Je libo bankovní účet za babku?

Lada Kičmerová | rubrika: Jak na to | 11. 6. 2012
Nové banky a nabídky na českém trhu pomalu dávají věci čím dál víc do pohybu. Účet zdarma už není exotický druh a transparentnost či jednoduchost jen reklamní hesla. Z čeho můžete vybírat a jak si vybrat a nepřebrat?
Je libo bankovní účet za babku?

Začněme malým historickým exkurzem.

Ještě před pár lety banky účtovaly klientům tučné poplatky za vedení účtu i za každou službu a službičku, kterou k němu vykonaly – a nějak jim to procházelo.

Protože je ale obecně známo, jak moc lidi milují slovo zadarmo, zrodil se brzy účet v „balíčku“. Bankovní domy hodily na jednu hromádku vedení účtu, výpisy, nějakou tu kartu, pět transakcí, tři výběry z bankomatu, přímé bankovnictví a nějakou další „zásadní“ službu, zabalilo se to všecko do pěkného papíru, převázalo mašličkou, hezky pojmenovalo, začalo nabízet za měsíční paušál. Reklama neopomněla zdůraznit, že když zaplatíte paušál, pět transakcí a tři výběry a přímé bankovnictví už máte zdarma – i když ve skutečnosti jste to v ceně balíčku stejně platili. A cokoli nad rámec paušálu bylo samozřejmě zpoplatněné důkladně.

Hloupé na balíčcích je, že málokdo potřebuje právě to, co do nich banka nabalí. Někdo potřebuje měsíčně provést sedm transakcí, někomu by stačily dva výběry... Zkrátka: balíček většinou nevyhovuje nikomu kromě banky, která má jistý měsíční příjem z paušálu.

Na přání i zadarmo

A tak přišla další vlna, kterou si můžeme nazvat účet na přání. S tím se u většiny tradičních bank setkáte dodnes: v rámci nějakých mantinelů si na hromádku sami naskládáte, co všechno chcete, banka vám to zabalí – a ejhle, zase jste na nějaké té padesátikoruně nebo stokoruně měsíčně, ale alespoň je ten balíček váš.

Aktuální cenové hity

Běžný účet od Fio bank

+ nízkorozpočtová banka, která si může dovolit skutečně levné základní bankovní služby pro své klienty

+ zadarmo je vedení účtu, internetbanking, odchozí a příchozí platby, trvalé příkazy a inkasa, karta Maestro, deset výběrů z bankomatů Fio měsíčně, vklad i výběr hotovosti na pobočce

+ vlastní síť bankomatů, kterých je více než 60 (hlavně v Praze), s dosavadní kartou, kterou pro Fio vydávala ČSOB, je výběr z bankomatů ČSOB za 6 korun, pro vlastní karty Fio banky, které se právě začínají vydávat, to již neplatí

► GEnius Gratis od GE Money Bank

+ výhoda velké banky s širokým produktovým portfoliem, pobočkovou sítí a bankomaty

+ zadarmo je vedení účtu, internetbanking, odchozí a příchozí platby, trvalé příkazy a inkasa, karta Maestro nebo Mastercard, výběrů z vlastních bankomatů, vedení kontokorentu a pozor – také manipulace s hotovostí (vklady a výběry) na pobočkách!

- banka účet aktivně nenabízí, k účtu můžete být pozvání klientem GE Money, pokud sami jejím klientem již jste, můžete o účet zažádat, ale musíte přivést dva další lidi, kteří si tento bezplatný účet pořídí; s nejvyšší pravděpodobností je tato marketingová akce časově omezená

mKonto od mBank

+ zadarmo je vedení účtu, internetbanking, odchozí a příchozí platby, trvalé příkazy a inkasa, embosovaná debetní karta Visa Classic

- nepřehlední podmínky pro počet výběrů z bankomatu zdarma: tři výběry zdarma z libovolného bankomatu v Česku získáte jen tehdy, pokud vaše bezhotovostní transakce přesáhnou čtyři tisíce Kč měsíčně; jinak platíte za výběr 35 Kč

- nevýhodné kurzy při přepočítání platby v zahraničí

Malý tarif od Air Bank

+ zadarmo je vedení účtu, internetbanking, příchozí platby, debetní karta a výběr z vlastních bankomatů

+ zajímavý spořicí účet s úrokem 2,5 procenta ročně

- odchozí platba včetně trvalých příkazů a inkasa zpoplatněna: pět korun za každou

