z průběžných výsledků on-line žebříčků nejlepších finančních produktů na portálu Finparáda.cz
  • Žebříčky nejlepších finančních produktů sestavují a pravidelně aktualizují specialisté společnosti Scott & Rose
  • Kritéria hodnocení a jejich váha jsou uvedeny u každého žebříčku
  • Hodnocení není anonymní, za každou produktovou linii (spoření, bankovní účty, půjčky, pojištění) je zodpovědný konkrétní specialista Scott & Rose

Více o metodice hodnocení na Finparáda.cz.

Sberbank, Zuno, mBank: Davidové to nandali finančním Goliášům

V rámci soutěže se vyhlašují tři nejlepší produkty v každé z následujících finančních kategorií: Spořicí účty, Bankovní účty, Spotřebitelské půjčky, Hypotéky a Investiční životní pojištění. Pořadí ve výsledkové listině určují odborníci firmy Scott & Rose, kteří produkty sledují po celý rok a pravidelně měří jejich parametry.

O první příčky v soutěži Finparáda – Finanční produkt roku 2014 bojovaly ve všech kategoriích spíš menší a novější banky. První místo v kategorii spořicích účtů obsadila za rok 2014 Sberbank. V kategorii bankovních účtů získala se svým Účtem Plus zlato ZUNO Bank. Nejlepší půjčkou se v soutěži stala mPůjčka Plus od mBank. U hypoték se na čelo i letos dostala mHypotéka Light od mBank.

Výsledky soutěže Finanční produkt roku 2014

  • Spořicí účty

Vítězem v kategorii spořicích účtů se nově stal Spořicí účet od Sberbank, který první pozici získal skokem z předchozího třetího místa. Na třetím místě naopak skončil minule první Spořicí účet od Equa bank. Druhé místo obhájil Spořicí účet od Air Bank.

Top 3: Spořicí účty

1. Sberbank – Spořicí účet

2. Air Bank – Spořicí účet

3. Equa bank – Spořicí účet

Loňské pořadí: 1. Equa bank, 2. Air Bank 3. Sberbank.

Martin Olejník, hodnotitel spořicích účtů, komentuje důvody vítězství v této kategorii takto: „Nejlepší sazba na trhu pro vklady do 150 tisíc korun zabezpečila Sberbank první místo v kategorii Spořicí účty. Ačkoli obecně sazby klesají, banka po celý rok 2014 úroky nesnížila. Klienti, kteří mají u Sberbank navíc i FÉR konto, získávají za každou platbu kartou na Spořicí účet takzvaná dýška, jejichž celkový měsíční objem může dosáhnout až 500 Kč. Od poloviny dubna 2014 nabízí banka také Spořicí účet Garance, který je určen pro větší vklady.“

Air Bank i v roce 2014 podle slibu „TOP3 garance“ držela úrokovou sazbu na svém Spořicím účtu mezi třemi nejlepšími a to jí znovu zabezpečilo 2. místo v této kategorii. Rok 2014 zakončila banka se sazbou 1,1 % ročně, platnou pro zůstatek do 250 tisíc korun. Air Bank nabízí i Spořicí účet v eurech a dolarech.

I Equa bank, stejně jako většina ostatních bank, snižovala v průběhu roku 2014 sazbu na svém spořicím účtu. Z 1,4 procenta ročně pro zůstatek do 1,25 mil. Kč ze začátku roku sazba postupně klesla na procento ročně. Kromě Spořicího účtu v korunách nabízí Equa bank i Spořicí účet Extra v eurech.

  • Bankovní účty

Letošní zlato získal Účet Plus od ZUNO Bank, který v loňské první trojici nefiguroval. Loni první Běžný účet od Equa bank se tím pádem posunul na druhé místo. Třetí místo pak obhájilo mKonto od mBank, a to již počtvrté za sebou.

Top 3: Běžné účty

1. ZUNO bank – Účet Plus

2. Equa bank – Běžný účet

3. mBank – mKonto

Loňské pořadí: 1. Equa bank – Běžný účet, 2. Fio banka – Fio osobní účet, 3. mBank –  mKonto

ZUNO Bank na začátku roku 2014 zjednodušila podmínky pro bezplatné vedení Účtu Plus. Účet Plus je od února 2014 zdarma, pokud zaplatíte kartou měsíčně alespoň 3000 Kč (původně byl limit 5000 Kč). Banka také zrušila kritéria podle výše vkladů. Dále banka u tohoto účtu umožňuje bezplatné výběry ze všech bankomatů v České republice, a to pro výběry ve výši tisíc korun a více.

