Tomáš Prouza: O bankách a lidech

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 5. 3. 2013 | 14 komentářů
Minulý týden přinesl tři zásadní bankovní zprávy – Česká spořitelna vykázala rekordní zisk, nové banky získaly milion klientů a ministr Kuba v zoufalé snaze najít pro ODS alespoň nějaké pozitivní téma vytáhl do boje proti poplatkům za úvěry.
Tomáš Prouza: O bankách a lidech

Nové nízkonákladové banky dokázaly přilákat už zhruba milion klientů, což je jistě důvod k oslavě. Ovšem čas na skutečnou oslavu přijde až v okamžiku, kdy bude onen milion klientů nové banky používat jako svou hlavní banku, tedy banku, do které jim chodí výplata a ze které odcházejí jejich pravidelné platby. Zatím starou banku dokázala skutečně opustit jen zhruba polovina z onoho milionu, zbytek sice využívá výhodné úročení vkladů, ale zároveň zbytečně vyhazuje peníze za poplatky, které by vůbec platit nemusel.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • ÚOHS zrušil Drábkova kouzla s IT zakázkami. Blýskání na lepší časy nebo jen přiznání neudržitelnosti tohoto konkrétního tunelu?
  • Když jsem volal po aktivní politice zaměstnanosti, neměl jsem na mysli futrování dozorčích rad politickými kamarády.
  • „Neberte ho vážně,“ podotýká Kalousek ke Kubově kritice Bulharska. Ještě se někdo diví, že nás za hranicí české kotliny nikdo nebere vážně?

Kdo uteče, vyhraje, kdo tlačí, má za tři...

Tlak klientů, kteří se odhodlají k akci, přitom funguje výborně. Někteří pochopili, že stačí přejít jinam a ušetřit klidně i tisícovku ročně. Jiní alespoň zkusili odchodem pohrozit – a najednou zjistili, že jim banka nabízí účet zdarma třeba na pět let. Chytří klienti tak mají bankovní služby zdarma. Ovšem mnohem víc jich pořád na poplatky jen nadává, ale neudělá nic pro to, aby se jich zbavila a investovala do něčeho mnohem rozumnějšího.

Je dobře, že se klienti začínají hromadně ozývat i kvůli účtování dalších poplatků, například za vedení úvěrových účtů. Bylo by samozřejmě ideální, kdyby o legálnosti či nelegálnosti poplatku za technický účet, který slouží jen bance (a za jehož povinné vedení si banka účtuje skutečně nepřiměřeně vysoký poplatek), rozhodl soud, toho se ale banky pochopitelně bojí. Pokud by české soudy přejaly interpretaci soudů německých, stály by banky totiž nejen před ztrátou budoucích příjmů (tu by ovšem hned začaly kompenzovat zdražením úvěrů), ale nejspíš by je také čekalo vracení poplatků již vybraných. A tuhle díru by bylo mnohem složitější zaplnit.

Anketa

Souboj titánů: potře Kuba Kalouska, nebo Kalousek Kubu?

Kalousek: Nepracuju!

Zábavné ovšem je, jak se na občanské aktivitě čtyřiceti tisíc klientů žádajících vrácení poplatků chce svézt ODS, zoufale hledající jakékoliv pozitivní téma. Místopředseda ODS Kuba chce dokonce na jejich podporu vytvořit vládní komisi. Tedy pokud mu to dovolí ministr financí Kalousek, který na Kubovu iniciativu reagoval slovy: „Vláda není ani regulátor, ani soud a neměla by se do toho plést.“

Prvním krokem ministra Kuby by tak mohlo být to, že panu ministru financí vysvětlí, že on regulátor je. Právě ministerstvo financí totiž vytváří pravidla fungování finančního trhu (v oblasti spotřebitelských úvěrů pak ve spolupráci s Kubovým ministerstvem průmyslu a obchodu). Česká národní banka (na kterou chtěl ministr financí celou věc přehodit) pouze dohlíží nad dodržováním pravidel – vytvořených ministerstvem financí. Problém ale je, že ministerstvo financí se v posledních letech příliš soustředí na zhoršování podmínek fungování české ekonomiky a jedinými viditelnými aktivitami v oblasti finančních služeb byla snaha o likvidaci stavebního spoření a velmi, velmi nepovedený pokus o penzijní reformu.

Ministerstvo financí by mohlo následovat slovenského příkladu a nepopulární poplatek zakázat zákonem. Mnohem rozumnější cestou by ale bylo nechat rozhodnout o legálnosti daného poplatku soud – a pak se postarat o to, aby bylo pro lidi jednodušší bránit svá práva, ať už vůči bankám, nebo komukoliv jinému, kdo těží ze své silnější pozice. To ale bude vyžadovat mnohem víc práce než jedno vystoupení v televizi a jednu ministerskou komisi.

Psáno pro Lidové noviny


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2013 3:17, Miroslav

Spořitelna vykázala rekordní zisk, na kterém jsem se částečně podílel i já. Letos již ne. Váhal jsem poměrně dlouho, ale ke konci ledna jsem, po zhruba 35 letech, odešel. Neplatil jsem sice na poplatcích mnoho, kolem 120 Kč měsíčně, dnes mne poplatky přijdou max. do 20 - 30 Kč měsíčně. Úspora více jak 1 000 Kč za rok. A to je už přece jen částka, která stojí za povšimnutí. Hlavně dnes, kdy služby a energie poměrně dosti vzrostli. A to nemluvím o potravinách. Takže každá koruna, kterou je možno ušetřit, je dobrá. Je však pravda, že nové banky a záložny nemají takový servis jako velké banky (zvlášť v menších městech, o vesnicích ani nemluvě), ale postupně se to bude jistě zlepšovat.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O poplatek banky ještě zabojují. Petr Němec: Za úvěrové účty inkasují 1 200 000 000 ročně

2. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

O poplatek banky ještě zabojují. Petr Němec: Za úvěrové účty inkasují 1 200 000 000 ročně

AKTUALIZOVÁNO! Když německý soud rozhodl, že poplatek za vedení úvěrového účtu, který vybírají některé tamější banky, je nezákonný, řekl si právník Petr Němec o peníze zpátky ve své... celý článek

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

30. 1. 2013 | Michal Chleboun | 33 komentářů

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický... celý článek

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

25. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

Je správné, aby si banky účtovaly poplatky za službu, která klientům nepřináší užitek? Konkrétně jde o poplatek za vedení a správu úvěru. Loni dal Spolkový soudní dvůr za pravdu sdružení... celý článek

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

9. 5. 2012 | Jan Müller | 43 komentářů

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

Každý týden odpovídá Jan Müller na otázky čtenářů. Dnes se čtenář poohlíží po změně a chtěl by poradit s výběrem mezi levnými bankami. Klíčová otázka je však podle Jana Müllera jiná:... celý článek

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

3. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 41 komentářů

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

Když někdo udělá chybu, bývá zvykem, že se omluví a zkusí ji napravit. Když ale ministerstvo financí doplatilo na svůj protiústavní postup při změnách ve stavebním spoření, místo omluvy... celý článek

Partners Financial Services