Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 10. 4. 2013 | 11 komentářů
Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na kterých banka dosud stavěla svou kampaň. Přestává pro Air Bank platit „nejsme jako oni“? Stává se ze štiky líný kapr, polehávající v bahýnku výjimek a zvláštních podmínek pro toho či onoho?
Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Stačí změna v přístupu k bankovním klientům a je zaděláno na úspěch. Jednoduchý sazebník, pár technických inovací, přátelský vzhled poboček, vysoká úroková sazba u spořicího účtu a navíc „TOP 3 garance“, která zaručuje, že úrok na spořáku bude vždycky nejhůř třetí nejvyšší z nabídky všech bank. Přestože byla Air Bank poslední z nových bank, které v roce 2011 vtrhly na český trh, podařilo se jí přilákat nejvíc klientů – na začátku dubna jich bylo už přes 110 tisíc. „Původní záměr se v zásadě podařilo naplnit a otázkou nyní zůstává, jak z přilákaných klientů dostat zisk. Spořicí účet je potřeba spíš dotovat, zisk naopak generuje používání platebních karet, díky provizím od obchodníků, a také úvěrové produkty. Teprve nyní se ukáže, zda banka dokáže efektivně půjčit peníze, které leží na jejích depozitech. Že to nepůjde tak rychle a bez komplikací, o tom se v minulosti přesvědčila například mBank,“ upozorňuje David Vondrák z odborného serveru ProduktovéListy.cz. Vzhledem k tomu, že do finančního impéria českého miliardáře Petra Kellnera kromě Air Bank patří mimo jiné i úvěrová společnost Home Credit, dá se počítat s tím, že pro tuto banku nebude segment půjček představovat žádný velký problém.

Osobní účty

Běžný účet je nezbytnou součástí našeho života. Ne všechny se však hodí pro každého. Pomůžeme vám s výběrem.

Nejlépe úročený běžný účet

Pouze spořicí účet a spotřebitelské úvěry ale stačit nebudou, banka se musí postupně zaměřovat také na mainstreamové klienty, kteří jsou u nás hodně konzervativní a změnám příliš neholdují. Air Bank tedy nezbývá nic jiného, než pokračovat v útoku na velké banky. Tentokrát na to půjde přes běžný účet. Zatímco ostatní banky nabízejí u tohoto finančního produktu úrokovou sazbu v rozmezí od nuly po 0,1 procenta, Air Bank navýšila u svého běžného účtu úrok na úroveň úroků u svého spořicího účtu, tedy na 1,8 procenta! A zaručuje prý, že i výše úroků u běžného účtu bude vždy splňovat podmínky garance Top 3: v nejhorším případě tedy bude úročený stejně jako třetí nejlepší spořicí účet. 

„Bance jde především o to, aby si u ní klienti se spořicím účtem zřídili také běžný účet a prováděli z něho platby. Tím se pro ně Air Bank stane hlavní bankou, do které si budou posílat výplatu, a nebude hrozit jejich útěk za vyššími procenty na spořicích účtech jiných bank,“ říká Michal Mošnička z analytické společnosti Scott & Rose, která provozuje server Finparáda.cz.

Na královský úrok 1,8 procenta budou mít všichni klienti nárok do konce července. Od srpna už ale jenom ti, kteří splní jednu podmínku. Abyste dosáhli na atraktivní úrokovou sazbu, budete muset v daném měsíci alespoň pětkrát zaplatit pomocí platební karty, jinak bude úrok nulový. Slibovaný úrok navíc platí – pozor další omezení – pouze na vklady do výše 100 tisíc korun; do toho se však podle zástupců Air Bank vejde 99 procent současných klientů. 

Co plánuje Air Bank dál

Tiskový mluvčí Air Bank Vladimír Komjati serveru Peníze.cz prozradil, jaké další novinky jeho banka v dohledné době chystá: „Letos bychom rádi otevřeli ještě dalších pět poboček, a to v Karlových Varech, Hradci Králové, Mostu, Jihlavě a Olomouci. Celkem bychom jich tak na konci roku měli mít 24. Dalších pět až sedm poboček bychom chtěli přidat v roce 2014. V příštím roce plánujeme testovat v některých našich bankomatech druhou měnu, a to konkrétně euro.