I Equa bank upravila podmínky aktivního využívání Běžného účtu pro fyzické osoby, a to v polovině roku 2014. Běžný účet Equa bank má zdarma každý, kdo na něm bude mít měsíčně alespoň tři zaúčtované platby bezkontaktní platební kartou. (Pozn. redakce: Od 1. 2.2015 banka ruší všechny podmínky a běžný účet nabízí zdarma bez jakýchkoli podmínek.)

Výhodami účtu jsou i zcela bezplatné výběry hotovosti z kteréhokoliv bankomatu v Česku a multiměnová bezkontaktní platební karta.

Osobní účet mKontood mBank je dlouhodobě jedním z nejlevnějších běžných účtů. Banka v roce 2014 představila nové, podle jejích slov revoluční, internetové bankovnictví, za které sklidila nejedno ocenění. Co se poplatků týče, tak pozitivní změnou bylo určitě zrušení poplatku za vedení úvěru u povoleného přečerpání účtu.

  • Půjčky

Loni první Půjčku od Air Bank na čele peletonu vystřídala mPůjčka Plus od mBank. Rychlá půjčka od Raiffeisenbank klesla na třetí příčku a nahradila zde loni třetí FÉR půjčku od Sberbank.

Top 3: Půjčky

1. mBank – mPůjčka Plus

2. Air Bank – Půjčka

3. Raiffeisenbank – Rychlá půjčka

Loňské pořadí: 1. Air Bank – Půjčka, 2. Raiffeisenbank – Rychlá půjčka, 3. Sberbank – FÉR půjčka

Výhodou mPůjčky Plus od mBank jsou kromě garantované úrokové sazby 9,9 procenta ročně také nulové poplatky za vedení a vyřízení úvěrového účtu a nulové poplatky za mimořádné splátky nebo předčasné splacení. Klienti mají možnost si mPůjčku Plus vyřídit on-line a nastavit si splátkový kalendář podle svých potřeb.

Air Bank garantuje u své Půjčky bonusovou úrokovou sazbu za včasné splácení. Poslední splátky totiž automaticky odpouští. V roce 2014 byla tato bonusová sazba na úrovni 9,9 procenta ročně. Půjčka od Air Bank je bez poplatků za sjednání a vedení. Klienti neplatí nic ani za mimořádnou splátku nebo předčasné splacení.

Osobní úvěr Rychlá půjčka od Raiffeisenbank je také bez poplatků za sjednání i vedení, předčasné i mimořádné splacení a zdarma je i základní pojištění schopnosti splácet. Raiffeisenbank je jednou z těch bank, které odměňují klienty za řádné splácení úvěru. V rámci pravidelných akcí v roce 2014 mohli klienti získat za řádné splácení od banky zpět až 50 tisíc korun.

  • Hypotéky

První místo v kategorii hypoték obhájila mHypotéka Light od mBank. Druhé místo obsadila Hypotéka na bydlení od Equa bank a prohodila si místo s před tím druhou Hypotékou Klasik od Raiffeisenbank.

Top 3: Hypotéky

1. mBank – mHypotéka Light

2. Equa bank – Hypotéka na bydlení

3. Raiffeisenbank – Hypotéka Klasik

Loňské pořadí: 1. mBank – mHypotéka Light, 2. Raiffeisenbank – Hypotéka Klasik, 3. Equa bank – Hypotéka na bydlení

I díky nulovým poplatkům za zpracování žádosti a poskytnutí úvěru, za založení a vedení úvěrového i osobního účtu, možnosti mimořádných splátek zdarma, možnosti sjednat variabilní úrokovou sazbu a díky nízkým úrokovým sazbám, získala mBank prvenství v oblasti hypotečních úvěrů i za rok 2014. Banka nyní půjčuje až do sta procent hodnoty nemovitosti.

Raiffeisenbank loni poskytla více než 7500 hypoték v celkovém objemu 14,5 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 11 procent. Kromě nízkých úrokových sazeb nabízela banka v rámci Hypodnů na podzim 2014 i finanční bonus 4000 Kč ke každé nové hypotéce. Výhodou Hypotéky Klasik je například možnost zápočtu úspor při takzvané offsetové hypotéce, mimořádné splátky zdarma opakovaně každý rok, ale i to, že je poskytována až do sta procent zástavní hodnoty nemovitosti. Raiffeisenbank si neúčtuje poplatek za poskytnutí ani za správu hypotečního úvěru.