- jen 16 vlastních bankomatů, v cizích stojí výběr 25 Kč

Plus od Zuno

+ zadarmo je vedení účtu, internetbanking, odchozí a příchozí platby, trvalé příkazy a inkasa, embosovaná debetní karta Visa, SMS info o zůstatku, autopilot, výběry z bankomatů Raiffeisenbank nad 1000 Kč

- účet a zmiňované služby jsou zadarmo pouze tehdy, pokud měsíčně zaplatíte aspoň 5000 Kč kartou nebo budete mít v ZUNO průměrný měsíční zůstatek 200 tisíc Kč

- výběry zadarmo jsou pouze u Raiffeisenbank a pouze vybíráte-li 1000 Kč a více; jinak zaplatíte 18 Kč (Raiffeisenbank), respektive 38 Kč (ostatní)

Běžný účet od Equa Bank

+ výběry ze všech bankomatů, včetně zahraničních (!) vždy za 9 Kč, možnost pořídit levný účet v dolarech či eurech (za 29 Kč měsíčně), zdarma internetbanking, neembosovaná debetní karta, příchozí i odchozí platby, inkaso

- účet je zdarma pouze tehdy, když se na něm měsíčně odehrají operace s aspoň patnácti tisíci korunami, případně pokud máte na spořicím účtu víc než 150 000 korun nebo u Equa bank splácíte hypotéku

Zhruba v době nastupujících účtů na přání se začali objevovat také první „provokatéři“ s běžným účtem a základními službami zadarmo. Málokomu to dlouho vydrželo, většinou se dřív či později objevil někde nějaký poplatek a podmínka a komplikace, ale český klient si minimálně začal zvykat na myšlenku, že za základní bankovní službu se nemusí platit.

Nejčastější „ale“

Dnes již účtů, které jsou v zásadě zadarmo, nalezneme několik. Většina nabídek stále obsahuje nějaké „ale“, ovšem pokrok je nezpochybnitelný a je zřejmé, že účty zadarmo už s námi zůstanou. Zadarmo je v těchto případech nejčastěji vedení účtu, přímé bankovnictví, elektronický výpis, jednoduchá debetní karta, příchozí platby, ideálně i odchozí platby (samozřejmě zadané přes on-line bankovnictví), inkasa a trvalé příkazy a výběry z vlastních bankomatů.

Takovýto účet zdarma nalezneme nejčastěji u menších nebo nových bank, jako je Fio, mBank, Air Bank, Zuno (ale v rámci současné reklamní akce i u GE Money Bank). Z výčtu je asi patrné, co budou ta nejčastější „ale“, která oslabují výhody účtu zadarmo: nedostatek vlastních poboček, a především bankomatů. Milovníci hotovostních operací, osobního jednání na pobočce a každodenního výběru 400 korun z bankomatu si zde tedy nevyberou.

Pokud jste ale člověk, kterému stačí korunový účet, elektronická debetní karta, správa transakcí přes on-line banking, výpis mailem, výběr z bankomatu tak dvakrát do měsíce a pár trvalých příkazů a odchozích plateb, účet zadarmo pro vás může být realitou. A dokonce nemusíte ani kvůli založení účtu nikam chodit, „moderní“ banky vám to umožní jednoduše prostřednictvím webu.

Nároční milovníci tradic

Naopak ti, kteří rádi účty v několika měnách, vícero hezkých karet a pobočku s bankomatem na každém rohu, budou spíš spokojeni u tradičních bank nebo tam, kde se specializují na náročnou klientelu s vysokými příjmy. Můžou zvolit buď jeden z balíčků za paušál, nebo ještě lépe: využít své vyjednávací síly a z pozice klienta, který je pro banku důležitý, si říci o prémiový účet zadarmo.

Ani to dnes není sci-fi, ale realita, protože banka pochopitelně o klienta, který u ní má zainvestováno, hypotéku a vysoké zůstatky na účtu, velmi stojí. A pokud náhodou ne, je nejvyšší čas se poohlédnout po nové bance – takový klient může mít na každém prstu jednu.

I velké banky někdy nabízejí slevy z paušálu za balíček k účtu (nebo jeho celé odpuštění) už i klientům, kterým na účet měsíčně přijde nějakých 20 tisíc korun, nebo u banky mají své úspory. Účet a související služby zadarmo zde však stále ještě nejsou samozřejmostí pro každého.