Ještě v letošním roce bychom rádi spustili refinancování a konsolidaci půjček a dokončili aplikaci pro Android, která tak doplní tu stávající pro iPhone. Také přemýšlíme, jakým inovativním způsobem bychom mohli v budoucnu nabízet třeba hypotéky, účty a úvěry pro drobné podnikatele nebo nějakou obdobu kontokorentu. Konkrétní termíny ale zatím nemáme. V dlouhodobějším horizontu zvažujeme například NFC platby nebo investiční produkty.“

Další novinky a úprava ceníku služeb

Velkorysá změna úročení ale není jediná novinka, kterou Air Bank u běžného účtu v nedávno uplynulých dnech představila. Aby se stal její produkt ještě atraktivnější, rozhodla se banka zrušit v rámci Malého tarifu poplatky za odchozí platbu (dříve 5 Kč), cash back (dříve 5 Kč) a změnu PIN v bankomatu (dříve 25 Kč). Velký tarif, který zajišťuje většinu platebních transakcí včetně výběrů hotovosti z bankomatu a na pobočce jiné banky zdarma, již nebude stát 150 Kč měsíčně, ale o padesátikorunu méně.

Další významnou novinkou, kterou zástupci Air Bank kompenzují malý počet vlastních bankomatů, je možnost výběru hotovosti na terminálech Sazky. Těch je v současné době po celé republice přes 4300. Vybrat však jednorázově půjde maximálně tři tisíce korun. U Malého tarifu bude služba za desetikorunu, Velký tarif ji nabízí zdarma. Až do konce září si výběr hotovosti na terminálu Sazky můžou bezplatně vyzkoušet úplně všichni klienti. K výběru peněz u Sazky nebude sloužit platební karta, ale pouze kód, který se vytvoří v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci. Určitě bude zajímavé sledovat, zda budou mít klienti o tuto netradiční službu zájem. „Nevěřím, že terminály Sazky mohou úplně nahradit síť bankomatů. Výběr je přeci jen trochu krkolomný – potřebujete vygenerovaný kód z internetu nebo mobilu a ještě musíte komunikovat s obsluhou na terminálu. Bankomat je rychlejší a funguje samoobslužně. Nemyslím si tedy, že by šlo o hlavní faktor, kvůli němuž lidé k Air Bank přejdou,“ domnívá se Michal Mošnička.

Bohaté nechceme, je jich na nás moc

Air Bank od začátku roku stačila dvakrát snížit úroky na spořicím účtu. Z původních 2,4 procenta přišel rychlý sešup na 1,8 procenta. Od srpna navíc banka ruší TOP3 garanci pro vklady nad milion korun. Úrok v této „cenové kategorii“ tak půjde na konci léta určitě dolů. „Byli bychom sami radši, kdybychom horní hranici pro TOP3 garanci nastavili už při spuštění banky, protože na klienty s běžnými bankovními potřebami cílíme od samého začátku. Bohužel jsme nečekali, že naše nabídka zaujme tolik klientů, jejichž úspory víc než sedmkrát převyšují průměrný zůstatek na spořicích účtech v Česku. Počet klientů s výrazně nadprůměrnými vklady navíc v loňském roce kvůli horším investičním možnostem na trhu ještě narůstal,“ vysvětluje tiskový mluvčí Air bank Vladimír Komjati, který zároveň dodává, že bez tohoto nepopulárního kroku by banka nemohla sjednotit úročení na běžných a spořicích účtech ani snížit další poplatky v sazebníku.

Pozitivně můžeme hodnotit alespoň to, že banka o chystané změně informovala s čtyřměsíčním předstihem, takže se klienti můžou včas rozhodnout, jak zareagují.

Anketa

Jak to půjde s bankami dál?

Úročený běžný účet: pouhé lákadlo bez naděje na delší život?

