Malé peníze: Jak fungují zahraniční platby

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 16. 4. 2013 | 1 komentář
Minulý týden Jan Müller psal o tom, jak cestují peníze (virtuální samozřejmě z účtu na účet. Tedy doma. Přes hranice je to o něco složitější. A to přes to, že se transakce odehrávají v jedničkách a nulách, po síti, která by žádné hranice znát nemusela.
Malé peníze: Jak fungují zahraniční platby

Čtenář nám poslal takovýhle dotaz:

Může mi některý z odborníků na finance vysvětlit, jak vlastně putuje bezhotovost z účtu na účet? A proč to vlastně trvá někdy tak dlouho, když s tím pracují počítače?

Malé peníze: V této části navážeme na předchozí text, který popisoval, jak probíhají platby v hranicích Česka:

Bude se to hodit, protože domácí platby tvoří část procesu zpracování plateb zahraničních. Zdá se vám to podivné? Pojďme tedy na konkrétní modelový příklad. Pro zjednodušení a lepší ilustraci si rozebereme případ, kdy „zahraniční osoba“ platí českými korunami. Ale napřed se podívejme na jeden mezinárodní systém. To se bude také hodit.

Tip redakce!

Aktuální kurzy měn na váš web

Widget s kurzy ČNB

Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.


Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Rychlý a pohotový

Přibližně před 40 lety vznikla mezinárodní organizace SWIFT, což je velice sympatická zkratka názvu Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční (tele)komunikaci (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Swift totiž anglicky znamená zhruba něco jako rychlý nebo pohotový. Dnes je SWIFT skutečně celosvětový systém, organizace sdružuje už skoro deset tisíc finančních institucí z víc než dvou set zemí světa.

Úlohou SWIFT je zajistit především bezpečný přenos finančních informací mezi bankami a dalšími finančními institucemi. Zdůrazňujeme slovo bezpečný, hlavním posláním SWIFT je ohlídat, že zprávu vyslanou odesílatelem skutečně obdrží zamýšlený příjemce. Společnost má k dispozici nevídané technické prostředky a pyšní se tím, že za dobu její historie se nikdy nestalo, že by příjemce zprávu neobdržel.

Typů zpráv zasílaných skrze SWIFT je několik set a vždy mají standardizovaný formát. Nezáleží tedy na tom, v jaké zemi se nacházíte a jakým jazykem mluvíte; na daném poli ve zprávě je vždy předem definovaná informace. Prostřednictvím tohoto komunikačního systému se posílají informace o platbách, o převodech cenných papírů, akreditivech atd.

Použití spolehlivého a standardizovaného komunikačního prostředku je v oblasti mezinárodních transakcí zcela klíčové. Máte jistotu že vaše informace dorazila příjemci, nikdo se nemůže na nic vymlouvat... A ještě jedna zajímavost – svého času SWIFT uvedl, že podle jeho interních pravidel se mohou poplatky za jeho služby pouze snižovat. Jak inspirativní!

Korespondent, ale dopisovatel to není

Nyní si představme, že máte účet u zahraniční banky kdesi na světě. Z nějakého důvodu potřebujete poslat české koruny nějakému jinému příjemci. Zajdete tedy do banky a podáte tam příkaz k úhradě. Pokud nemáte korunový účet, banka vám vaši měnu na českou korunu převede (většinou za nikterak atraktivní kurz).

Už minule jsme si řekli, že české koruny se převádějí v clearingovém centru České národní banky. Jinak to nejde. Zahraniční banka musí mít účet u některé banky v Česku, kde má uložené české koruny pro své klienty. Česká banka je pro tuto banku zahraniční bankou korespondenční.

Anketa

Platíte do zahraničí nebo přijímáte ze zahraničí platby? A jak jste spokojeni s tempem?

Myslete na rezervy, tedy časové

Co se tedy konkrétně v případě vašeho příkazu k úhradě stane? Zahraniční banka dá své korespondenční bance v Česku příkaz k převodu korun na účet banky příjemce – ta musí být také v Česku. Zároveň posílá informaci bance příjemce o tom, komu přesně jsou tyto peněžní prostředky určené. A banka příjemce je připíše následně na účet konečného příjemce.

Pokud je příjemcem zahraniční osoba, je proces analogický jako odeslání platby – tedy český korespondent příjemce připíše částku na účet banky příjemce a ta ji ve svých záznamech pak připíše příjemci samotnému.

Kromě samotného převodu v českém clearingu se přenášejí mezi bankami informace o platbě prostřednictvím SWIFT.

Jak je vidět, tak zahraniční platba má o něco delší cestu než platba tuzemská. Zároveň zde hrají roli různá časová pásma. Například pokud přijdete v New Yorku v devět hodin do práce, už těžko pošlete platbu v českých korunách s týmž datem. Proto je dobré zahraniční platby zadávat s určitým předstihem.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Domácí platby. Proč to penězům z účtu na účet i v době internetu tak trvá

8. 4. 2013 | Jan Müller | 12 komentářů

Malé peníze: Domácí platby. Proč to penězům z účtu na účet i v době internetu tak trvá

Co se může v jednadvacátém století zdát nepochopitelné: třeba proč musíte různým úřadům stokrát dokládat věci, které vědí jiné úřady. Mají sítě, mají databáze za miliardy – a nic z... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

25. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 308 komentářů

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

Nevyplňujte na internetu pořád dokola svou adresu a číslo kreditky, chraňte svoje peníze před hackery a nakupujte levné zboží ze zahraničí.

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

9. 6. 2008 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

Když se řekne bankovní převod peněz do zahraničí, mohlo by se zdát, že v době počítačů nejde o nic složitého. Jenže cesta peněz z Česka na zahraniční účet bývá často komplikovaná a... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Partners Financial Services