Od 1. února 2014 přestala Equa bank účtovat poplatky za vedení a správu hypotečních úvěrů všem klientům, kteří u banky čerpali hypotéky od počátku jejich poskytování v roce 2011 do 14. dubna 2013. Nyní tedy tento poplatek neúčtuje už žádnému klientovi. Dále banka klientům v rámci akce odpouštěla poplatek za poskytnutí hypotéky a navíc nabízela ke každé nové hypotéce bonus pět tisíc korun. Equa bank půjčuje až do sta procent hodnoty nemovitosti.

Investiční životní pojištění

Pojišťovna České spořitelny s pojištěním FLEXI obhájila loňské první místo. Z loňského třetího místa se na místo druhé dostalo pojištění Rytmus od Allianz pojišťovny. Na třetím místě se nově umístila Kooperativa s investičním životním pojištěním Perspektiva 7BN.

Top 3

1. Pojišťovna ČS – FLEXI životní pojištění

2. Allianz – Životní pojištění RYTMUS

3. Kooperativa – Perspektiva 7BN

Loňské pořadí: 1. Pojišťovna České spořitelny – FLEXI životní pojištění, 2. Česká pojišťovna – Životní pojištění DIAMANT, 3. Allianz pojišťovna – Rytmus

Veronika Dusová, která je hodnotitelem v kategorii investičního životního pojištění, výsledek na prvním místě této kategorie komentuje slovy: „Životní pojištění FLEXI je variabilní pojištění vhodné jak pro jednotlivce, tak i pro rodinu. Pojišťovna zpětně vyplatí pojistné plnění při onemocnění, které trvá alespoň devět týdnů, a také umožňuje připojistit samostatně 2. stupeň invalidity.

V průběhu minulého roku nabízela pojišťovna klientům v rámci pojištění také různé bonusy nebo akce. Jednalo se například o dvojnásobek sjednané pojistné částky v případě zranění při dopravní nehodě nebo vyplacení dvojnásobku v případě plné invalidity způsobené úrazem.“

Na jedné smlouvě lze pojistit až dvě dospělé osoby a pět dětí. Klienti můžou snižovat nebo zvyšovat pojistné částky a provádět řadu změn v průběhu pojištění. Pojištění nabízí bonus za věrnost a bezeškodní průběh.

Pojišťovna Allianz se minulý rok u Životního pojištění RYTMUS více zaměřila na připojištění v oblasti závažných onemocnění. Přišla s novým připojištěním PRO boj s rakovinou. Toto připojištění se vztahuje na všechny diagnózy rakoviny, včetně rakoviny in-situ, tedy v neinvazivním stádiu. Pojištění nabízí speciální připojištění PRO ženy, orientované na rizika typicky ženských chorob, či připojištění PRO úvěr, které zajistí splacení hypotéky nebo půjčky v případě smrti, invalidity nebo závažné nemoci pojištěného a připojištění PRO sportovce, kterým lze pojistné krytí rozšířit i na různé sportovní aktivity.

Na jedné smlouvě lze pojistit jednoho dospělého a až pět dalších osob (dospělých i dětí). Pojištění nabízí věrnostní bonus a bonus za bezeškodní průběh. Dále poskytuje výhodnější cenu za zdravý životní styl.

Finparáda

Server Finparáda zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček

Pojišťovna Kooperativa rozšířila v roce 2014 u Životního pojištění Perspektiva 7BN pojistnou ochranu o nová onemocnění a přišla s novými balíčky pojištění vážných onemocnění – Pro ni a Pro něj. V obou balíčcích je zahrnuto pojištění závažných ženských a mužských onemocnění, vrozených vad dětí (Downův nebo Edwardsův syndrom), úmrtí rodičky nebo narození vícerčat (tři děti a více). Další novinkou bylo zlevnění pojištění invalidity z jakýchkoli příčin. Pojišťovna dále také zrušila karenční dobu u pojištění pro případ pobytu v nemocnici a navýšila plnění při dlouhodobém pobytu v nemocnici. V oblasti poplatků pojišťovna zavedla pásmové poplatky za vedení účtu pojistníka.