Nabízí se otázka, jestli také u běžných účtů nepřijde  rychlý pokles úroků, až banka „splní plán“ a otevře určitý počet nových kont. To by mohlo řadu nově příchozích klientů pořádně naštvat. Odborníci se navíc shodují na tom, že by banka měla stát za svou původní vizí přehledných produktů bez zbytečných podmínek a dodatků s hvězdičkou. „Rizikem dalšího vývoje pro Air Bank je, že lidé v bance přestanou věřit původnímu konceptu transparentnosti a jednoduchosti a začnou vymýšlet komplikované produkty a služby. Pokud se začnou stále častěji objevovat složitější podmínky, bude to znamenat přechod k jiné strategii, jiné marketingové poselství vůči klientům, cílení na jiný segment. Různé akční nabídky a krátkodobé pobídky můžou vést k erozi pracně budované značky,“ varuje David Vondrák.

Air Bank stojí na křižovatce, uvidíme, jakou cestou se vydá. Pokud přestane věřit původní myšlence vstřícnosti, transparentnosti a jednoduchosti, může si PPF za pár let odepsat nezdařenou investici. Jestliže naopak dokáže klientům dlouhodobě vycházet vstříc, může to pro velké banky na českém trhu znamenat pořádnou nepříjemnost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2013 17:52, Tomáš

Trochu nechápu, z čeho jsou všichni tak načepýření.
Mít slušně úročený běžný účet určitě není na škodu. Nelze mít všechno na spořáku či jinde, na tom běžném účtu musím nechávat nějaký provozní zůstatek.
Podmínka 5 plateb kartou je dle mě logická, prostě chtějí dosáhnout toho, ale lidé účet skutečně využívali jako svůj hlavní a neměli ho jen tak do sbírky. Já platím kartou všude kde to jde, takže s touto podmínkou problém rozhodně nemám.
Ty limity 100 tis. a 1 mil. se naprosté většiny lidí netýkají, to jen sem asi píšou samí milionáři..
A rovněž si nemyslím, že jde o nějaký ústup od přehlednosti. I s těmi dvěma podmínkami mi to pořád přijde přehledné dostatečně. Podívejte se někdy na sazebník ČS, to teprve uvidíte, co je to nepřehlednost.

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2013 3:13, honimir vosoust

zruseni garance top3 nad 1 milion korun je blbost, lidi prenesou prachy jinam. ale asi to tak airbank chtela. meli dat aspon 100 tis. euro aby to vyrovnalo maximalni pojisteni vkladu.
jasne je ze doted 91 procent klientu vyuzilo banku jen na sporici ucet proto zacinaji delat podminky a limity atd.
lidi to brzo nastve a banka skonci driv nez zacala. jejich transparentnost a jednoduchost jiz vzala za sve a lidi jen balamuti.
soucasny solidne uroceny ucet je JTbank s 3 mesicni vypovedni lhutou 2.6%, ovsem to taky patri kellnerovi takze stejny tunel.
takze brzo bude konec airbank a nerad to rikam.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Boj o poplatky za vedení úvěru přitvrzuje. Ve hře je pět miliard!

7. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Boj o poplatky za vedení úvěru přitvrzuje. Ve hře je pět miliard!

Do boje proti poplatkům za vedení úvěru se vkládají velké advokátní kanceláře, které chtějí celý případ pohnat před soud. Co je k tomu motivuje? Plnou moc k zastupování jim dalo už... celý článek

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

30. 1. 2013 | Michal Chleboun | 33 komentářů

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický... celý článek

Je libo bankovní účet za babku?

11. 6. 2012 | Lada Kičmerová

Je libo bankovní účet za babku?

Nové banky a nabídky na českém trhu pomalu dávají věci čím dál víc do pohybu. Účet zdarma už není exotický druh a transparentnost či jednoduchost jen reklamní hesla. Z čeho můžete vybírat... celý článek

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

9. 5. 2012 | Jan Müller | 43 komentářů

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

Každý týden odpovídá Jan Müller na otázky čtenářů. Dnes se čtenář poohlíží po změně a chtěl by poradit s výběrem mezi levnými bankami. Klíčová otázka je však podle Jana Müllera jiná:... celý článek

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

25. 4. 2012 | Jan Müller | 13 komentářů

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

Každá z nových bank se snaží něčím vytáhnout, zaujmout, nalákat. Air Bank přišla mezi jiným s „garancí TOP3“ – její spořicí účet má mít vždycky alespoň třetí nejlepší úrok na trhu.... celý článek

Partners Financial Services