Jak vybírat

Při volbě účtu a banky ale nakonec zdaleka nejde jen o poplatek za vedení účtu, platební kartu a poplatky za základní transakce. Čemu dalšímu byste měli při výběru věnovat pozornost? Už zmiňované síti bankomatů či obecně podmínkám výběru hotovosti. Malé banky nedostatek vlastních bankomatů řeší dohodou s partnerskou bankou nebo tím, že menší počet výběrů klientům „zadotují“ – další ale bývají za poměrně vysoký poplatek.

Pokud nejste vyslovená konzerva, velkou roli pro vás bude hrát kvalita přímého bankovnictví, především internetbankingu, jeho bezpečí a uživatelský komfort, který nabízí. Bezpečný přístup, potvrzování plateb, intuitivní provádění transakcí, práce se zůstatky nebo náhled všech zůstatků produktů u dané instituce, to je jen výběr z požadavků každého, kdo si zvykl pracovat s účtem a penězi spíš na internetu než na pobočce.

Anketa

Máte účet zdarma?

Zajímavým kritériem může být i kvalitní, snadno dostupný a jednoduše nastavený spořicí účet. To je hlavní tahoun právě nových bankovních projektů. Důležitá ovšem není nabídka úroku „na prvních x měsíců,“ ale z dlouhodobého hlediska. Takových nabídek, kdy banka přišla se skvělým úrokem, přitáhla úspory mnoha klientů a následně podmínky změnila (samozřejmě k horšímu), zde bylo již hodně. Sledujte spíš dlouhodobou úrokovou strategii banky. Tedy pokud vás vysloveně nebaví pravidelné sledování úrokových sazeb spořicích účtů a bankovní turistika.

V zásadě je tak důležité uvědomit si, co reálně v oblasti běžného bankovního účtu využíváte a potřebujete. Čeho jste ochotni se vzdát a co jste ochotni za své požadavky platit. Vaše možnosti sahají od bezplatných bankovních účtů až k prémiovým kontům se zlatými kartami. S přechodem od jedné banky druhé už si dnes nemusíte zdaleka tolik lámat hlavu jako v minulosti. Téměř všechny banky se totiž zavázaly dodržovat Kodexem mobility bankovních klientů, což znamená, že ve změně by vám neměly bránit, naopak by vám ji měly maximálně usnadnit. 

Autorka pracuje v Partners Financial Services

Kodex mobility. Buďte Skoti!

Dře vás banka z kůže? Běžte jinam. Buďte Skoti!

Vyplatí se vám ale napřed si stáhnout z Peníze.cz, několik formulářů, aby se vám škudlilo snáz a radostněji. Když je vyplníte a odevzdáte v nové bance, ta pak za vás vyřídí spoustu otravných úkonů, včetně veškerého jednání se starou bankou, kam sami nebudete muset vkročit.

Je to tak zařízené díky takzvanému kodexu mobility, kterým se většina našich bank zavázala nebránit lidem ve volném pohybu mezi sebou, ba být jim při něm nápomocny. Máme pro vás tedy:

  • Oznámení o změně účtu společnosti, které si z vašeho účtu strhávají inkaso 
  • Oznámení o změně účtu pro zasílání plateb na nový účet
  • Žádost o změnu banky

Spolu s vlastním Kodexem mobility jsme pro vás připravili všechny tyto formuláře ke stažení na jediném místě serveru Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

20. 4. 2012 | Michal Chleboun | 16 komentářů

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

Včera jsme se pokusili zhodnotit internetové bankovnictví čtveřice mladých bank – ZUNO, Air Bank, mBank a Equa bank – z pohledu přehlednosti, ergonomie a přívětivosti vůči uživatelům.... celý článek

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

19. 4. 2012 | Michal Chleboun | 3 komentáře

Mladé banky a internet: orientace v internetbankingu

Moderní banka bez internetu, to je pochopitelně nesmysl. A nemáme samozřejmě na mysli jen případnou neexistenci internetové prezentace. Současnost správy účtu je v internetovém bankovnictví. celý článek

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

4. 4. 2012 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

24. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

Poplatky u velkých bank mě už štvou! Co všechno si ti vydřiduši účtují? Podobné nářky bankovních klientů mají na svědomí nástup nových bank na český finanční trh. Která z nich nabízí... celý článek

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

15. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

Než se rozhodnete pro produkt zdarma, vemte si smlouvu domů a prověřte, že do ní zaměstnanec banky nezahrnul doplňkové nebo nadstandardní placené služby.

Partners Financial Services