Na jedné smlouvě lze pojistit až pět osob – dva dospělé a tři děti. Pojištění nabízí prémie za bezeškodní průběh a bonusové pojištění.

Scottův produkt a Scottova pobočka: Čtenáři hodnotí

Pan Scott

Scottův produkt či Scottova pobočka jsou čtenářsky nejoblíbenější finanční produkt, respektive pobočka finanční instituce na portálu Finparáda.cz. Oblíbenost je dána celoročním hodnocením produktu či pobočky v přehledech a kalkulačkách. Ocenění získá produkt nebo pobočka s nejlepším poměrem počtu hodnocení a průměrné známky.

Nejlepší finanční produkt a pobočku podle uživatelů portálu Finparáda.cz za daný rok vyhlašuje maskot Finparády – pan Scott.

Scottův produkt 2014

Stejně jako v roce 2013 i v roce 2014 mezi čtenáři Finparády.cz zvítězil v klání o nejlepší finanční produkt podle čtenářů Fio osobní účet, měl největším počtem hlasů i nejlepší výslednou známku výslednou známku. 

Fio osobní účet od Fio banky získal prvenství mezi více než třemi tisíci produktů, pro které je možné na portálu Finparáda.cz hlasovat.

Scottova pobočka 2014

Nejlepší pobočkou pro rok 2014 podle výsledků hlasování uživatelů portálu Finparáda.cz je Era / Poštovní spořitelna, Era finanční centrum Slovanská ulice 1779/17, Šumperk.

Letošní souboj poboček se odehrával mezi finančním centrem Ery a pobočkou GE Money Bank – Brno – Česká, Česká 164/7, která sice získala méně hlasů, ale na druhé straně lepší hodnocení uživatelů, nakonec ale souboj po přepočtu (počet hlasů a hodnocení) o prsa prohrála.

Pobočka vyhrála mezi desetitisíci poboček a obchodních míst všech finančních společností, pro které bylo možné hlasovat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2015 6:23, Pospec

U těch pojišťoven si nejsem vůbec jistý prvním místem. Když si nechám udělat návrh pojištění od více pojišťoven se stejnými podmínkami, tak Vámi vyzdvihnutá pojišťovna je až někde jinde, co se týká pojistného...

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2015 1:19, Stepan J.

S hodnocenim Flexi jako nejlepsi souhlasim protoze snad jako jedina nabizi Invaliditu na nemoc i uraz s klesajicim plnenim i s pripojistenim na 2. a dokonce i 1.stupen invalidity za solidni cenu (samozrejme uzavrenou pres solidniho poradce ktery ma dojednane lepsi podminky nez ty silenosti co nabizi na pobockach banky ČS). Plus navic k pojisteni zdarma pripojisteni rizikovych sportu az 30 dnu v roce. A kdyz k tomu prictu moznost levne dopojistit manzelku a deti (bez nutnosti znova platit dva roky poradci za uzavreni nove smlouvy) ci proplaceni pracovni neschopnosti za nemoc i uraz pokud trvaji vice jak 64 dnu tak se vubec nedivim, ze stale vede.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční produkt roku 2013: Nejlepší spořicí a osobní účty, úvěry a pojištění

30. 1. 2014 | Zdeněk Bubák | 3 komentáře

Finanční produkt roku 2013: Nejlepší spořicí a osobní účty, úvěry a pojištění

Finanční zpravodajský portál Finparáda.cz přichází s vyhlášením výsledků soutěže Finparáda – Finanční produkt roku, tentokrát za rok 2013. Nově se kromě nejlepších finančních produktů... celý článek

Scott & Rose: Finanční produkt roku 2012

31. 1. 2013 | Zdeněk Bubák | 13 komentářů

Scott & Rose: Finanční produkt roku 2012

Ve spolupráci se serverem Finparáda.cz přinášíme výsledky druhého ročníku soutěže Finanční produkt roku. Přehled nejlepších finančních produktů v roce 2012 vyhlašuje společnost Scott... celý článek

Finanční produkt roku 2011. Nová soutěž má vítěze

31. 1. 2012 | Zdeněk Bubák | 3 komentáře

Finanční produkt roku 2011. Nová soutěž má vítěze

Známe všech pět vítězů prvního ročníku nové soutěže Finanční produkt roku. Soutěžilo se v kategoriích běžný účet, spořicí účet, půjčka, hypotéka a investiční životní pojištění. Vyhlášení... celý článek

Partners Financial Services